Blog

Samthinks V

Welkom bij SAMTHINKS V. Vandaag in de show: onthutsend nepnieuws, een stuk over de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam, opmerkelijke dagen en tot slot weer een aantal nieuwe woorden. We gaan beginnen!

Zo goed als nieuws
Wat is er toch weer een hoop niet gebeurd de afgelopen tijd. Omdat het zo belangrijk is om de fictieve actualiteit bij te houden, heb ik voor u de krenten uit de pap van het fictieve nieuws weten te peuteren.

PVV-spotje wekt afschuw op
‘‘PVV-hutspot is onsmakelijk,’’ dat zegt Mark Rutte. “Ik geloof dat ik hier het overgrote deel van Nederland representeer als ik dit onsmakelijk vind,” zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. Verder wil hij er niets over zeggen.

De in de zendtijd voor politieke partijen getoonde maaltijd leidt tot veel ophef en kritiek. D66 vindt de spot ‘veel en veel te ver’ gaan en heeft een eigen recept op internet gezet, waarin een zwarte streep door de PVV-receptuur is gezet en er teksten staan zoals ‘750 gram kruimige aardappels, 1 grote ui, 800 gram winterpenen, snufje zout en peper’. PvdA-leider Asscher twittert: “Geert Wilders, Stop Met Koken. Met je stamppot.”
De NPO en het Commissariaat voor de Media zeggen geen enkele invloed te hebben op de inhoud van hutspotjes van politieke partijen. “Waar de grens ligt van wat toelaatbaar is, is in ons vrije land aan de rechter,” zegt een NPO-woordvoerder.
PVV-leider Wilders reageert op de ophef met een tweet: “De maaltijd is niet altijd aangenaam om te zien. Maar daarom niet minder lekker.”

Stephen Hawking doneert orgaan
Recent overleden natuurkundige Stephen Hawking bleek orgaandonor te zijn. Vlak nadat hij overleed is zijn spraakcomputer met succes geïmplanteerd bij een patiënte die al 9 jaar op de wachtlijst stond voor een nieuwe stem. “Wanneer je hoort dat er een spraakcomputer voor je gevonden is, dan schreeuw je het uit van geluk,” aldus het meisje met de stem van Hawking, “nou ja, bij wijze van spreken dan natuurlijk, ik kon natuurlijk niet echt schreeuwen.”

Man denkt dat hij dood is na gebruik euthanasie placebo
In Emmen is een man omgekomen na gebruik van een euthanasiemiddel, althans dat denkt hij zelf. In werkelijkheid heeft hij in plaats van euthanasiepoeder chocolademelkpoeder van Nesquik gebruikt. Omdat niemand in de directe omgeving van de man het hem heeft durven te vertellen, leeft hij op dit moment nog in de veronderstelling dat hij niet meer leeft. “We zullen hem het slechte nieuws vroeg of laat toch een keer moeten brengen,” zegt een bezorgde buurvrouw, ”al ziet hij er nu wel gelukkiger uit dan ooit.” Ook de politiek bemoeit zich inmiddels met dit onderwerp. De grootste vraag is of het onethisch is om iemand die denkt dat hij dood is weer tot leven te brengen, daarover zijn de partijen het oneens. Progressieve partijen als D66 staan lijnrecht tegenover conservatieve partijen als SGP, waarbij D66 vindt dat de man dood mag zijn terwijl SGP zegt dat God bepaalt wie overlijdt en zeker niet een chocoladesurrogaat.

Gemeenteraadsverkiezingen
Op 21 maart mogen we weer stemmen, ook hier in Rotterdam valt weer genoeg te kiezen. Links, rechts, conservatief, progressief, pro-Islam, anti-Islam. Ik sprak af met alle partijen en ik stelde ze allemaal dezelfde prangende vraag: wat willen jullie eten?

