Blog

Hardop! Hoe portretteert de media het Palestijns-Israëlisch conflict? 

Neem een duik in de wereld van het Midden-Oosten, waar de ingewikkelde relatie tussen Joden en Palestijnen momenteel bar slecht is. Van de beloften van het Balfour-verdrag in 1917 tot recente problemen tussen Israël en Palestina. Het is ingewikkeld. Ik bekijk kritisch wat er nu gebeurt in het conflict en hoe de media dit laat zien. Ontdek de strijd om land, ingewikkelde politiek en het menselijk leed, allemaal geworteld in de geschiedenis van het Midden-Oosten. Maak je klaar voor een interessante ontdekkingstocht. 

 Wat zijn de laatste ontwikkelingen in het conflict?  

Op een frisse oktoberdag in 2023 begon de recente escalatie van geweld tussen Israël en Palestina. Op 7 oktober vuurde Hamas raketten af op Israël en startte een operatie in Zuid-Israël, waarbij doelbewust burgers werden gedood. De spanningen leidden tot een verwoestende reeks gebeurtenissen die ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en oorlogsmisdrijven aan het licht brachten. (Vijandelijkheden tussen Israël en Gaza met veel burgerslachtoffers, 2023)  

In de nasleep van deze gebeurtenissen wees Amnesty International vijf Israëlische aanvallen op Gaza aan als mogelijke oorlogsmisdaden. Deze aanvallen richtten zich op hoogbouw, een vluchtelingenkamp, een gezinswoning en een markt. Het Israëlische leger werd bekritiseerd vanwege de vermeende intentie om Hamas te vernietigen, wat resulteerde in aanzienlijke schade en burgerslachtoffers. Als reactie daarop roept Amnesty op tot onmiddellijke stopzetting van deze aanvallen en pleit voor een internationaal wapenembargo tegen Israël. (Israël, onwettige aanvallen in Gaza op huizen en een markt, 2023)  

Tegelijkertijd wijst Amnesty International ook op de acties van Palestijnse gewapende groepen, met name Hamas, en beschuldigt hen van opzettelijke misdaden zoals het doden van burgers, ontvoeringen en willekeurige aanvallen op Israël. Het rapport benadrukt de dringende noodzaak om een einde te maken aan de 16 jaar durende illegale blokkade van Gaza door Israël. 

Amnesty International veroordeelt tevens de acties van Israël, waarbij marteling als een oorlogsmisdaad wordt beschouwd. Het rapport belicht de dood van vier Palestijnse gevangenen in Israëlische hechtenis, waarvan de omstandigheden nog niet onpartijdig zijn onderzocht. Kritiek wordt geuit op de verlenging van de noodtoestand in gevangenissen door de Israëlische regering, die in strijd is met het verbod op marteling en andere vormen van mishandeling. Als reactie hierop roept Amnesty International op tot het terugdraaien van inhumane maatregelen, onmiddellijke toegang tot advocaten en families voor gedetineerden, en onpartijdige onderzoeken naar klachten over marteling. Het verhaal van deze tragische gebeurtenissen weerspiegelt de diepgaande complexiteit en menselijke tol van het voortdurende conflict in de regio. (Marteling en vernedering Palestijnse gevangenen, 2023) 

Hoe portretteert de media het conflict?
In de schaduw van exploderende retoriek en mediastormen ontspringt een kritische stem, schreeuwend om gerechtigheid te brengen naar de verwarde dans van Israël en Hamas.Te midden van de chaos van woorden staat de NOS, beschuldigd van het schrijven van een symfonie van vervormde realiteit. ‘Geweld in de oorlog tussen Israël en Hamas’ wordt ontmaskerd als een sluw masker voor bommen die als regen neerkomen op de onschuldigen in Gaza. Raketten die ‘vallen in Gaza’ blijken geen toevallige natuurverschijnselen te zijn, maar doelbewuste acties van Israël. (Kuypers, 2023)  

