Blog

Schoolsongs – ”I will survive”

DOCENT TACO TEN DAM IS GEK VAN MUZIEK ÉN VOETBAL. DAT STEEKT HIJ NIET ONDER STOELEN OF BANKEN. DIT JAAR GAAT ZIJN AANDACHT UIT NAAR DE MUZIEK. IN DEZE RUBRIEK BESPREEKT HIJ NUMMERS DIE OP DE EEN OF ANDER MANIER MET SCHOOL TE MAKEN HEBBEN. DIT KEER EEN NUMMER WAT TOEPASSELIJK IS VOOR DE HUIDIGE TIJD WAARIN WIJ ONS VERKEREN. DIT KEER NEEMT HIJ I WILL SURVIVE ONDER DE LOEP.

Door: Taco ten Dam

As long as I know how to love, I know I will stay alive

Het was in de tijd van de CD-speler, de opvolger van de platenspeler die daarvoor pick-up heette. Olav Smits en Bram Boertjes studeerden bedrijfseconomie aan de HES-Rotterdam. Overdag althans, want ’s avonds speelden ze met de legendarische Hermes House Band voor feestende studenten in schimmige kroegen en rokerige zaaltjes. Topnummer was de uitgekauwde discohit I will survive. Als gimmick kreeg het nummer aan het eind een minutenlang LALALA van het vrolijk aangeschoten publiek mee. Een producer zag het gebeuren en wist: dit nummer heeft potentie. Hij haalde HHB over een CD te maken. De rest is geschiedenis. Binnen no time stond I will survive met LALALA op nummer 1 in de Top-50. En breidden de optredens in Rotterdam zich uit. Tot ze op een avond speelden voor de supportersclub van Feyenoord. Ook daar was het van LALALA als toegift. En zo werd I will survive uiteindelijk de tune na een goal in De Kuip.

In de zomer van 1994 was ik een weekje in een fantasieloos bungalowdorpje in Zuid-Frankrijk. In een fantasieloze bungalow waar het sta-toilet met de gaten net vervangen was. Met fantasieloze rechte straten vol Fransen met gezichten als vaches qui rirent. Wat mijn Franse verblijf uiteindelijk onvergetelijk maakte, was de plotseling opdoemende harde hese stem van Olav die in de Franse zomeravond opsteeg uit het fantasieloze campingdiscootje: ver weg LALALA. De hese stem van Olav die ik zo goed uit de klas kende. Tussen LALALA door maande hij het publiek door de knieën te gaan:  “Op en neer” en “Nog een keer”. Voor mij is I will survive een echte Hogeschool Rotterdam schoolsong  én het strijdlied nummer 1 in tijden van corona.

(collectie Taco ten Dam)

Go on now go walk out the door
Just turn around now
‘cause you’re not welcome anymore
Weren’t you the one who tried to hurt me with goodbye
You think I’d crumble
You think I’d lay down and die
Oh, no, not I
I will survive
As long as I know how to love
I know I will stay alive
I’ve got all my life to live
I’ve got all my love to give
And I’ll survive
I will survive

 

Dino Fekaris en Freddie Perren schreven tekst en muziek voor Gloria Gaynor in 1979. Hermes House Band maakte er in 1994 een culthit van.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.