 1. Leefbaar Rotterdam: Wit vlees
 2. PvdA: Niks, we hebben zelf een prima Kok
 3. D66: Dat maakt niet zoveel uit, we eten alles, zolang het volk er maar geen advies over geeft
 4. SP: Tomatensoep, zonder ballen
 5. VVD: Medium rare ossenhaasje en een toastje kaviaar
 6. CDA: Gort, of iets drogers
 7. GroenLinks: Doe maar iets flexitarisch
 8. NIDA: Jodenkoeken
 9. ChristenUnie-SGP: Hosties
 10. Partij voor de Dieren: Big Tasty Bacon
 11. De Broederschapspartij: Worst
 12. 50PLUS: Wat was de vraag?
 13. PVV kwam niet opdagen
 14. DENK: Ons favoriete eten is lam
 15. Jezus Leeft: Het lichaam van Christus
 16. Jong Rotterdam: Pizza, pannenkoeken of patat!
 17. De Nieuwe Rotterdamsche Partij: Kapsalon

Hopelijk vergemakkelijkt dit uw keuze weer een beetje.

Vage Dagen
In de nieuwe rubriek Vage Dagen begeleid ik u door de wirwar van speciale dagen en bijzondere weken die te vinden zijn op de issuekalender. In iedere nieuwe SAMTHINKS worden de dagen van de maand waarin hij verschijnt onder de loep genomen, deze maand is het de beurt aan maart.

We beginnen op 3 maart, de Wereld Wilde Dierendag. Helaas wilden de mensen iets anders, dus dat werd na goed overleg 4 oktober.

Op 7 maart is het Luizendag, een dag waarop we stilstaan bij het crue feit dat in Nederland nog steeds niet iedereen luizenvrij is. Series als de Luizenmoeder geven een goed beeld van de ernst van de situatie, een schrijnend portret van de machteloosheid van de mens in zijn strijd tegen de luis.

15 maart is het de Dag van de Leerplicht, de enige dag van het jaar waarop leerlingen naar school moeten. Gelukkig voor de hierdoor vermoeid geraakte kindertjes is het 16 maart de Internationale Dag van de Slaap.

24 maart is een drukke dag. Zo is het bijvoorbeeld de Internationale dag voor het Recht op de Waarheid over Mensenrechtenschendingen, puur zodat we de waarheid weten, we doen er verder niks mee. Daarnaast is het Wereld Stop Tuberculosedag, maar ja, ‘hoest’ dat nou op te lossen voor u en mij? Ook is het Landelijke Opschoondag en Earth Hour, lekker een dagje plastic flesjes opruimen en een uurtje het licht uitlaten zodat je het rest van het jaar weer zonder gêne elke dag vlees kan eten. Gelukkig is het diezelfde dag ook nog Landelijke Loslaatdag zodat je je toch niet druk hoeft te maken om al die andere dingen en lekker kan gaan Netflixen op de bank.

Nieuwe woorden
Woorden schieten toch tekort als ik mijn hart bij jou uitstort. Behalve nieuwe woorden dan. Hieronder weer een aantal neologismen.

 • SERIEMOORDENAAR: 1. Zenderbaas die het eind van meerdere televisieprogramma’s op zijn geweten heeft. 2. Acteur die gewetenloos acteert dat hij iemand vermoordt.
 • LYMEPISTOOL: Knutselattribuut dat gebruikt wordt om tekenbeten onschadelijk te maken. Zie ook: TEKENPOTLOOD.
 • PSEUDODO: Dier dat doet alsof het is uitgestorven.
 • PLACEBEAU VAN ERVEN DORENS: neppresentator gemaakt van suiker om mensen het gevoel te geven dat ze echt naar een presentator zitten te kijken terwijl dat niet zo is.

Meer lezen? Klik dan op de linkjes hieronder!

SAMTHINKS I
SAMTHINKS II
SAMTHINKS III
SAMTHINKS IV

 

 

 

 

Reacties

😁

6 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.