Blog

Uitgelicht – De ziel in je taal is belangrijker dan perfectie

Sinds de komst van Corona twijfel je weleens of je ergens wel moet zijn vanwege de drukte of andere redenen. Maar sorry hoor! Het gastcollege van Derek Otte moest en zou ik hoe dan ook LIVE bijwonen! Je zou het niet van mij  verwachten, maar ik ben een grote fan van Derek Otte. Hoe deze man met woorden kan spelen, verbaast mij elke keer weer. In een uur tijd heeft hij mij dan ook weer geïnspireerd.

Door: Celisa Cardoso Ramos de Pina

Voor wie hem nog niet kent. Derek Otte (Rotterdam, 1988)  is een dichter, spoken word artiest, schrijver en theatermaker. Hij won in 2010 een wedstrijd van podium/radioprogramma ‘Spoken’ en werd steeds vaker gevraagd om op te treden. Zijn talent werd ook door FunX opgemerkt, waar hij de huisdichter van het programma CritiX werd tot en met 2017. In de tussentijd schreef hij dichtbundels zoals Regelgeving en TOFLOF. In 2017 werd hij benoemd tot de stadsdichter van Rotterdam.

Stotteren
Derek heeft geprobeerd de opleidingen Rechten en Communicatie te volgen, maar beide waren niet echt zijn ding.  Zijn passie was taal en daar wilde hij iets mee gaan doen. En zo geschiedde.

Nu je ongeveer weet wie Derek Otte is, zou jij dan geloven dat deze stadsdichter heel lang heeft gestotterd? Nee hé! Hij vertelde hoeveel impact het had op zijn leven. Hij werd verlegen en onzeker. Dat kan je wel begrijpen als je niet eens je eigen voornaam goed kan uitspreken. Hij durfde niet te spreken, maar kon alles op papier kwijt.  Maar volgens Derek “kan elke vloek kan een zegen zijn.” Doordat hij stotterde zocht hij naar nieuwe woorden die hij wel kon uitspreken. Daardoor werd zijn woordenschat breder.

Niet alleen werd zijn woordenschat breder, maar het heeft er ook voor gezorgd dat hij veel optrad met spoken word. Het heeft er ook voor gezorgd dat hij concepten mocht uitwerken voor partijen zoals ASN Bank, Discovery Channel, Ben & Jerry’s en de KNVB. Niet slecht voor iemand die stotterde!

Elke vloek kan een zegen zijn
Door naar zijn verhaal te luisteren ben ik ook naar mezelf gaan kijken. Ook ik ben onzeker over mijn taal. Ik ben dan geen stotteraar, maar ik maak behoorlijk veel fouten wanneer ik schrijf of spreek. Op school kreeg ik altijd mijn werk terug om mijn spelling en grammatica te verbeteren. Soms werd ik wel door mensen om mijn heen uitgelachen omdat ik weer eens iets fout zei of iets verkeerd geschreven had. Op stage werd ik hierop aangesproken en op mijn werk, merk ik ook dat ik weleens fouten maak. En dit voor een communicatiestudent. Heel vreemd!! Want door deze fouten, ben ik soms bang om te solliciteren naar een baan binnen de communicatiewereld en durf ik soms niet op een podium te staan om wat te zeggen. Terwijl ik wél veel te zeggen heb.

En daarom volg ik de woorden van Derek: “elke vloek kan een zegen zijn.”’ Ondanks mijn schrijffouten en fouten die ik maak tijdens het spreken, kan ik met mijn verhaal zeker mensen raken en inspireren. Ik praat misschien niet veel, maar als ik praat en als je mijn teksten leest zonder te letten op de fouten, merk je wel dat ik een passie heb en veel emoties erin kan stoppen waardoor ik de aandacht kan trekken. Dit is ook echt mijn doel, dat mensen naar mij luisteren met plezier en zien dat ik mijn ziel erin heb gestopt. En daarom blijft de zin van Derek Otte ‘De ziel in je taal is belangrijker dan schrijffoutjes” mij altijd bij. Derek Otte stotterde erg, maar je zag de ziel in zijn teksten.

 

Begrijp mij alstublieft niet verkeerd! Ik zeg niet dat schrijffouten niet belangrijk zijn, maar het moet geen belemmering voor mij zijn in de doelen die ik wil behalen. Ik zal hier ook altijd aan werken maar wanneer ik begin te praten en te schrijven raak ik alle delen van je brein en weet ik zeker dat ik veel mensen met wat ik te zeggen heb zowel op papier als op het podium kan helpen.

Geef nooit op!
Ondanks de minpunten die je hebt. Derek Otte ging van van stotteraar naar stadsdichter. Wie weet ga ik van schrijffoutjes en spreekfoutjes naar de beste auteur!

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.