Blog

Big five – tips om het (online) studiejaar goed te starten

Een studie starten is altijd al spannend, maar zeker in tijden van COVID-19. De eerste week van je nieuwe studie. Normaal gesproken hadden we elkaar door allerlei leuke offline activiteiten kunnen leren kennen. Niet alleen de opleiding en je docenten, maar vooral je nieuwe studiegenoten.

Afgelopen studiejaar hebben onze studenten vanaf maart een volledig online programma gevolgd. Dit was natuurlijk voor iedereen nieuw, maar los van het onbekende was het vooral heel erg wennen om via een beeldscherm les te krijgen. Vooral ook omdat we zo heel snel moesten schakelen. Van de een op de andere dag zaten we thuis. Toch hebben we gelukkig ook onze lessen kunnen trekken. Lessen waardoor je goed voorbereid aan je studie kan beginnen (of vervolgen natuurlijk). Die lessen willen we bij de start van dit nieuwe (digitale) schooljaar graag met jullie delen. Zodat je goed voorbereid kan beginnen.

We trappen af!

Tip 1: Houd de lestijden aan zoals in het rooster vermeld staan
Deze tip klinkt logisch, maar het afgelopen halfjaar is toch gebleken dat veel studenten het lastig vonden de balans te vinden tussen privé en schoolwerk. Thuis studeren betekent natuurlijk niet dat je rooster niet meer van kracht is. Misschien juist nog wel meer. Structuur is en blijft belangrijk om aangehaakt te blijven. Het aanhouden van je lestijden is echt een absolute aanrader. Ook al valt er hier en daar eens een gaatje in of tussen de lesuren. Gebruik deze tijd om je opdrachten af te ronden of nog eens wat dieper in de stof te duiken. Zo blijf je in de flow en maak je efficiënt gebruik van je tijd

Tip 2: Denk eens aan een extra complimentje
Online je lessen volgen is best een eenzaam bestaan. Je klapt je laptop open en kijkt naar de gezichten die net hetzelfde hebben gedaan. Je mist het contact. Een vriendelijk knikje of een aardig schouderklopje, het komt er gewoon veel minder van. En dat maakt je misschien ook wel een beetje onzeker. Vandaar, zet eens wat meer in op dat compliment. Persoonlijk of gerelateerd aan schoolactiviteiten. Het maakt niet uit. Je zult merken wat een plezier dat geeft

Tip 3: Blijf gewoon nog even hangen
De meeste vergaderingen binnen teams zijn functioneel ingestoken. Je hebt het over je activiteiten op school. Over projecten of de uitvoering van individuele opdrachten. En dan is het klaar. En hang je op. Maar hoe leuk om het daarna nog eens wat door te praten. Over dat wat goed gaat of daar waar je ongelooflijk van baalt. Over wellicht ook meer persoonlijke zaken. We hebben het nodig die gesprekken. Door die gesprekken blijven we ons verbonden voelen. Dus als je die behoefte hebt, stel het eens voor! Of maak er ‘gewoon’ een standaard agendapunt van.

Tip 4: Pak ook de verantwoordelijkheid voor elkaar
Met de online lessen ben je minder zichtbaar. De kans om af te haken is daarmee ook groter. Het is daarom van groot belang om met elkaar in contact te blijven. Heb je een klas- of groepsgenoot even niet meer gezien, neem even contact op en vraag hoe het met hem of haar gaat. Het is misschien net dat zetje in de rug dat iemand nodig heeft om aangehaakt te blijven.

Tip 5: Kom met tips
Ook de docenten zijn nog steeds aan het zoeken naar werkvormen die online het beste werken en vooral ook wat de studenten prettig vinden. Jullie hebben hier waarschijnlijk genoeg ideeën over en zien juist wat wel en wat niet goed werkt. Geef dus vooral feedback en tips. Want onderwijs, dat doen we samen. Zeker in deze tijd.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.