Blog

#72 Ondertussen – zijn al onze speciale momenten té commercieel geworden

Sinterklaas, Kerstmis, Halloween en Valentijnsdag; allemaal dagen met een bepaalde lading. Naast het feit dat je deze dagen het liefst doorbrengt met je naasten en geliefden, komt er vaak ook veel lekkers bij kijken en is het tijd om die leuke cadeautjes weer uit te wisselen. Die paar kilootjes die we aankomen met de feestdagen nemen we dan ook voor lief. Af en toe genieten is wat een mens nodig heeft, maar dan is het wel belangrijk dat we dat op de bewuste dag zelf kunnen doen. Dat je één moment hebt waar je naartoe kunt leven. Dat lijkt in de 21e eeuw al lang niet meer zo te zijn.

Oliebollenkraam
Op het moment dat de zomer werd ingeruild voor de herfst stond hij er: de beroemde oliebollenkraam. Zeker nu de dagen korter en kouder worden, lokt die overheerlijke geur je om toch nog wat oliebollen mee naar huis te nemen. Daar moet ik dan echt mijn ergernis even over uiten: waarom staat dat ding er al zo vroeg!? Elke dag moet ik mezelf weer inhouden als ik langs die kraam loop met in m’n hoofd het volgende principe: oliebollen hoor je pas te kunnen eten vanaf 20 december. Als het er de tijd voor is en dus niet het gehele jaar door (bijna dan). Maar mijn ergernis gaat verder dan alleen deze oliebollen…

Supermarkten
De schappen van de supermarkten liggen sinds de zomervakantie al vol met chocoladeletters voor onze geliefde Sint. Dit laat toch perfect zien in wat voor commerciële samenleving wij ons nu bevinden?! Het laat ons niet meer toe om ‘in het moment te leven en te genieten’. Het haalt alle glorie en blijdschap weg van dat ene speciale moment, die ene speciale dag. Ook hier probeer ik weerstand te bieden naar al dat lekkers toe: ik eet de chocoladeletters pas wanneer de Sint in Nederland is. Ik wil naar het moment toeleven, maar pas vanaf het moment dat de échte Sintkoorts toeslaat.

Strijd tegen het lekkers
Waarom hebben we altijd overal toegang toe? En laten we de kindjes ook niet vergeten, die nog meer waarde hechten aan dit soort speciale momenten. Als dit soort zaken niet meer gekoppeld worden aan die bijzondere dag, dan hebben we toch niks meer om écht van te genieten? Wat gebeurt er dan met ons? Is dat niet iets wat we bijvoorbeeld juist in deze tijden niet éxtra nodig hebben? Dan kunnen we net zo goed Kerst gaan vieren in maart. Ik denk dat niemand daar een voorstander van is. Maar goed, mijn conclusie: ik blijf achter mijn principes staan en zal mijn strijd tegen de verleiding niet verliezen. Niet met de oliebollenkraam en ook niet met de supermarkt. Hopelijk jullie ook niet.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.