Sommige populaire spelletjes, zoals Angry Birds en WordFeud, vertonen propagandavideo’s van Israël, waarin bloederige aanvallen van Hamas en pro-Israëlische teksten te zien zijn. Zowel kinderen als volwassenen worden hiermee geconfronteerd tijdens het spelen. Er zijn meldingen ingediend bij de Stichting Reclame Code, die de kwestie serieus neemt en stelt dat dit wettelijk gezien niet is toegestaan. De verantwoordelijkheid ligt bij de platforms, zoals Apple, die de spelletjes via de App Store verspreidt. (Israëlische propagandavideo’s te zien in kinderspelletjes: “Valt onder misinformatie”, 2023)  

Het Nederlandse Instagramaccount ‘Cestmocro’, bekend om zijn laagdrempelige nieuwsberichten, is onder vuur gekomen na hun posts over de oorlog tussen Israël en Hamas. ‘Cestmocro’ belicht uitdrukkelijk het Palestijnse standpunt. Onder elke post komen heel wat reacties. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft een klacht ingediend tegen de eigenaar van het account wegens vermeend aanzetten tot haat en geweld tegen Joden. CIDI eist ook van mensen die antisemitische reacties hebben geplaatst en wil dat het account offline wordt gehaald vanwege vermeende bedreigingen en intimidatie. Cestmocro ontkent aanzetten tot Jodenhaat en stelt op te komen voor de Palestijnse zaak. Iets wat volgens hen (bijna) niet gebeurt sinds het begin van het conflict. (www.instagram.com/cestmocro) 

Mijn mening
Laat ik beginnen met het belangrijkste. Onschuldige mensen lijden aan elke kant! Dit is iets dat niet zou moeten en mogen gebeuren. Kinderen zijn dood, wees of getraumatiseerd en alles ligt in het puin. Kortom, het is een rotzooi. Wel ben ik van mening dat de Palestijnen al heel lang onderdrukt worden en dat de media vaak de kant van Israël belichten en daarmee Palestijnen in de steek laat. Dat is naar mijn mening niet goed en niet zoals het zou moeten zijn. In een ideale wereld zouden beide partijen een stuk land krijgen en in harmonie samenleven. Maar helaas is dat verre van de realiteit..  

 

Geraadpleegde bronnen:

Vijandelijkheden tussen Israël en Gaza met veel burgerslachtoffers. (2023, 10 oktober). Amnesty International. https://www.amnesty.nl/actueel/vijandelijkheden-tussen-israel-en-gaza-ongekende-escalatie-kost-veel-burgers-het-leven-en-het-dodental-stijgt 

Israël, onwettige aanvallen in Gaza op huizen en een markt. (2023, 25 oktober). Amnesty International. https://www.amnesty.nl/actueel/vernietigend-bewijs-van-oorlogsmisdrijven-israel-hele-families-in-gaza-gedood 

Marteling en vernedering Palestijnse gevangenen. (2023, 9 november). Amnesty International. https://www.amnesty.nl/actueel/israel-bezette-palestijnse-gebieden-gruwelijke-voorbeelden-van-marteling-en-vernederende-behandeling-van-palestijnse-gevangenen 

Kuypers, M. (2023, 20 oktober). Media-analyse Marieke Kuypers: ‘Nederlandse media kopiëren taal Israël’ – OneWorld. OneWorld. https://www.oneworld.nl/mensenrechten/media-analyse-marieke-kuypers-nederlandse-media-kopieren-taal-israel/ 

Israëlische propagandavideo’s te zien in kinderspelletjes: “Valt onder misinformatie”. (2023, 16 oktober). RTL Nieuws. https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5413449/propaganda-israel-hamas-advertentie-angry-birds-rummikub-wordfeud 

https://www.instagram.com/cestmocro/

Credits beeld: Netpixi via Shutterstock. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.