Blog

Samthinks IV

IV feest met de vierde SAMTHINKS! Beter bekend als het schriftelijk equivalent van een Nederlandse schaatser op de Olympische Winterspelen, hartstikke goed maar heeft dan ook geen noemenswaardige concurrentie. Vandaag (of morgen als je dit morgen pas leest) ga ik het hebben over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Met onder meer en onder andere: het fictieve Olympisch nieuws, een recensie over curling en een aantal Olympische nieuwe woorden.

Zo Goed als Nieuws
Ook tijdens de Olympische Spelen schaatst, bobsleet en langlauft het nieuws je aan alle kanten in razend tempo voorbij. Om u up-to-date te houden, hier een overzicht van het fictieve nieuws van de afgelopen Olympische weken.

 • Halbe Zijlstra heeft goud gewonnen op de 1500 meter liegen voor politici. Althans, dat zegt hij zelf. Dit onderdeel wordt al jarenlang gedomineerd door VVD’ers. Sommige mensen zijn van mening dat het daardoor niet meer leuk is om naar te kijken, anderen vinden juist dat we trots moeten zijn dat de VVD zo veel goede leugenaars heeft.
  Zijlstra finishte met een heel sterke leugen over een ontmoeting met Poetin net voor oudgediende Ivo Opstelten, die vlak voor de finish uitgleed over een bonnetje. Fred Teeven is helaas gediskwalificeerd omdat hij mee probeerde te racen in een stadsbus met winterbanden. Mark Rutte heeft een keurige derde plaats in de wacht weten te slepen met zijn klassieke ‘1000 euro-leugen’, “nogmaals sorry”, aldus de goedlachse Premier.
 • Team NL is geen representatieve afspiegeling van onze samenleving. Dat zegt belangengroep Het Zere Been in een interview met Quatsch magazine. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Weinig Wol blijkt inderdaad dat een overgrote meerderheid van Team NL bestaat uit atleten. Amateurs komen niet aan bod in deze door topsporters gedomineerde wereld.
  “Wij vinden het bizar dat in 2018 nog steeds gedaan wordt alsof atleten beter zijn in sport dan anders sportende mensen”, zegt Berlissa Zweepslag, woordvoerster van Het Zere Been, “Als administratief medewerker van een middelgroot bedrijf of kaasboer uit Den Helder is de kans om mee te doen aan de Olympische Spelen gewoon nihil, dat mag NOC*NSF zichzelf kwalijk nemen”. GroenLinks heeft inmiddels een motie ingediend waarin staat dat NOC*NSF ervoor moet zorgen dat Team NL tijdens de Olympische Spelen in 2020 voor minimaal 50% bestaat uit asportievelingen.
 • Met een kleine meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer is de motie van Pia Dijkstra (D66) aangenomen. Dat betekent dat iedereen in Nederland vanaf nu ingeschreven staat als skeletonner, behalve als je aangeeft dat niet te willen zijn. Eerst was het andersom, je was pas skeletonner als je je inschreef bij een skeletonvereniging. “Ik ben enorm gelukkig, er waren gewoon veel te weinig mensen die stonden ingeschreven bij een skeletonverening, dan is het logisch dat je niet naar de Spelen gaat”, aldus een dolblije Dijkstra. Er is echter ook kritiek, sommige mensen vinden dat de politiek zich niet dient te bemoeien met hoe mensen hun sport beleven. “Het is gewoon zoiets groots waar je nu ongevraagd mee geconfronteerd wordt, voor een heleboel mensen ligt sporten gewoon heel erg gevoelig”, zegt Bert Deturpant. Bert had op zijn zeventiende een bijna-sportervaring, dat hij nu ingeschreven staat als skeletonner komt keihard aan: “straks moet ik ook daadwerkelijk iets doen, ik word al misselijk bij de gedachte”.
  Dat skeleton een enorm gevaarlijke sport is komt Dijkstra wel goed uit. “Als er mensen verongelukken is dat natuurlijk altijd jammer, aan de andere kant kunnen we dan wel weer hun organen gebruiken”.

