Blog

#69 Ondertussen – Hoe kun je jezelf blijven motiveren in deze tijd? 

De afgelopen maanden leek alles omtrent het coronavirus steeds een beetje meer de goede kant op te gaan. Voetbalwedstrijden konden weer gespeeld worden met een deel van het publiek, er mochten weer grotere groepen samenkomen en ook scholen konden weer meer fysieke lessen gaan geven. Online onderwijs bleef de norm, maar er werd van alles georganiseerd om toch een aantal offline contacturen te creëren. En die contacturen zijn heel waardevol.  

Door: Naomi Huisman

Maar helaas, misschien zijn we met z’n allen iets te hard van stapel gelopen of misschien zijn de maatregelen wel iets te snel versoepeld. Iets waar ieder van ons op dit moment ongetwijfeld zijn of haar mening over heeft, maar de realiteit is dat het virus weer in grote getalen aanwezig is en het lijkt erop dat het niet 1, 2, 3 zal verdwijnen. De tweede golf is een feit en dat heeft vele gevolgen. 

Op dit moment heb ik één keer in de twee weken les op locatie. De andere dagen van de week zijn volgepland met online lessen en uren om zelfstandig te werken. Voor mij en waarschijnlijk voor vele anderen, is dit niet wat ik verwachtte toen ik ruim een jaar geleden begon aan mijn opleiding. Ik mis de fysieke lessen, de gezelligheid met vriendinnen en vooral ook de interactie die je op de locatie hebt met zowel leerkrachten als klasgenoten.  

Weer even wennen
De eerste weken na de zomervakantie waren voor mij heel erg wennen. Vanuit een bijzondere, maar toch heerlijke vakantie begon ik aan mijn tweede studiejaar, online. Het was lastiger dan verwacht om te starten en mijn motivatie was ver te zoeken. Ondanks het feit dat het me nu nog steeds niet altijd lukt mezelf te motiveren, heb ik wel een aantal manieren gevonden die hierbij kunnen helpen. Ik hoop door dit te delen anderen te inspireren. 
 

Duidelijke lessen, positieve feedback en opbouwende kritiek zijn de dingen waardoor ik gemotiveerd raak. Tevreden met een zes ben ik meestal niet. Mijn doel is altijd om het hoogst haalbare te halen. Maar ik merk dat het dit jaar wel iets anders is gesteld met mijn motivatie. Het volgen van onderwijs op afstand kan soms heel demotiverend zijn. Je stapt uit bed uit en kunt eigenlijk rechtstreeks achter je laptop gaan zitten. Of je ontbijt of niet, dat maakt niet uit, dit kun je ook gerust een paar een uur later doen. Ik merk vaak dat ik het lastig vind om de kracht en energie op te brengen om een ritme te vinden en te beginnen aan een, -voor mijn gevoel, eindeloze to-do list.  

Ritme
Toch vind ik het wel belangrijk om in een soort ritme te komen. Ik merk dat ik mijn ontbijt vaak vergeet en dat ik ook veel te weinig drink wanneer ik de hele dag achter mijn laptop zit. Pauzes probeer ik wel te nemen, maar het komt regelmatig voor dat ik aan één stuk doorwerk. Wat mij in eerste instantie helpt, is om iedere dag mijn wekker om hetzelfde tijdstip te zetten en een goed ontbijt te nemen. Het lukt me dus niet altijd, maar als het lukt begin ik de dag veel energieker. Verder helpt het mij ook om na te denken over de gevolgen van mijn gebrek aan motivatie. Wanneer ik individuele dingen laat liggen heb ik daar alleen mijzelf mee, maar wanneer ik mijn taken van mijn projectgroep laat liggen, ervaren zij daar ook de gevolgen van. Ik probeer me te verplaatsen in de anderen, omdat ik het zelf ook fijn vind als mijn teamleden de afgesproken deadlines nakomen en hun verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen wat gemaakt moet worden. Op die manier heb ik voor mijzelf een soort stok achter de deur en lukt het mij vrijwel altijd om mijn werk op tijd af te hebben. 
 

Ik moet toegeven dat ik de online lessen in eerste instantie helemaal niet zo erg vond, misschien zelfs wel een uitkomst. Ik kon later opstaan en hoefde niet meer twee uur per dag te reizen, maar in de werkelijkheid bleek dit toch tegen te vallen. Ik merkte al snel dat ik mijn sociale contacten enorm ging missen. Ik zag mijn klasgenoten alleen af en toe tijdens het samenwerken en dat was dan ook nog eens online. Met een aantal heb ik buiten de opdrachten en lessen wel contact, maar in de praktijk blijkt dat deze contacten heel eenzijdig zijn.  

Tips
Als laatste wil ik meegeven dat het belangrijk is om ook leuke dingen te blijven doen. Het is op dit moment lastig om bijvoorbeeld lekker uiteten te gaan, maar er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen. Ik probeer door de weeks mijn avonden zoveel mogelijk vrij te houden van school, zodat ik niet de hele dag achter mijn laptop zit en met school bezig ben. Ook probeer ik van mijn weekend te genieten en vol goede moed te beginnen aan de nieuwe week. 
 

Ik hoop met bovenstaande ervaringen jullie een klein beetje te inspireren. En laten we hopen dat we met z’n allen over een tijdje weer veilig naar school kunnen. Want het blijkt dat het ‘gewone’ leven toch het allerbeste leven is! 

Reacties

Leuk artikel! Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die in deze tijd tegen verschillende problemen aan loop. Je hebt helemaal gelijk, proberen zoveel mogelijk een ritme te ontwikkelen en ondanks alles genieten van de kleine dingen die we nog we kunnen doen!

4 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.