Blog

Southampton, stad van… (deel 2)

Studeren of stagelopen in het buitenland. Veel studenten lijkt het leuk om dit te gaan doen. Toch zet uiteindelijk een klein groepje de stap en vertrekt daadwerkelijk voor een aantal maanden naar het buitenland. Noortje Dupont is er één van. Zij is zich momenteel aan het voorbereiden op haar studie in het buitenland. In een reeks van columns neemt ze ons mee in haar voorbereidingen hierop. Vorige keer is duidelijk geworden waar ze heen gaat. Deze keer geeft ze een kijkje in de invulling van een buitenlandminor.

Door Noortje Dupont

Southampton dus. In het vorige deel heb je al kort kunnen lezen dat ik naar de vakken van de verschillende universiteiten had gekeken. Maar welke vakken waren dat eigenlijk?

Later als ik groot ben
Als derdejaars student ben ik nog steeds erg zoekende naar wat ik wil als ik later groot ben. Na mijn stage en vele projecten ben ik inmiddels wel achter een paar dingen die ik níet wil (da’s ook veel waard). Maar nu heb ik het misschien tóch iets gevonden dat bovenin mijn lijstje kan komen: journalistiek! Maar ja, is dat het wel echt? Een minor leek mij een mooie manier om daarachter te komen.

Meestal is er in het buitenland geen sprake van vaste minoren zoals we die hier wel kennen. Het is meer een verzameling van vakken die samen op het juiste aantal ECTS uitkomen. Dat geldt ook voor Southampton. Ik heb dan ook gekozen op basis van de vakken die daar gegeven worden. Al vrij snel na mijn aanmelding kreeg ik een mail met een bijlage die bestond uit een Excel-bestand met zes tabbladen. Tabblad 3 was bestemming: Journalism and Communications. That sounds about right.

Global Affairs, Music Journalism, Shakespeare and his Cotemporaries, Magazine Production, de lijst is 39 opties lang. Of toch niet? Uiteindelijk bleken er zeventien af te vallen omdat ze in het verkeerde semester gegeven werden en nog eens vier omdat ik niet kan editen. (En ook niet de ambitie heb dit in drie maanden te leren). Een lijst van 18 dus. En daar moest ik er drie uit kiezen. En twee reservevakken.

De keuze
De keuze is gevallen op de vakken met de titels Writing Sport Features, Writing: The Industrial and Social Landscape en Power, Money and Democracy. Zoals je ziet kun je niet heel veel van de naam afleiden… Oké, behalve bij die eerste dan.

Alle vakken, inclusief mijn twee reserve, hebben te maken met journalistiek. Sommige heel letterlijk (Writing Sport Features) en andere meer over de theorie en achtergrond.

Uit de ervaringen van Giorgos, die vorig jaar zijn minor in Vic deed (waar je hier overigens meer over kunt lezen), en mijn eigen ervaringen heb ik een lijstje met tips opgesteld bij het kiezen van vakken:

  • Kies bijvoorbeeld vakken waarvan je weet dat ze niet hier op de Hogeschool aangeboden worden;
  • Kijk niet alleen naar de titel van een vak, maar lees ook de vakbeschrijving;
  • Als je dan toch met je neus in de beschrijving zit, dan kun je ook kijken naar de toetsvorm;
  • Pin je niet teveel vast op wat je kiest, er is een behoorlijke kans dat er nog iets kan veranderen.

Nu ik alles ingeleverd heb, begint het wel echt concreet te voelen. Ik ga echt! En ik heb er ontzettend veel zin in.

Nu afwachten tot ik de reactie krijg vanuit Southampton met (hopelijk) de goedkeuring van de vakken… Vanaf september zit ik in Southampton, de stad van… mijn studie!

Volgende keer: de vakken zijn rond. Maar een ander land betekent ook verhuizen. Waar ga je wonen? Southampton, stad van… mijn woonplaats.

Reacties

Leuk Noortje, heel veel plezier alvast!

5 jaar geleden geplaatst

Leuk weer Noortje! En hele zinvolle tips!

5 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.