Blog

Hoe overleef ik mijn afstudeerperiode – Proloog

Afstuderen, dat woord zweefde vier jaar lang boven mijn hoofd tijdens mijn studie. Nu ik daadwerkelijk met mijn laatste jaar bezig ben, komt het grote moment plotseling heel dichtbij. Onlangs dook ik in het nieuwe, ‘volwassen’ deel van mijn favoriete boekenserie van vroeger: Hoe overleef ik… En toen bedacht ik me: was er maar zo’n gids voor afstuderen.

Die survivaltips zouden echt van pas komen. En zo ontstond mijn idee. Naast mijn boeiende onderzoeksvraag zal mijn persoonlijke hoofdvraag het komende jaar zijn: Hoe overleef ik mijn afstudeerperiode? Francine, ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik deze titel even leen voor mijn columns. Hopelijk wordt het een boeiende reeks met een proloog, hoofdstukken vol handige tips en inzichten en een prachtige epiloog. Er is maar één manier om erachter te komen: let’s write this story!

Afstuderen is…
Elke goed verhaal heeft natuurlijk een vleugje achtergrond nodig. Tijdens diverse kick-offs en workshops kwam de uitspraak herhaaldelijk voorbij: “Afstuderen is… dan je denkt.” Het is aan ons om die puntjes in te vullen. Wat er onder meer door studenten werd gezegd: spannender, moeilijker, veeleisender. Volgens docent Leon Goor zou het juiste antwoord moeten zijn: ‘leuker’. Afstuderen is leuker dan je denkt. Nou Leon, daar ben ik nog niet zo zeker van. Over vijf maanden kom ik erop terug, beloofd! Maar wat ik wel weet, is dat ik in ieder geval een hele fijne en interessante afstudeerplek heb gevonden!

Waar dan?
Ik zal jullie niet langer in spanning houden. De komende maanden ben ik namelijk te vinden in de Rotterdamse rechtbank. Een stap in de wereld van toga’s, gerechtigheid en een vleugje mysterie. Ongeveer vier jaar geleden stond de opleiding Rechten nog ergens op mijn twijfellijstje. Geïntrigeerd door Netflix-hits zoals How to Get Away with Murder (een absolute kijktip, mijn favoriete serie ooit!) en Suits, zag ik mezelf al helemaal als jurist-to-be. Die wereld heeft me altijd gefascineerd.

Met de kennis van nu, ben ik blij dat ik uiteindelijk een andere weg ben ingeslagen, want het communicatievakgebied is gewoon te leuk. Ik kan met zekerheid zeggen dat hier mijn passie ligt. En wat maakt het vak dan vooral interessant? Juist ja, communicatie is overal! En zo beland ik alsnog in de Rechtbank, achter deuren die normaal gesloten blijven. Stiekem voelde ik me de paar keer dat ik er nu was toch een beetje als How to Get Away-karakter Annalise Keating.

Van projectmanager naar afstudeerstagiaire
Het begon allemaal tijdens mijn stage (en later werk) bij Snip Snap, waar we social media content maken voor onder meer de Rechtbank Rotterdam. Stel je voor, een projectmanager die verantwoordelijk is voor zoiets gaafs. Het zal je baan maar zijn! Gaandeweg mochten mijn collega’s en ik een keer langskomen om een zitting bij te wonen, Reels te schieten voor de social kanalen (ja, zelfs in de rechtszaal zelf), en het adembenemende uitzicht van het communicatieteam te bewonderen vanaf de veertiende verdieping. Het smaakte allemaal naar meer en gelukkig is er een plekje mét uitzicht voor mij als afstudeerstagiaire. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: lucky me!

En zo begint mijn duik in de wereld van rechtspraak en communicatie, mijn belangrijkste project voor de komende maanden. Natuurlijk hoop ik een beter beeld op te doen van de Rechtspraak, maar ik zal vooral mijn tanden zetten in een actueel communicatievraagstuk. Misschien ontdek ik wel een strategie die zelfs Annalise niet had kunnen verzinnen. Dit alles zal in de volgende delen van mijn verhaal aan bod komen. Exciting!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.