Recensiersels
In de rubriek Recensiersels recenseer ik alle onderwerpen die ik gaaf, eng, teleurstellend of een ander bijvoeglijk naamwoord vind.
Wat: Curling
Waarom: Omdat curling de meest spectaculaire Olympische sport is
Echt: Nee natuurlijk niet

Curling, enorm populair bij de familie van mensen die curling spelen. Bij curling draait het erom dat je een fluitketel over een ijsbaan in een cirkel moet schuiven. Omdat de spelers de fluitketel vaak niet hard genoeg kunnen schuiven met hun korte curlingarmpjes, zijn er ook mensen die gaan vegen met een klein bezempje om de fluitketel iets verder te laten komen. Op die manier komt de fluitketel vaak toch nog in de buurt van waar hij moet komen. Plus het ziet er hilarisch uit.

Nu klinkt dat al als een sport waar mensen uren ademloos naar zitten te kijken, maar sinds deze Spelen is er een nieuw onderdeel bij het curling. Gemengd dubbel curling: één man, één vrouw. U begrijpt dat dat spectaculaire tv heeft opgeleverd. Jammer dat er niemand keek.

Waar ook niemand naar kijkt is de Curling Quiz, een quiz over curling. U leest het goed, een quiz over curling. Gepresenteerd door niemand meer dan Frans Bauer. Ik heb één aflevering gezien van dit pareltje van de Nederlandse kijkbuis en ik was gelijk verkocht. Of nee, ik zeg het verkeerd, ik heb gelijk mijn tv verkocht. Er moet iemand bij de NPO geweest zijn die zo graag ontslagen wilde worden dat hij met het meest ridicule programmaformat allertijden is gekomen. Tot zijn grote schrik werd hij niet ontslagen maar werd het programma ook daadwerkelijk gemaakt.

Ik vraag me af hoe dat gaat in zo’n Olympisch dorp. Sporters komen elkaar toch tegen en dan maak je al gauw een praatje met elkaar. De een vertelt dan dat hij 15 kilometer moet langlaufen, de ander dat hij acht jaar lang elke dag getraind heeft om een trauma te overwinnen op de 10 kilometer schaatsten (niet alles kan lukken, Sven) en dan is er ook iemand die zegt dat hij een fluitketel in een cirkel moet schuiven. Daar gaat de geloofwaardigheid van de Olympische Spelen.

Door wrijving ontstaat glans, zeggen ze weleens. Ik heb al veel stenen het ijs zien wrijven, maar van glans was helaas geen sprake.
☆☆☆★★

Nieuwe woorden
Soms kan je uren naar iemand luisteren zonder een idee te hebben wat die persoon gezegd heeft. Om ervoor te zorgen dat dat vaker gaat gebeuren heb ik weer wat nieuwe woorden bedacht. Deze woorden zijn zo nieuw dat ze nog ruiken naar natte verf. Het thema is ook hier de Olympisch Winterspelen.

 • WILLEM-ALEXANDEREN: Vanaf een tribune met een biertje en een Haags accent schreeuwen naar Nederlandse sporters op grote sportevenementen terwijl je per jaar 900.000 euro belastingvrij in je Koninklijke schoot krijgt geworpen.
 • BRONSTIG: De opgewondenheid van een mannetjes sporter die op het nippertje de derde plek heeft weten te bemachtigen op de Olympische Spelen.
 • NOC*NSEFTELING: Pretpark waar alle Nederlandse sporters die een medaille hebben gewonnen op de Olympische Spelen gratis in mogen op vertoon van hun gouden, zilveren of bronzen entreeprijs.
 • SHORTTRACKVOGEL: Vogel met schaatsjes aan die ’s winters naar het noorden vliegt om mee te doen aan verschillende shorttrackwedstrijden.

 

Reacties

Hilarisch. 😂

6 jaar geleden geplaatst

Was weer genieten op Olumpisch niveau.

6 jaar geleden geplaatst

😂😂👍

6 jaar geleden geplaatst

Ze worden steeds mooier, prachtstukkie.

6 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.