Blog

The Big Five – Waarom lezen goed voor je is

Vandaag de dag zijn steeds meer jongeren aan het lezen. Dit is een positieve ontwikkeling als je het aan ons vraagt. Een ontwikkeling die mede door stand is gekomen door de term ‘BookTok’. Hier heb je vast al wel eens van gehoord. Op TikTok delen gebruikers massaal hun nieuwe favoriete boeken. In boekenwinkels zijn vaak vaste tafels te vinden met deze toppers. Wij, Noémi en Tessa, zijn ook helemaal verkocht aan alle mooie verhalen. In dit artikel vertellen wij je meer over de vijf voordelen van lezen én delen we onze favoriete boeken.

Door: Tessa Baauw & Noémi van Nierop

1. Woorden, schat?
Door boeken te lezen leer je steeds meer nieuwe woorden kennen. Misschien is een woord je niet helemaal duidelijk, maar kun je alsnog de betekenis achterhalen door het verhaal eromheen. Door op deze manier zelf bezig te zijn met de betekenis, begrijp je de volgende keer beter wat er wordt bedoeld.

2. Lezen maakt je zen
Vaak zoeken we ontspanning door eindeloos te scrollen op Instagram of TikTok. Of je kijkt vijf afleveringen achter elkaar op Netflix… Als je aan de realiteit wilt ontsnappen, dan kun je je ook helemaal verliezen in een goed boek. Wanneer je aan het lezen bent, ontspannen je spieren en gaat je hartslag omlaag. Ga er dus lekker voor zitten en plan een momentje in voor jezelf. Dat verdien je!

3. Schermtijd = leestijd
Schrik jij elke week ook zo van de schermtijdmelding van je telefoon? Tegenwoordig zijn we meer online dan offline en zijn we vastgegroeid aan dat ding. Lezen is een goede manier om in het hier en nu te zijn. Je kunt je schermtijd inruilen voor leestijd. Je zult merken dat je je telefoon steeds vaker links laat liggen en je niet meer zo schrikt van de schermtijdmelding (ook heb je een excuus om boeken te shoppen 😄).

4. Verbreed je horizon
Veel boeken hebben een bepaald thema waar je veel van kunt leren. Ze zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen of geven je inzicht in bepaalde situaties. Dit kan je helpen om je medemens beter te begrijpen en het vergroot je inlevingsvermogen.

5. Concentreren kun je leren
Vaak zijn we met honderd dingen tegelijk bezig en focussen we ons zelden op één ding. Je concentratie is ver te zoeken. Als je aan het lezen bent, dan is dat de enige focus. Hierdoor train je je brein en verbeter je je concentratie. Wie wil dat nou niet?

“Als je aan de realiteit wilt ontsnappen, dan kun je je ook helemaal verliezen in een goed boek.”

 

 

 

 

Onze favorieten
Ook wij zijn geïnfluenced door de BookTok-trend en we hebben hierdoor dan ook onze favorietjes leren kennen. We waren op slag verliefd op de schrijfstijl van Colleen Hoover, #weloveyoucolleen. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat onze lievelingsboeken geschreven zijn door haar. Hier komen ze:

Favoriet van Tessa: Verity, door Colleen Hoover
Rating: ★★★★★

Ik heb in 2022 maar liefst acht boeken van Colleen Hoover gelezen. Het boek dat de meeste emotie bij mij losmaakte was Verity. Het is een thriller en roman ineen, de perfecte combi als je het mij vraagt. Tijdens het lezen voelde ik me af en toe erg onaangenaam door de lugubere situaties die zich in het verhaal voordeden. Ook is Colleen meesteres in het schrijven van plottwists. Toen ik het laatste hoofdstuk uit had gelezen dacht ik alleen maar “je moet echt gek zijn om dit te kunnen verzinnen” (op een goede manier uiteraard).

Favoriet van Noémi: It Ends With Us, door Colleen Hoover
Rating: ★★★★★

It Ends With Us: hét boek dat mijn liefde voor lezen heeft aangewakkerd. Lezen stond altijd al hoog op mijn to do lijst, maar het kwam er nooit echt van, totdat ik dit boek in handen kreeg… Eenmaal begonnen met lezen werd ik verliefd op alle personages in dit boek en kon ik hem niet meer wegleggen. Ik werd opgezogen in de wereld van Lily en leerde veel over mishandeling binnen een relatie. Nu kan ik me beter inleven in zo’n situatie en snap ik bepaalde keuzes beter. Waarom dit mijn alltime favorite is? Omdat het boek zo’n heftige boodschap in zo’n prachtig verhaal kan omschrijven, waarin je de hoofdpersoon echt goed begrijpt. Het is een verhaal waarbij je trots kunt zijn op de hoofdpersoon, alsof je zelf een grote stap hebt gezet. Een verhaal dat je aan het denken zet.

Boek Verity, geschreven door Colleen Hoover.Boek It Ends With Us, geschreven door Colleen Hoover.

Zijn de boeken ondertussen al besteld? Wij hopen dat je net zo enthousiast bent geworden over lezen als wij. Veel leesplezier gewenst namens ons!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.