Blog

The Big Five – Tips & tricks bij het zoeken naar een stageplek

Een stageplek zoeken is voor de meeste studenten even diep ademhalen. Voor studente Emilie Muller von Czernicki zit de derdejaars stage er inmiddels op en zij deelt graag haar opgedane ervaring met jullie. In deze Big Five  geeft Emilie haar tips & tricks om de zoektocht wat makkelijker te maken.

#1 Begin op tijd
Maar écht. Niet alleen met het contacten van bedrijven, maar ook met het bedenken wat je nu echt wilt. Maak voor jezelf een lijstje met je interesses en je favoriete werkzaamheden. Zo kun je gericht zoeken, wat je eventuele zinloze sollicitatiegesprekken bespaard.

#2 Kijk rond op sites, maar ook in je eigen netwerk
Op sites als https://www.stage.nl/ of  https://www.studentenvacature.nl/ worden genoeg stageplekken aangeboden. Het nadeel is dat je niet de enige bent die deze vacatures leest. Het is dan ook aan te raden om in je eigen omgeving rond te vragen of iemand nog een leuk bedrijf weet. Extra tip: dit is een goed moment om je oude vrienden weer eens te spreken.

#3 Geloof in je eigen kunnen
Zie je een leuke stageplek, maar heb je het gevoel dat het te hoog gegrepen is voor jou? Spreek jezelf dan even stevig toe terwijl je in de spiegel kijkt en ga er toch voor. Als je de stageplek niet krijgt, heeft dat vaker te maken met de match tussen jou en het bedrijf dan je eigen kunnen. Voor de studenten die nog wat zelfvertrouwen kunnen gebruiken is hier een linkje naar een lijst met “self affirmation” apps om je zelfvertrouwen een boost te geven.

#4 De aanhouder wint
Zoals Peter Jan Rens vroeger al zong: “Geef nooit op!”. Dit geldt zeker bij het zoeken van een stage. Het komt regelmatig voor dat je bij het eerste (tweede, derde..) sollicitatiegesprek niet meteen wordt aangenomen. Laat je daar niet door uit het veld slaan, en ga met frisse moed op zoek naar een nieuwe stageplek.

#5 Blijf ademen
Deze tip geldt voor het gehele traject; van het zoeken naar een stageplek tot de laatste dag van je stage. Wordt het even te veel? Dan zit er maar één ding op; rustig blijven ademen en weer verder gaan.

Veel succes!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.