Blog

Uitgelicht – Epicurus Fix Me

Op 17 november gaf Lammert Kamphuis – filosoof, spreker en schrijver – een gastcollege over de Griekse filosofische scholen. In het begin dacht ik: ‘Oei! Moet ik echt twee uur lang naar een filosoof gaan luisteren zonder in slaap te vallen?’  Want heel eerlijk, als ik denk aan filosofie, dan lijkt me dat een bijzonder saai onderwerp. Niet iets waar ik voor warmloop, zeg maar.

Door: Celisa Cardoso Ramos de Pina

Maar ik had het mis! Heel erg mis zelfs! Dit was het interessantste gastcollege dat ik tot nu toe heb mogen bijwonen! Lammert nam ons mee in vier verschillende filosofische scholen. En de vraag was, bij welke van deze vier scholen wij ons zouden aansluiten.  Als je verder leest, ontdek je welke ik heb gekozen en waarom.

De Griekse filosofische scholen
Er werden dus vier verschillende scholen benoemd. De school van Epicurus en die van de stoïcijnen, cynici en sceptici. Ik leg per school in één of twee zinnen uit waar ze voor staan en wat je er dan leert.

  1. Epicurus: hier leer je genieten door je bewust te worden van je niet-noodzakelijk verlangens. Dergelijke verlangens weerhouden je ervan om in het hier en nu te zijn.
  2. Stoïcijnen: bij deze school gaat het erom om je leven te accepteren. Je moet je in je leven richten op dat waar je invloed op kan uitoefenen. Iets willen veranderen waar je geen invloed op hebt, heeft geen zin.
  3. Cynici: trouw blijven aan jezelf, je niets van anderen aantrekken, dat staat in deze school centraal. Gewoon lekker jezelf leren zijn.
  4. Sceptici: binnen deze school leer je om te leven met onzekerheden. Het gaat erom dat je je eigen oordeel in twijfel leert te trekken.

Story of my life
Bij Epicurus stond ik direct aan. Lammert Kamphuis gaf een voorbeeld over zijn eigen leven. Hij herinnerde zich een feestje toen hij nog jong was. Hij rekende zeker op negentien man, maar er kwamen er maar zeven. Boos dat hij was! Van bepaalde mensen begreep hij echt helemaal niet waarom zij niet waren gekomen. Hij ging toch ook naar alles toe wat zij organiseerden? Door iedere keer te denken aan de mensen die er niet waren, vergat hij alleen om lol te maken met de mensen die er wél waren. Hij focuste zich dus op de verkeerde mensen. Toen hij dit verhaal vertelde, dacht ik: ‘WOW! Story of my life!’

Ondankbaar mens!
Ik ben een persoon die iedereen support met alles. Heb je muziek die uit moet komen? Ik ben daar voor je. Ben je zwanger en krijg je een babyshower? Ik doe mee met alle voorbereidingen. Geef je een feestje? Ik help je graag en zorg dat het een gezellige boel wordt. Kortom: I will always support you. Sterker nog, ik voel me zelfs schuldig als ik niets kan doen.

Maar waarom ging dat andersom dan niet op? Als ik een feestje organiseer, verwacht ik dat bepaalde mensen er zijn en die komen dan juist niet opdagen. Toen mijn dochter werd geboren, verwachtte ik dat bepaalde mensen me zouden komen opzoeken. Uiteindelijk zijn ze nooit geweest. Dit zorgde best voor een teleurstelling. In mijn hoofd was ik echt bezig met de mensen die er niet waren en daardoor vergat ik gewoon de mensen die er wel waren!  Als ik terugdenk, dan denk ik: ‘Wow! Wat een ondankbaar mens was je toch!’

Cicero: ‘In filosofie streven we er met al onze kracht naar om in staat te zijn onszelf te genezen.’

Epicurus
Mijn besluit staat vast. Ik word leerling van de school van Epicurus. Cause I need to be fixed! Ik ben het zo eens met zijn idee dat sommige verlangens ons in de weg zitten om te kunnen genieten van wat wij hebben. Als ik niet zo aan de mensen had gedacht die er niet voor mij waren, had ik meer kunnen genieten van om de mensen om mij heen. En van de mensen om mij heen word ik veel gelukkiger!

 

 

 

 

 

Reacties

Mooi geschreven en een waardevolle les Celisa!

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.