Blog

Hardop! Nationale Week Zonder Vlees

Heb jij wel eens gehoord van de Nationale Week Zonder Vlees? Toen ik kleiner was vond ik het al naar om een konijn op de tafel te zien met kerst, maar door de jaren heen is dit gevoel zodanig toegenomen dat ik vegetariër ben geworden. Toen ik las hoeveel dieren mensen in hun leven eten heb ik besloten dat de chicken wings die op mijn bord lagen, de laatste maaltijd zou worden met vlees en/of gevogelte. In dit artikel is er onderzoek gedaan naar de Nationale Week Zonder Vlees, die plaatsvindt in de week van 7 t/m 13 maart 2022.

Door: Melisa Koster

Week zonder vlees
Ik schrijf dit artikel om mensen te informeren over het initiatief van de Nationale Week Zonder Vlees en om mijn eigen kijk op de situatie te geven. Wat is nu de Week Zonder Vlees? “De Nationale Week Zonder Vlees is een stichting die in het leven geroepen is door Isabel Boerdam. Isabel is vegetariër sinds haar kindertijd en zij ervaart daardoor al jarenlang de vele mogelijkheden van een vegetarisch eetpatroon. Sinds 2013 deelt Isabel deze inspiratie op haar foodblog De Hippe Vegetariër. In 2018 besloot ze dat het tijd was voor meer. Met haar communicatie-expertise en food netwerk als basis, besloot Isabel zelf een bijdrage te willen leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen en de maatschappelijke gezondheid. Ze bedacht de Nationale Week Zonder Vlees en voerde de eerste editie in 2018 in haar eentje uit. Sindsdien is de campagne het jaarlijks terugkerende non-profit initiatief van haar Food Consultancy & Communications Agency Green Food Lab” (Week Zonder Vlees, 2022a).

“Ik wil een daadkrachtig initiatief lanceren met impact, ik wil Nederland in beweging brengen. Elke dag vlees, vis en zuivel eten is niet meer van deze tijd, een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden in Nederland. Dat is mijn doel.” – Isabel Boerdam 

Volgens berekeningen van De Vegetariërsbond eet de gemiddelde Nederlander gedurende zijn leven:

  • 3 runderen (melkkoe, vleesstier, kalf)
  • 2,5 lammetjes
  • 27 varkens
  • 490 kippen

Door je hele leven geen vlees te eten spaar je de levens van 522 dieren. Dit zijn er 6,5 per jaar plus nog een onbekend aantal vissen.

Het doel
“Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is – en zuivel eigenlijk ook niet. Daarom wordt de 2022 editie van deze week de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Hiermee roepen we deelnemers op om deze week niet alleen het vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen. Zo willen we een meer plantaardig eetpatroon promoten, waarbij vlees én zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu” (Week Zonder Vlees, 2022b).

Wat bespaar je?
Blonk Consultants heeft berekend hoeveel er bespaard wordt als één persoon een week geen vlees eet. Dit is maar liefst 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram vlees en 2,4 liter zuivel (Blonk Consultants, 2021). Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je 750 liter water, 572 kilometer rijden met de auto en bijna 6 kilo vlees. Als je ook zuivel laat staan maak je nog meer impact: dat scheelt maar liefst 1,1 liter water, 921 kilometer autorijden en bijna 18 liter zuivel (Blonk Consultants, 2021).

Er zitten natuurlijk veel voordelen aan vegetarisch eten. Naast de impact op het milieu, eet je ook gezonder en heb je 32% minder kans op hart- en vaatziekten. Maar er zitten niet alleen voordelen aan, er zijn namelijk ook nadelen waar je wel rekening mee moet houden. Zo moet je goed op je eiwitten, vitaminen en proteïnen letten. Het is handig om wat extra vitaminen aan te schaffen zoals B12 en om peulvruchten te normaliseren in je dieet.

