Blog

Er is niks gebeurd in 2020, toch?! 

Het jaar waarin ‘Corona’ meer werd dan alleen een smakelijk biertje. De woorden hoestschaamte, jojolockdown en raambezoek kwamen tot stand in 2020. Een jaar waarin de zwarte pieten discussie (deels) plaats maakte voor de zorgen om de ouderen en medemens met een slechte weerstand. Waar onzichtbare muren van fatsoen ons tegenhielden om de maatregels te overtreden. We zien een glimp van hoop aan het einde van een donkere tunnel genaamd: 2020
Ikzelf noem het liever een dubbelzinnig jaar; beladen, maar wel nuttig. Een jaar met spraakmakende gebeurtenissen. Een creatief jaar, op een creatieve opleiding in een creatieve stad, gevestigd in een creatief land. Kijk je mee terug naar het dubbelzinnige jaar? 

Door: Eva de Bruin

Januari & Februari
Moeder natuur stopte eindelijk de bosbranden in Australië en de schade kon worden geïncasseerd. Als klap op de (zware) vuurpijl komt er een verbod tegen gevaarlijke vuurpijlen en knalvuurwerk in de jaarwisseling van 2021. Engeland heeft de wind in de rug (Chiara) en maakt een begin aan de overgangsperiode van de Brexit. Het jaar waarin het Malieveld bijna even vol stond met boeren, als Oeteldonk met verklede carnavalgangers. Helaas mocht de geel, wit rode sjaal de eerste besmettingen van deze ‘verkoudheid’ niet voorkomen. 

Maart & April 
Tinder en TikTok profielen werden aangemaakt en de Houseparty app gedownload. Thuiswerken werd makkelijk gemaakt door Teams en Zoom. Hardloopschoenen (en de laatste joints) werden 14 maart aangeschaft om zo de frustratie van 15 maart; geen sport, geen horeca, evenementen en het sluiten van de winkels (gezamenlijk) in de sprint naar de supermarkt toe in te zetten. Gelukkig mochéén van de Nederlandse trekpleisters zijn deuren de dag daarna weer openen. Is dat de kapper? Nee dat waren de Coffeeshops. In Amerika was er inmiddels een sprint ontstaan op bleekmiddel en de kuikens. 

Menig studentenhuis heeft een paar weken met tissues, keukenpapier en afwasmiddel het kleinste kamertje in het huis bevoorraad. Waar de ziekenhuizen in Brabant steeds voller raakten en verzorgingstehuizen sloten, maakten wij ons zorgen dat er geen pasta pesto meer te kopen was bij de Appie in Kralingen. Schaamte! Hierdoor maakte hamsterende Irma Sluis haar debuut. 

De schaamte ging over naar actie. Rondjes wandelen werd het medicijn voor de vierkante ogen van de studentAhoy maakt ruimte voor het zieke publiek; de corona patiënten. Mooie initiatieven zoals support your locals, hart voor de zorg en samen tegen corona stonden sterk tijdens deze intelligente Lock downMondkapjes werden het nieuwe normaal. Woningsdag in het zonnetje voor de deur, in plaats van dansen op festivalterreinen, happend naar adem in het (gebruikelijke)dichtbevolkte publiek.  

Mei
Een bijzonder jaar voor Nederland, wij mogen al 75 jaar genieten van onze vrijheid. De Herdenking was in stilte zonder publiek op de Dam, evenals de viering. Mei werd overspoeld met het verschrikkelijke nieuws van het verlies van 5 (jonge) surfers in Scheveningen. Gevolgd door het overlijden van George Floyd, heeft  geleid tot de revolutie tegen racisme; Black lives matter 

Juni, Juli & Augustus
De zomervakantie bracht ons naast heel veel zon goed nieuws; horeca, bioscopen, musea en zwembaden konden weer gedeeltelijk open. We hadden het idee dat we weer met een gerust hart adem konden halen. Met al die geruste hartjes ging de donorwet ook van kracht.  

September & Oktober
Na de Eurekaweek verdween de zomerse zon samen met een stukje van onze vrijheid. Een nieuw online studiejaar. Dit leidde ook tot online ontgroeningen bij de meeste Rotterdamse studentenverenigingenHet virus grijpt opnieuw om zich heen. Waar iedereen weer gevangen zat achter die denkbeeldige grens van fatsoen door de opnieuw opgegeven maatregelen, bedacht ons koningshuis de zorgeloze zomer nog even door te zetten in Griekenland. Gelukkig werden zij snel teruggeroepen.  

Wat is nu zorgeloos als je zelfs op de plekken waar je hoop en steun kan vinden, van het leven wordt beroofd zoals bij de aanslag op de kerk in Nice wat eind oktober gebeurde  

November
November leek weer wat goed te maken van het verdriet van het afgelopen jaar. Beginnend met het kunstwerk van Maarten Struijs, die het leven van een metrobestuurder redde in Rotterdam. Een iconisch beeld dat viraal is gegaan. Het verfrissende nieuws dat een nieuwe president voor de komende 4 jaar Amerika zal leiden. Dat er na 22 jaar eindelijk opluchting is voor de familie van Nicky Verstappen, er is een dader met een vonnis. Menig feminist zal ook blij zijn met de baanbrekende wetgeving in Schotland; gratis menstruatieproducten voor vrouwen. En om dit alles te vieren ging iedereen enthousiast naar de stad op Black Friday 

December
Hadden we dat maar niet gedaan. Twee weken later zitten we weer met vierkante ogen voor onze laptop. Anderhalvemetersamenleving’ is verkozen tot het woord van het jaar 2020. Na de aankondiging van de strengere maatregelen mogen we dit woord gelijk weer in de praktijk brengen in de laatste weken van december. Hadden we toch maar die Black Friday deals online moeten winkelen in plaats van in de koopgoot. Die deals zijn toch al te commercieel gewordenMaar er is hoop! Rusland vaccineert, Engeland vaccineert. Zijn wij het land wat in januari gaat volgen? Is Pfizer onze uitkomst of toch een complottheorie die in verband staat met 5g? 

Laten we nou allemaal vasthouden aan dat sprankje hoop dat een vaccin de uitkomst is. Afgelopen jaar heeft hoogte– en dieptepunten gekend. En jeetje, wat missen wij de simpele dingen van de jaren ervoor. Wat een respect naar de zorg, en iedereen die zich flexibel heeft moeten opstellen dit jaar. Maar we moeten dit jaar niet vergeten. Het is een jaar dat in het teken stond van het denken aan de medemens. Laten we vooruitkijken met de lessen van afgelopen jaar in ons achterhoofd.  

Reacties

Leuk geschreven stuk Eva! Mooie samenvatting van een gek jaar!

3 jaar geleden geplaatst

Je vergeet een jaar van veel trotse ouders want ja onze studente kinderen doen het toch maar. Volhouden op een kamer van twee bij vier en beperkt in contanten die je nu juist zo hard nodig heb

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.