Blog

Hoe Hogeschool Rotterdam strijdt tegen Racisme en Discriminatie: Maak kennis met de Belangenbehartigers!

Inclusiviteit is essentieel voor het creëren van een rechtvaardige samenleving. In de nasleep van de Black Lives Matter demonstraties in 2020 kwamen discriminatie en racisme in de belangstelling te staan binnen Rotterdam, en zo ook binnen de Hogeschool Rotterdam. In reactie hierop besloot een groep individuen actie te ondernemen en zo ontstond de Anti-Racisme en Discriminatie Belangengroep, met als doel het creëren van een veilige en gastvrije omgeving voor alle studenten aan de hogeschool.

Door: Melisa Koster 

Tegen discriminatie op de Hogeschool Rotterdam 
Voor Shahir Bernadina is dit persoonlijk van belang omdat hij in zijn eerste week op de hogeschool werd gediscrimineerd door een docent. Deze ervaring maakte het begin van zijn studieperiode erg moeilijk, zo vertelt hij: 

“Ik vind inclusie belangrijk omdat ik in mijn eerste schoolweek werd gediscrimineerd door een docent. Dit maakte de eerste maanden zeker een soort hel voor me. Ook omdat ik uit Curaçao kom. De opmerking die werd gemaakt is een heel negatief stereotype gepaard met uitspraken die ik hier niet zal uittypen. Sinds die dag trok ik me terug en bemoeide ik me niet zoveel met wat de Hogeschool Rotterdam deed. Maar in 2021 heb ik de kracht gekregen om toch een bijdrage te leveren om de school een veilige plek te maken voor iedereen en zeker voor studenten die uit de Antillen komen.” – Shahir Bernadina

Initiatiefnemers zetten zich in voor inclusie 
Shahir Bernadina was samen met Veerle Müller, Tineke de Waal-De Boer en Ank Jansen de eerste die het initiatief nam om Ambassadeurs tegen Racisme en Discriminatie (R&D) op te richten. Zij zagen de behoefte aan een dergelijke groep binnen de hogeschool en brachten een groep ambassadeurs bijeen om zich bij hun inspanningen aan te sluiten. De groep startte in 2021 en begon met vier à vijf mensen.   

De groep is inmiddels gegroeid met meerdere contributors, waaronder studente Anna Vroom en meerdere docenten die inclusie als een belangrijk thema zien. De groep wil het bewustzijn over racisme en discriminatie binnen de Hogeschool Rotterdam, specifiek binnen de opleiding Communicatie vergroten. Ze willen graag met discussies het gesprek over racisme en discriminatie aangaan, uitsluiting toelichten en het verband tussen uitsluiting en discriminatie duiden. Ook hopen ze actie te ondernemen tegen discriminerende praktijken binnen de hogeschool en de bredere gemeenschap.  

“Wij willen studenten graag betrekken, inclusief goede en slechte ervaringen. De stem van de student horen en laten horen: dat is o zo belangrijk. Je kunt echt het verschil maken.” – Anna Vroom 

Ambassadeurs tegen R&D is actief op zoek naar nieuwe leden. Ze benaderen studenten die geïnteresseerd zijn in inclusiviteit en gemotiveerd zijn om discriminatie en racisme te bestrijden. Vervolgens worden zij uitgenodigd om bijeenkomsten bij te wonen. De groep organiseerde onlangs een training voor klassenvertegenwoordigers om de interactie met het studentencorps te bevorderen. De ambassadeurs geloven dat het horen en waarderen van de stem van studenten cruciaal is voor het bereiken van de doelstellingen. 

Wil je ook helpen?
Raak betrokken bij deze groep die streeft naar een inclusieve samenleving. Jij hebt de macht om een verschil te maken en samen kunnen we het onderwijs inclusiever maken. Aarzel niet en sluit je aan bij dit belangrijke initiatief! Benieuwd geworden? Neem contact op met Anna via Teams of e-mail: 1003215@hr.nl. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.