Blog

The Big Five – Learnings van de Oriëntatiestageweek

‘Niet denken, maar doen’. Stage lopen kan voor veel studenten een welkome opluchting zijn na al die tijd met de neus in de boeken te hebben gezeten. Het punt is aangekomen waarop het eindeloos theorie leren in de praktijk getoetst wordt. In de bedrijfswereld is oplossingsgericht denken the key to success. Daarom the Big Five Learnings van de Oriëntatiestageweek!

#1 Begin op tijd met zoeken naar je stage
Jouw droomstage komt je niet zomaar aanwaaien. Je zult zelf op zoek moeten gaan en acties moeten ondernemen. Op tijd beginnen met je zoektocht is een must om die leuke stage niet aan je neus voorbij te laten gaan. Voordat je begint met zoeken, is het verstandig om voor jezelf een aantal vragen beantwoord te hebben: Bij welk bedrijf wil ik stage lopen? Naar wat voor soort stage ben ik op zoek? Wat wil ik leren of bereiken bij dat bedrijf? Wanneer je dit op een rijtje hebt, is het makkelijker om gericht op zoek te gaan naar jouw ideale stageplek.

#2 Een goed begin is het halve werk
Om geen blauwtje te lopen is het essentieel dat je cv in orde is, voordat je begint met zoeken. Je begrijpt dat een half A4-tje met alleen je middelbareschooldiploma en een krantenwijk van vier maanden niet zal voldoen. Maar het kan ook geen kwaad om je social media accounts onder de loep te nemen. Je toekomstige baas hoeft immers niet mee te genieten van de kiekjes van die legendarische avond waar je een drie dagen lange kater aan overhield. Het aanmaken van een LinkedIn-account is tot slot ook een sterke aanrader om een zo breed mogelijk netwerk te creëren.

#3 Don’t judge a book by its cover
Tijdens je zoektocht kom je veel soorten bedrijven tegen en streep je er ook ongetwijfeld een hoop van je lijstje af. Bij twijfel laat je je al snel leiden door wat anderen van het bedrijf vinden of wat de media erover berichten. In plaats van je keuze hierdoor te laten beïnvloeden, zou je ook het gesprek aan kunnen gaan met het bedrijf. Misschien bieden zij je wel de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen of mag je zelfs een dag mee lopen? Door een kijkje te nemen in het bedrijf kom je zoveel meer te weten en wordt het makkelijker om de knoop door te hakken.

#4 Afspraken zwart-op-wit
Het zou toch zonde zijn als je terechtkomt bij je droomstage, maar niet de werkzaamheden verricht die je van tevoren in gedachten had? Om te voorkomen dat je de hele dag teksten moet schrijven, maar eigenlijk niet zo’n tovenaar bent met woorden, is het cruciaal om tijdens het sollicitatiegesprek je werkzaamheden en de ruimte die je daarin krijgt zwart-op-wit te hebben. Hierdoor kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en vliegt je stagetijd voorbij. Immers, time flies when you’re having fun.

#5 Keep calm – keep learning
Het leuke aan stage lopen is dat je nieuwe ervaringen opdoet en je jezelf kan ontwikkelen. Iedere situatie die je tegenkomt is een nieuwe casus die je op een meer actieve manier aanpakt dan je op school zou (kunnen) doen. Niet alleen analyseer je de situaties, je leert ook direct te handelen in plaats van er eerst weken met je projectgroepje over te praten. Vergeet niet dat stage lopen een leerproces is en dat het niet erg is om fouten te maken. Zolang je inzet toont, zullen zij jou waarderen en je aanbevelen als je écht de banenmarkt betreedt. En een aanbeveling van iemand uit het communicatievakgebied is toch meer waard dan de aanbeveling van je moeder 😉

Reacties

Super leuk artikel Rose! Lotsoflove

7 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.