Blog

Gevraagd en ongevraagd advies bij de opleidingscommissie – Periodemeters

Hoe de opleidingscommissie bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs.

De opleidingscommissie, ook wel de OC genoemd, bestaat uit docenten en studenten van de opleiding Communicatie en houdt zich bezig met het waarborgen van de onderwijskwaliteit. In dit artikel wordt aandacht besteed aan hoe de opleidingscommissie en jijzelf bijdragen aan de onderwijskwaliteit.

Door: Tessa Baauw

Elke periode zie ik de oproep voorbijkomen met de vraag of ik de periodemeter wil invullen en dat doe ik elke keer heel trouw. Veel studenten lezen het bericht alleen en  gaan weer verder met hun dag. Hier wil de opleidingscommissie verandering in brengen.

Femke Ras is derdejaarsstudent, klassenvertegenwoordiger én lid van de opleidingscommissie. De klassenvertegenwoordigers voeren vier keer per studiejaar gesprekken met de jaar van de afdeling Kwaliteitszorg. De gesprekken gaan over hoe het gaat in de klas en waar de eventuele verbeterpunten liggen. Denk aan de manier van lesgeven, de samenwerking in de geformeerde groepen voor de groepsopdrachten, eventuele maatregelen die getroffen . De jaarcoördinator maakt notulen van de gesprekken en die worden teruggekoppeld naar onder andere de  opleidingscommissie. Dit is waardevolle informatie, omdat al die inzichten mogelijk zorgen voor een verbetering van het onderwijs en/of de binding binnen een klas.

Jij bent nodig
Femke vertelt dat de periodemeters heel erg belangrijk zijn voor de OC. “Hieruit halen wij wat er speelt onder de studenten op het gebied van onderwijskwaliteit. Veel onderwerpen waar wij momenteel mee bezig zijn komen hier ook uit voort, zoals het optimaliseren van  het leerteamprogramma en de invulling daarvan in de lessen. De uitkomsten van de periodemeter helpt ons om gestructureerde en onderbouwd mee te denken om het onderwijs te blijven verbeteren.” Ze zegt ook dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk studenten de periodemeter invullen. Want als er maar 30 studenten van de 100 de periodemeter invullen en 5 geven aan dat iets veranderd dient te worden dan is dat niet echt representatief. Voor de OC maak dat het lastig om in te schatten of hier dan extra aandacht voor moet zijn richting de docenten en het management. “Daarom vinden wij het ook jammer dat de periodemeter nog niet optimaal door studenten wordt ingevuld. Zonde, want het invullen hiervan kan echt verschil maken,’’ vertelt Femke.

De resultaten van de periodemeter worden gedeeld in een infographic op het jaarkanaal in MS Teams. Per vak worden hierin de algemene bevindingen beschreven.  Zo kan iedereen zien wat de belangrijke inzichten zijn die uit de periodemeter naar voren komen en waar de studenten het meest tegenaan zijn gelopen. Het gemiddelde cijfer van de periode is en  waar de studenten het meest tegenaan zijn gelopen. Aan de klassenvertegenwoordigers wordt gevraag de resultaten ook in de eigen klas weer te bespreken. Als student wil je graag gehoord worden. De periodemeter is dé plek om mee te denken over wat al goed gaat en waar mogelijk verbeterpunten liggen. Dit is jouw kans om van je te laten horen en om een bijdrage te leveren aan je opleiding. En dat doe je in slechts enkele minuten!

De opleidingscommissie is er voor jou
De OC is er voor iedereen: studenten, docenten en zelfs de opleidingsmanager! Dit betekent dus dat ze heel erg blij zijn met alle feedback: zowel positief als negatief. Het draagt immers bij aan de kwaliteit van jouw opleiding. Bij de OC hebben ze allemaal hetzelfde doel voor ogen, namelijk nieuwe ideeën bedenken, samenwerken, verbeteren en van elkaar leren. Maar daar hebben ze wel jouw hulp bij nodig!

Heb je een vraag, opmerking of suggestie voor de opleiding na het lezen van dit artikel? Of vind je dat een bepaald thema op de agenda moet worden gezet? Of wil je meer weten over de opleidingscommissie? Stuur dan een e-mail naar de opleidingscommissie van de opleiding Communicatie. opleidingscommissie neemt jouw onderwerp dan wellicht mee in de volgende vergadering, zodat het mogelijk aan de kaak gesteld kan worden. We horen graag van je!


CONTACTGEGEVENS
cmi-opleidingscommissie-co@hr.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.