Blog

The Big Five – Mediteren kun je leren

In het dagelijks leven rennen we van hot naar her. We hebben afspraken, verplichtingen, verantwoordelijkheden en een ellenlange todolijst die nooit af lijkt te raken. Tegenwoordig zijn mensen op zoek naar balans in hun leven. Want hoe kun je alle ballen hooghouden én tijd voor jezelf creëren? Begrippen als: mindset, ademhalingstechnieken, mindfulness, ontspannen en mediteren vliegen je dan ook om de oren. In dit artikel ga ik je vertellen hoe ook jij, kunt profiteren van mediteren! 

Door: Tessa Baauw

Mediteren is niét aan niets denken
Allereerst is het belangrijk om te weten wat mediteren nou daadwerkelijk betekent. Mediteren is een techniek die je kunt toepassen om je brein te trainen. Het doel is om je geest tot rust te krijgen door jezelf naar binnen te keren. Als je jezelf rustig hebt gekregen, dan kom je in een staat van bewustzijn. En dat bewustzijn kan een gevoel van rust en geluk teweegbrengen (Louis, 2018). Deze gevoelens worden vaak als zeer prettig ervaren en stellen je in staat om betere keuzes te maken.  

Veel mensen denken dat het bij mediteren draait om het controleren van je gedachten, maar niets is minder waar. Tijdens het mediteren focus je op je ademhaling en alle gedachten en gevoelens mogen er gewoon zijn. De kunst van het mediteren is om die gedachten en gevoelens niet te beoordelen. Ze zijn er gewoon en meer dan dat ook niet. Er is geen goed of fout.  

1. Maar wat is dan de eerste stap?
Stilzitten en niets doen, dat ben je niet gewend. Maar als je mediteren eens wilt proberen, dan is de eerste stap: tijd vrijmaken. Vijf minuten is al genoeg. Het wordt vaak aangeraden om je eerste meditatie te doen als je wakker wordt. Dit omdat je dan nog in een rustige staat verkeert. Mediteren in de ochtend is slechts een tip, het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij het uitgekozen tijdstip. Kijk wat voor jou werkt.

2. Iedereen houdt van comfort
Nu je er tijd voor hebt gemaakt, mag je het jezelf zo comfortabel mogelijk maken. Ga op je rug op je bed of bank liggen, of neem plaats op je favoriete stoel en sluit je ogen. Zorg ervoor dat er niet te veel afleidingen om je heen zijn. Het kan helpen om de kamer donker te maken of om een noise cancelling koptelefoon op te zetten. Als je met andere mensen woont, dan kun je van tevoren aangeven niet gestoord te willen worden.

3. Adem in, adem uit…
Als je een comfortabele houding hebt gevonden, dan kun je je handen naast je neerleggen, maar op je benen of onderbuik kan ook. Adem heel diep in, houd de adem een paar tellen vast en adem langzaam uit. Of je via je neus of mond in-of uitademt, maakt niet uit. Voel voor jezelf wat je het prettigst vindt. Voel bij elke ademhaling je buik dalen en rijzen.

4. ‘’Ik moet nog boodschappen doen!’’
Terwijl je je probeert te focussen op een rustige buikademhaling, schieten er allerlei gedachten voorbij. ‘’Ik moet niet vergeten om nog boodschappen te doen.’’ ‘’Mijn collega maakte echt een vervelende opmerking vanmiddag.’’ ‘’Zal ik vanavond van mijn bruine bananen een bananenbrood bakken?’’ In eerste instantie zou je afgeleid of geïrriteerd kunnen raken van al die gedachten, want je doet zo je best om rust te creëren. Maar laat die gedachten voor wat ze zijn. Ze mógen er zijn. Probeer er geen mening over te vormen. Op internet staan verschillende oefeningen die je kunt toepassen tijdens het mediteren, om het loslaten van gedachten onder de knie te krijgen. Als je bent afgedwaald is dat niet erg, richt je focus dan weer terug op je ademhaling.

5. Hoe lang nog?
Misschien voel je dat alle spieren in je lijf ontspannen zijn. Of juist dat er op één bepaalde plek veel spanning is ontstaan. Probeer je aandacht daar dan op te richten en adem rustig door. Mediteren is een vrijblijvend iets, er zijn geen strikte richtlijnen die je moet volgen. Hoe lang je wilt mediteren is helemaal aan jou. Als je het ontspannen gevoel hebt ervaren en weer klaar bent om verder te gaan met je dag, open dan je ogen, sta rustig op en vraag jezelf: ‘’hoe heb ik dit ervaren?’’ 

Het creëren van rust in je hoofd is iets wat je moet trainen. Het is vergelijkbaar met naar de sportschool gaan. Om spiermassa op te bouwen moet je eerst heel vaak dezelfde oefening uitvoeren. En hoe vaker je die oefening doet, hoe gemakkelijker het gaat. Als je consistent je mind traint, dan zal het resultaat op de lange termijn steeds groter worden. Dus geef niet direct op, als het niet in één keer is gegaan zoals je voor ogen had. Streef naar vooruitgang, want perfectie bestaat niet.  

 

 

 

Gebruikte bronnen ter ondersteuning
Louis, K. (2018, juli 1). Wat is meditatie nou precies? (alles wat je wilt weten). Opgeroepen op 13 oktober 2022, van Bedrock: https://www.bedrock.nl/wat-is-meditatie/

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.