Blog

Southampton, stad van… (deel 4)

Studeren of stagelopen in het buitenland. Veel studenten lijkt het leuk om dit te gaan doen. Toch zet uiteindelijk maar een klein groepje de stap en vertrekt daadwerkelijk voor een aantal maanden naar het buitenland. Noortje Dupont is er één van. Zij woont en studeert momenteel in het buitenland. In een reeks van columns neemt ze ons mee in haar voorbereidingen hierop en hoe het is als ze daar is. Vorige columns gingen over de bestemming, vakken en wonen. Deze keer gaat het over een leven opbouwen in een nieuwe stad.

Door Noortje Dupont

Alle hokjes met dingen te regelen voor vertrek zijn afgevinkt! En dat mag ook wel, want ik ben 11 september dan eindelijk écht verhuisd.

Gang HH5c
Iedereen in Rotterdam zat alweer helemaal in het studieritme toen ik een maandje geleden aankwam in mijn kamer van grofweg 2,5 x 4 meter. Een paar dagen later was de hele gang compleet. Tien onbekenden uit vijf verschillende landen, huisgenoten voor de komende vier maanden.

Voor mij was het hoofdstuk ‘huisgenoten’ één van de weinige dingen waar ik me vooraf een klein beetje zorgen om maakte. ‘’Wat als het niet klikt?’’
Gelukkig was dat voor mij een onnodige angst.

Natuurlijk, je zit constant op elkaars lip, dat levert zo nu en dan ruzies op. Maar over het algemeen hebben we nu al een ontzettend fijne band. Het is een voordeel dat iedereen alleen is, dus je zoekt elkaar automatisch op. Mijn persoonlijke tip voor iedereen die naar het buitenland wil om nieuwe culturen te leren kennen en niet puur en alleen om de studie: ga alleen.

Eerlijk is eerlijk, er komt een groot deel geluk kijken bij huisgenoten. Ik heb het hier heel goed getroffen, maar ik heb ook al mensen gesproken die het minder hebben. Eén van hen heeft daar de volgende oplossing op gevonden: hij heeft zich bij onze gang aangesloten. Dus mocht het je overkomen en je huisgenoten liggen je echt niet; probeer ergens anders mensen te vinden met wie het wel goed klikt. De hoeveelheid tijd die je in je gang doorbrengt, verschilt voor een ieder. Je kan er bijvoorbeeld alleen komen om te slapen maar je kunt er ook de gehele dag aanwezig zijn. Gewoon voor de gezelligheid.

Introductie
Twee dagen later begon de internationale introductieweek. Mijn tip: doe overal aan mee. Ook al lijkt het niet super relevant voor jou, of lijkt het je niet bijster interessant, je hebt aan bijna alles wat ze organiseren wel wat. Zo niet, dan is het een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen.

Naast de internationale introductieweek was er een algemene introductieweek. Alle  Engelse eerstejaars moeten ook welkom geheten worden natuurlijk.
Ik was vanuit Rotterdam, en mijn betrokkenheid bij de studenten volleybalvereniging, gewend aan de Eurekaweek als introductieweek. Het bleek hier allemaal net iets anders te werken. Waar je bij de meeste Nederlandse introductieweken in groepen wordt opgedeeld, was het hier de bedoeling dat je gewoon zelf naar de verschillende activiteiten toeging. Ook daarom was het heel fijn dat ik een gang aangetroffen had waar het met iedereen goed klikte. We hebben deze hele week namelijk samengedaan.

Het laatste weekend voordat de lessen begonnen, hebben we aangegrepen voor een ontdekkingstocht in de omgeving. En één ding is zeker,  die omgeving is prachtig!

De studie gaat nu dan echt beginnen! Introductieweken zijn geweest, op naar het echte werk. Southampton, stad van… mijn minor.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.