Blog

Het is oké – om verandering te omarmen

Verandering kan beangstigend zijn, maar het is ook een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Of het nu gaat om persoonlijke groei, een carrièreswitch of veranderingen in persoonlijke relaties. In mijn geval is dit het verlaten van mijn vertrouwde schoolomgeving om de echte wereld te gaan betreden..  

Door Melisa Koster 

Een nieuwe levensfase
Verandering is een constante in het leven, en het doorlopen van verschillende levensfases is iets wat iedereen ervaart. Dit gebeurt natuurlijk niet zonder emoties; van opwinding tot angst en weer terug, we voelen het allemaal weleens.  In de loop van het leven staan we op verschillende kruispunten zoals de start van een nieuwe baan, het beginnen aan hoger onderwijs of zelfs het nemen van een pauze om de wereld te ontdekken. Deze momenten zijn cruciaal voor onze persoonlijke ontwikkeling en zelfontdekking. Ze bieden ons de kans om dieper in te gaan op wie we zijn, wat we willen, en hoe we onze dromen kunnen najagen. 

Verlaat het vertrouwde
Het verlaten van je vertrouwde omgeving markeert een significante levensverandering. Of dat het nu het verlaten van je ouderlijk huis, je geboortestad, of een langdurige werkplek is. Deze stappen vereisen moed en het loslaten van bekende zekerheden voor het onbekende. Het kan gevoelens van verlies en onzekerheid oproepen, maar ook opwinding en hoop op nieuwe mogelijkheden. Het proces van afscheid nemen van het vertrouwde en je aanpassen aan een nieuwe omgeving stimuleert zelfontdekking en persoonlijke groei. Dat willen we allemaal toch? En niet te vergeten alle nieuwe ervaringen die je gaat meemaken zoals nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe vaardigheden leren en nieuwe paden bewandelen. Het is een uitnodiging om je eigen veerkracht te ontdekken en te groeien op manieren die voorheen onvoorstelbaar waren. Achteraf zal je dankbaar zijn voor alle dingen die je hebt kunnen beleven en dat heb je allemaal te danken aan jezelf! 

Mijn omgeving gaat ook veranderen
Ik ben aan het afstuderen. Dat betekent dat ik mijn schoolperiode aan het afronden ben en dat brengt de nodige emoties met zich mee. Als eerste ben ik mega enthousiast om eindelijk klaar te zijn met de schoolbanken. Ik heb hiervoor nog het MBO afgerond dus ik ga al een tijdje mee 😉 Daarnaast brengt het ook onzekerheid over wat de toekomst mij brengt. Ik ben ook wel eens bang, ik zou het ondertussen allemaal zelf moeten weten en aan de slag moeten gaan. In de realiteit werkt dit gelukkig anders, je wordt niet gelijk onder de bus gegooid. Het is niet altijd eenvoudig om te accepteren dat ik niet alles weet. Toch geloof ik dat het uiteindelijk allemaal wel goed komt!  

Tips om verandering makkelijker te maken
Hieronder ook een aantal tips die je misschien kunnen helpen; 

  • Acceptatie: erken je gevoelens rondom de verandering en sta jezelf toe deze te voelen.
  • Netwerk opbouwen: zoek steun bij vrienden, familie, of professionele hulpverleners, die zelf ook al eens voor levensveranderende keuzes hebben gestaan.
  • Focus op positieven: richt je aandacht op de positieve aspecten en mogelijkheden die de verandering biedt.
  • Leermomenten: beschouw verandering als een kans om te leren en te groeien. 

Onthoud; verandering is oké, omarm het!

Beeld: Austin Chan via Unsplash. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.