Vragen
Om het verhaal wat te verduidelijken heb ik een mail gestuurd naar de Week Zonder Vlees met enkele vragen. Jade heeft deze beantwoord, zie de vragen hieronder.

  1. Is iedereen die meewerkt aan het initiatief vegetariër of veganist? 
    Er werken veel mensen aan de NWZV&Z, waarbij de meerderheid een vegetarische of veganistische leefstijl heeft. Tijdens de NWZV&Z doen wij natuurlijk allemaal mee en eet iedereen geen vlees én zuivel.
  2. Hoe willen jullie mensen overhalen die vlees niet willen vervangen?
    Onze landelijke campagne laat zien dat het weglaten van vlees en zuivel niet moeilijk hoeft te zijn. Ons streven is om iedere deelnemer van de NWZV&Z genoeg recepten, ideeën en inspiratie te bieden zodat zij deze week geen vlees, vis én zuivel hoeven te weten. Bij NWZV&Z houden wij echter niet van zwart/wit denken. Iedereen moet zelf bepalen wat haalbaar is. Kortom; iedereen maakt zijn eigen regels. Wij zijn er om men te inspireren en motiveren en denken dat wij met onze recepten, zoals we die hebben samengesteld, men makkelijk een week kunnen overtuigen om voor vega of plantaardig te kiezen.
  3. Wat is de rol van de partners in dit initiatief? 
    De Nationale Week Zonder Vlees is het bekendste Nederlandse initiatief om de vleesconsumptie te verminderen. De landelijke campagne vindt elk jaar in maart plaats en wordt breed gesteund door partners uit de voedingsindustrie, zoals supermarkten en producenten. Partners steunen het initiatief en hierdoor is er meer zichtbaarheid voor de campagne. Zo proberen we zo veel mogelijk mensen te overtuigen om deel te nemen aan de NWZV&Z.

Mijn kijk
Ik ben zelf een vegetariër. Wanneer ik dit zeg hebben mensen vaak hun oordeel klaarliggen, ze bestempelen je graag met het stereotype ‘de vervelende niet-vlees eter’. Dat gezegd hebbende vind ik dat mensen vlees moeten kunnen eten zonder gehaat te worden. Het enige wat ik lastig vind is de dierenmishandeling en impact van CO2 uitlaatgassen op het milieu. Als je een dier moet mishandelen voor jouw stukje carpaccio vind ik dat niet oké. Of wanneer vrouwelijke koeien drachtig worden gemaakt en hun pasgeborene daarna naar de slacht worden gebracht. Waardoor de moeder koe depressief en alleen achterblijft voor de melk- en vee industrie. Of een recent voorbeeld waarbij koeien vaak levend gekookt worden in slachthuizen. De manier hoe de industrie in elkaar steekt moet naar mijn mening veranderen. Het moet allemaal wat humaner en diervriendelijker. Dit zal meer tijd innemen, maar beter zijn voor de dieren, mensen en het milieu op de langere termijn.

 

 

Gebruikte bronnen ter ondersteuning
Week zonder vlees. (2022a, 31 januari). Nationale Week Zonder Vlees | Initiatief van Isabel Boerdam. Geraadpleegd op 12 februari 2022, van https://www.weekzondervlees.nl/wie-zijn-we/

Week zonder vlees. (2022b, februari 11). Wat bespaar je als je 1 week geen vlees en zuivel eet? Geraadpleegd op 12 februari 2022, van https://www.weekzondervlees.nl/waarom-doen-we-dit/

Blonk Consultants. (2021, december). Verantwoording campagne Nationale Week Zonder Vlees Zuivel.pdf. https://weekzondervlees.nl/content/uploads/2021/12/Verantwoording-campagne-Nationale-Week-Zonder-Vlees-Zuivel.pdf

Gezondheid.be (2013, 2 april). Vegetariërs hebben een derde minder kans op hart- en vaatziekten. gezondheid.be. Geraadpleegd op 12 februari 2022, van https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=13252

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.