Blog

De Afstudeermeneer #5 – De beuk d’r in

In ‘De Afstudeermeneer’ vertel ik, Joshua van Meuwen, over hoe het reilt en zeilt tijdens mijn afstudeerperiode. Intussen zit ik midden in mijn afstudeeropdracht, dus het is eindelijk tijd om daar het een en ander over te vertellen! 

Door: Joshua van Meuwen 

Zoals ik een tijd geleden al vertelde, zit ik natuurlijk niet een half jaar te lanterfanten. Ik ben ook echt wat aan het doen: voor het communicatiebureau waar ik momenteel afstudeer, ben ik namelijk bezig met een vraagstuk over laaggeletterdheid. Want hoe kan dit bureau haar dienstverlening optimaliseren rondom het ondersteunen van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven? Na de eerste anderhalve maand een onderzoek te hebben uitgevoerd naar dit vraagstuk, kwam al gauw de conclusie dat Leene Communicatie, het bureau waar ik zit, al heel inclusief is. Sterker nog: ze hebben al veel vaker gewerkt met laaggeletterden! Pfoe, dat scheelt een hoop om uit te leggen. 😉 

Verder is het natuurlijk verstandig om te kijken welke vormen van communicatie en content in de smaak vallen bij laaggeletterden. Omdat zij moeite hebben met lezen en schrijven, moet je immers goed oppassen met hoe je het eindadvies gaat invullen. Uiteindelijk ontdekte ik dat audio erg gewild is bij deze doelgroep, denk aan podcasts. Hé, is dat even toevallig: volgens de nieuwste communicatietrends worden podcasts steeds populairder. Mijn neus slaat zowat op hol, want ik ruik een verband! 

Terwijl ik deze woorden op papier zet, zit ik al in de afronding van mijn vraagstuk. Of nou ja, afronding… de laatste twee weken zijn zelfs al aangebroken. Inmiddels is besloten dat ik een podcastserie ga ontwikkelen over laaggeletterdheid. Hierin worden thema’s besproken die laaggeletterden interessant of belangrijk vinden, en komen laaggeletterden zelf ook aan het woord. Een concept wat zeer laagdrempelig, maar ook zeer kansrijk is. Intussen heb ik dit eindadvies al bij wat mensen getest, en zij zijn alleen maar positief. Nu maar hopen dat de opleiding dat uiteindelijk ook zal zijn. 

Mijn tip voor de (toekomstige) afstudeerders: ga gewoon lekker aan de slag. Als je op kantoor moet werken, hou dan een aantal uur vrij om al je ideeën op papier te zetten. Eén van die ideeën zal namelijk vast erg goed zijn en dan kan je dat nog verder uitwerken. En met een beetje geluk kan je dan ook nog iets maken wat bij je interesses ligt. Dat is nou het leuke van op kantoor werken, ik zou bijna niet meer weg willen. Ik zou zowat kunnen zeggen dat ik mezelf wel bij dit bureau zie werken na deze studie. En dat terwijl ik stiekem ook graag door zou willen studeren. Keuzes genoeg om de komende tijd over na te denken… 


(Volgende maand: hoe ziet het leven na Hogeschool Rotterdam er (hopelijk) uit? Wat kan er allemaal gebeuren zodra je eindelijk dat diploma in handen hebt?) 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.