Blog

#103 Ondertussen – ga ik 22 november stemmen

Woensdag 22 november is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen van 2023! Studente Hiske van Dantzig gaat zeker weten stemmen. In deze Ondertussen vertelt ze waarom het belangrijk is om naar de stembus te gaan en geeft ze je meteen tips hoe je je kunt oriënteren.

De afgelopen maanden hebben er een hoop politieke ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo heeft Mark Rutte na dertien jaar als minister-president de politiek verlaten. Naast Rutte hebben andere bekende gezichten, zoals Sigrid Kaag, vaarwel gezegd tegen de politiek. Verder zijn er nieuwe partijen ontstaan of hebben partijen zich verenigd. Als volwassenen mag je laten horen hoe jij over maatschappelijke- en politieke zaken denkt. Het is belangrijk dat je gebruik maakt van jouw stemrecht!

Jouw stem is belangrijk
Volwassenen (18+) krijgen op de verkiezingsdag de kans om van zichzelf te laten horen. De verkiezingen hebben betrekking op de toekomst van Nederland, dus als student zal je nog vele jaren met de gevolgen te maken hebben. Als studenten niet hun eigen stem laten horen en dus niet opkomen voor hun eigen belangen, wie gaat dit dan wel doen?! (TRES – tres.nl, n.d.) Studenten worden een steeds belangrijkere doelgroep voor de politiek. De thema’s die studenten belangrijk vinden, zullen de partijen ook steeds belangrijker vinden. Door te stemmen heb jij invloed op de basisbeurs, stagevergoeding en het minimumloon, maar ook op zaken zoals het tekort aan studentenwoningen. (Horizon College – Word de beste versie van jezelf, z.d.)

Zo maak je de juiste keuze
Weet je nog niet op wie je moet stemmen? Dan zijn hier een aantal tips om erachter te komen welke politieke partij het best bij jou past:

  1. Waarschijnlijk heb je er al weleens van gehoord, aangezien het één van de meest populaire opties is om achter jouw politieke voorkeur te komen: de StemWijzer! Je beoordeelt dertig stellingen, waarna je de mogelijkheid krijgt om jouw opvattingen te vergelijken met die van de politieke partijen. Andere websites die hierop lijken zijn youngvoice.nl en welkepartijpastbijmij.nl.
  2. Denk na over de onderwerpen die voor jou van waarde zijn. Door bewust te zijn van de onderwerpen die jij het meest belangrijk vindt, kun je gaan uitzoeken welke partijen die onderwerpen ook belangrijk vinden. Na de verkiezingen is het aan de partijen om hun beloftes na te komen.
  3. Alle politieke partijen hebben een eigen partijprogramma. Dit zijn officiële documenten die worden gepubliceerd door de partij zelf. In dit document staat simpel gezegd waar de partij voor staat en wat zij willen bereiken. Als kiezer krijg je zo een beter inzicht om uiteindelijk te kunnen bepalen welke partij het beste bij jou past. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de partijprogramma’s door te nemen van de partijen waar jouw politieke voorkeur naar uitgaat. (Overzicht Partijprogramma’s Tweede Kamer Verkiezingen 2023, n.d.)
  4. Praat met vrienden, familie en/of studiegenoten over de politiek om een sterke eigen mening te vormen. Stel ze de vraag op welke partij ze gaan stemmen en nog belangrijker: waarom zij op die partij gaan stemmen. Een andere mogelijkheid om je eigen mening te vormen is het kijken naar de debatten die door de lijsttrekkers worden gehouden. (Voor De Eerste Keer Stemmen? Hier Moet Je Aan Denken, n.d.)

Iedere stem telt!
Als jij vindt dat een partij de meeste zetels moet binnenhalen, dan is het belangrijk dat je gaat stemmen. Zelfs als de partij waar jij op wilt stemmen al bovenaan staat in de peilingen is het belangrijk om te gaan. Dus doen! (Recruit a Student – Voor jouw Ideale Bijbaan, n.d.)

 

 

Gebruikte bronnen:
§ Horizon College – Word de beste versie van jezelf. (z.d.). https://www.horizoncollege.nl/actueel/blogs/verkiezingen-2021/

§ Overzicht partijprogramma’s Tweede Kamer verkiezingen 2023. (n.d.). zokiesje.nl. https://www.zokiesje.nl/nieuws/?item=285&nieuws=Overzicht_partijprogrammas#p1

§ Recruit a Student – voor jouw ideale bijbaan. (n.d.). Recruit a Student. https://www.recruitastudent.nl/blog/studentenleven/waarom-moet-ik-stemmen-als-student

§ StemWijzer. (n.d.). https://www.stemwijzer.nl/

§ TRES – tres.nl. (n.d.). Alles over de verkiezingen voor studenten | SUSA. https://www.susa.nl/verkiezingen-studenten

§ Voor de eerste keer stemmen? Hier moet je aan denken. (n.d.). Studenten.com. https://studenten.com/blog/voor-de-eerste-keer-stemmen-hier-moet-je-aan-denken

§ Young voice. (n.d.). Young Voice. https://www.youngvoice.nl/#/select-theme

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.