VERDER KIJKEN DAN JE NEUS LANG IS. NIET VERKEERD TOCH? VANDAAR DAT WE DIE NEUS OOK EENS IN ANDERMANS ZAKEN STEKEN. COMMUNICATIE IS BELANGRIJK, MAAR BINNEN CMI IS ER NATUURLIJK NOG VEEL MEER TE BELEVEN. EN DAAR HEBBEN WE BINNEN ONZE OPLEIDING NIET ALTIJD WEET VAN. ZO DUIKEN WE DEZE KEER EENS IN DE MINOR IT-INNOVATIE VOOR DEFENSIE EN VEILIGHEID OMDAT ZE DAAR HELE TOFFE DINGEN DOEN.
Door: Juliëtte Beukers
In september 2018 begonnen studenten van de Hogeschool Rotterdam aan de minor IT-innovatie voor Defensie en Veiligheid. De minor was gloednieuw en opgezet door Ornella Schavemaker, docent Technische Informatica. Twintig weken gingen ze aan de slag voor defensie.
Trainingen te duur
Defensie heeft namelijk een probleem. Ze lopen ze er al jaren tegenaan. Het trainen blijkt ongelofelijk duur te zijn. Eén kogel is zo’n tienduizend euro. Je kunt je dus wel voorstellen dat ze niet zomaar een paar patronen afschieten tijdens een training. Militairen in opleiding kunnen dus wel met de knoppen van een wapen leren omgaan, maar écht oefenen kunnen ze niet. Bij het trainen van de militairen komt heel veel kijken: je hebt voertuigen nodig, voor- en tegenstanders en een groot veld. En dat terwijl je eigenlijk met schieten maar één persoon traint.
Nederland voorloper op simulatie
Defensie maakt al veel gebruik van simulaties. Er komen zelfs troepen uit het buitenland naar Nederland om te trainen. Op deze manier kan er toch geoefend worden, maar hoeven er geen dure voertuigen en wapens gebruikt te worden. Maar er ontbrak nog wel wat: het schieten met kogels. Vandaar de vraag aan de studenten in hoeverre zij virtual reality hiervoor zouden kunnen inzetten in de simulatie en training.
Praten met defensie
Dit was niet makkelijk vertelt Ornella: “Ze waren in eerste instantie erg zoekend. Ze zijn naar de landmacht geweest en hebben verschillende gesprekken gevoerd met mensen die de trainingen verzorgen. Ze kwamen er hierdoor ook achter wat en hoe er getraind werd.” Ook hebben de studenten gesproken met mensen die de wapens gebruiken. Als zij een wapen willen nabootsen, moet deze natuurlijk wel werken als een echt wapen.
Trots op eindresultaat
De volle twintig weken hebben de studenten gewerkt aan de simulatie. Met een VR-bril komt defensie terecht in een oorlogsgebied met verschillende doelen. De software hebben de studenten helemaal zelf gemaakt. Je kan lopen, bewegen en schieten. Dat laatste met een nagemaakt wapen waarop – net als in het echt – verschillende standen zitten.
Schildje als dank
En dit beviel de landmacht erg goed: “Men was uiteindelijk zo blij met het proefconcept dat ook daadwerkelijk is opgeleverd aan de opdrachtgever. De studenten kregen ontzettend veel complimenten, want met dit concept hebben ze echt iets bijgedragen aan de ontwikkeling van simulaties bij defensie.” In de docentenkamer hangt nu een schildje dat zij hebben gekregen als teken van dank. Ornella is hier erg trots op: “Als burger krijg je dit niet zomaar en dit is heel bijzonder voor de Hogeschool Rotterdam en de studenten. In de toekomst gaat defensie vaker met ons samenwerken en dit maakt mij natuurlijk erg trots.”
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.