Blog

Het is oké – om soms brak te zijn

Een iets luchtiger Het is oké dan je van ons gewend bent. Ditmaal van de hand van derdejaars Cosmo Borsboom. Hij houdt een pleidooi voor brakke maandagochtenden (al dan niet in de collegezaal) en waarom dat lang niet zo erg is als dat het klinkt. Oké, misschien niet te vaak. Maar soms. Omdat het kan.

Oh mooie maandagochtend, het moment waarop je mond aanvoelt als een woestijn, je hoofd dreigt met opstand, en de enige redelijke reactie op je wekker is om hem kapot te slaan en terug in je bed te duiken. Hoewel dit voor de meeste studenten de standaard maandagochtendroutine lijkt te zijn, hebben we -laten we eerlijk zijn- allemaal wel eens dat schitterende maandagmorgengedrag vertoond. 

Maar is feesten echt zo slecht voor je?

Nee! Dat is het eenvoudige antwoord. Vooral na het tijdperk van de pandemie blijkt dat feestjes geweldig zijn voor je welzijn. Waarom? Omdat mensen sociale wezens zijn, naar verluidt wanhopig op zoek naar verbinding. Zo vermindert het bijwonen van sociale bijeenkomsten het risico op depressie, maar stimuleert het je zelfvertrouwen, en is het, jawel, een klein feestje voor je immuunsysteem. Dus is deelname aan het feestcircuit vergelijkbaar met het fantastische leven dat alle influencers schetsen?

Houd je tequilashots vast: zo eenvoudig is het niet. Vrees niet gezondheidsgoeroes, er zijn ‘gezonde’ alternatieven op deze fuifjes. De 0.0 drankoptie is helemaal in, er zijn vegetarische snacks voor je airfryer, en geloof het of niet, het naar binnen schransen van een vettige kebab is geen vereiste na het feesten. En zelfs als je echt geniet van de heerlijke pizza- of kebabtent, zal het af en toe nuttigen er niet meteen voor zorgen dat Sonja Bakker je achtervolgt in het dagelijks leven.  

Onthoud, alles kan met mate(n), net zoals in bijna elk aspect van het leven. Dus, zolang je niet elke dag drinkt alsof er geen morgen is en de kebabtent een donatie doet waar de goeden doelen jaloers op zouden zijn, is een feestje pakken met een hapje en een drankje gewoon op zijn plaats. En zelfs goed voor je gezondheid! 

Voel je vrij om ongegeneerd om een aspirientje te vragen bij de balie komende maandag.

Foto door Isabella Mendes via Pexels.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.