Blog

De dag van: Gedichtendag

Op donderdag 31 januari is het gedichtendag. Poezië heeft niet altijd een positief imago gehad. Jongeren vonden het stoffig en saai, maar dit is veranderd sinds de opkomst van Spoken Word; een voordrachtskunst waarbij een poëtisch verhaal ritmisch wordt voorgedragen.

Mooie kans door een keuzevak
Op de Hogeschool Rotterdam kan je het keuzevak Spoken Word volgen van de Rotterdamse dichter Derek Otte. Het vak zit binnen no-time vol, je merkt dat deze vorm van poëzie speelt onder studenten. Communicatiestudent Sami Martins Ribeiro heeft dit vak in het eerste blok gevolgd. Dit maakte haar enthousiast en ze stak veel tijd in het schrijven. “Derek Otte vroeg mij op een gegeven moment om een stukje te schrijven voor de Nacht van het Onderwijs,” vertelt Sami. Ze schreef over haar kijk op het onderwijs. Dit zette Sami aan het denken. “Ik heb het idee dat wij, studenten, van alles leren, behalve de essentiële dingen. Steeds meer studenten kampen met burn-outs, maar ook werkenden hebben last van depressies, angsten en paniekaanvallen. Wij leren om hoge cijfers te halen, maar waar is de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? Dat soort dingen hebben ze ons niet aangeleerd op school.”

Verschil maken met Spoken Word
Op 5 oktober mocht ze haar gedicht voordragen voor een volle zaal. “Voor het eerst voor zo’n grote groep voordragen, is heel spannend. Toch ben ik blij dat ik het heb gedaan en ik hoop het verschil te kunnen maken.” De Nacht van het Onderwijs is hiervoor de uitgelezen kans; alle mensen die iets in het onderwijs doen, zijn hierbij aanwezig.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.