Het communicatievakgebied is constant in beweging. Innovaties volgen elkaar in een rap tempo op. In deze rubriek vragen we een communicatieprofessional een verdiepend blog te schrijven over een trend of innovatie waar hij of zij zich mee bezighoudt. Het blog geeft een eigen visie, maar het moet jou –als lezer- ook uitnodigen een visie te creëren op hetgeen wordt besproken. Laat dus gerust van je horen!
Door: ondergetekende
The Internet of Things, co-working spaces, MeetUps. Door de expansie van internet en de komst van slimme technieken kunnen we altijd en overal met iedereen in verbinding staan. De wereld ligt binnen één klik aan onze voeten. Internet heeft ons een netwerksamenleving gegeven. Een samenleving, waarin we slim, behendig en efficiënt weten te anticiperen op de (meeste) problemen die zich in ons leven voordoen. Door ons netwerk aan personen en technieken is een probleem oplossen zo gepiept.
1. Up-tempo
Het maatschappelijk tempo is hierdoor flink opgevoerd. We leven razendsnel. Waar men vroeger soms niet wist waar je een dag uithing (hoe bestaat het), zijn we nu gewend dat we altijd weten waar iedereen in onze omgeving op een bepaald moment is. Via Whatsapp, Snapchat of Instagram houden we elkaar op de hoogte, met als gevolg dat als we even onbereikbaar zijn we volledig in paniek raken. In een Rotterdamse MeetUp van Singularity University vertelt David Orban over hoe onze samenleving geëvolueerd is tot een Netwerk Society. Welke ontwikkelingen staan ons de komende jaren te wachten in de razendsnelle netwerksamenleving waarin wij leven?
2. Een gedecentraliseerde toekomst
Decentralisatie; dat is waar Orban veelvuldig over spreekt. In een decentralized future ontstaan nieuwe businessmodellen, op grond van nieuwe technologieën, innovaties en netwerken. Nu worden Airbnb en UBER vaak genoemd, wanneer we spreken van succesvolle bedrijven op basis van een nieuw model. Echter, zijn deze bedrijven volgens Orban nog niet gedecentraliseerd, maar zit het hem alleen in de distributie van het product dat het vernieuwend maakt. Decentralisatie is dan de volgende stap.
De netwerksamenleving en de decentralisatie zorgen ervoor dat we als consument steeds meer de eigen verantwoordelijkheid krijgen. In alles. De vergevorderde technologie heeft ervoor gezorgd dat we op afstand kunnen werken en met onze collega’s gemakkelijk in contact kunnen staan. Het Nieuwe Werken, losse dienstverbanden en ondernemerschap maken de samenleving veel meer flexibel en zorgen voor tijdelijke allianties tussen partijen die elkaar slechts op een bepaald moment nodig hebben. Coworking spaces, bedrijfsverzamelgebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond, doordat zij perfect faciliteren in het gebruik van een flexibel netwerk. Flexibiliteit gaat hand in hand met een vergevorderde onzekerheid, daar waar we vroeger tot in de lengte van dagen bij dezelfde werkgever hetzelfde werk deden zijn we nu veel meer gebaat bij snelheid en uitdaging.
3. Idee ≠ Actie
Snel handelen is een must. Waar organisaties voorheen gerust maandenlang een plan uitdachten en ontwikkelden, wordt heden ten dage geacht om razendsnel te handelen en ideeën à la minute om te zetten in actie. De tijd die tussen idee en actie zit is bijna nul. Wil je mee ‘met de tijd’, dan móet je vooroplopen en je focussen op dat wat je doet. En bovenal: je netwerk aan technologieën en mensen keihard inzetten om je doelen te bereiken. Dat doen ze omgedraaid immers ook.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.