Blog

#13 Ondertussen… tijdens de diploma-uitreiking

Verhalen vertellen doen we niet zomaar. Verhalen verbinden. En zo voelde dat tijdens onze laatste diploma-uitreiking op maandag 18 september. Er ontbrak een student. En daar wilden de studenten op een geheel eigen wijze bij stilstaan. 

Door Tineke de Waal – de Boer

Een …. twee…. drie! Daar vliegen de afstudeerhoedjes de lucht in, gevangen op de foto. Een mooi verstild moment van opluchting en blijdschap, optimisme, een nieuwe toekomst. Zo’n zeventig communicatiestudenten ontvingen hun diploma.

Eén afstudeerhoedje ontbrak: dat van Nakita.

Het is nog geen jaar geleden dat Nakita Smeets overleed. Een bericht dat op school insloeg als een bom, bij haar klasgenoten en bij haar docenten. Wat een verlies, wat een verdriet. Het was prachtig om te zien hoe de studenten uit COV4F (2015-2016), volledig uit het lood geslagen, steun zochten bij elkaar en elkaar overeind hielden. Zij eerden Nakita op een liefdevolle en respectvolle wijze: bij het afscheid in Hofwijck, en in de weken en maanden daarna. Ze richtten een kamer in waar iedereen afscheid kon nemen en waar ze zich terug konden trekken als ze daar behoefte aan hadden. Ze onderhielden contact met familie en andere vrienden van Nakita. Herinneringen werden opgehaald, verdriet gedeeld en zo bleef Nakita in hun midden. Toen al bedachten ze dat bij het afstuderen Nakita er ook op de een of andere manier ‘bij moest zijn’.

dsc_7892En deze maandag was het zo ver. Ze stonden er, stuk voor stuk: de studenten van COV4F. Als een blok. Een groot aantal van hen studeerde af. De rest was er om dat te vieren en om, zoals afgesproken, met elkaar Nakita in herinnering te brengen.

Ten overstaan van Nakita’s familie, alle afstudeerders en genodigden herdachten ze voor de laatste keer als groep hun klasgenootje dat nog steeds zo gemist wordt. Geheel in Nakita’s stijl: bescheiden, lief, vrolijk en tegelijkertijd serieus. Eindigend met het uitbrengen van een toost met haar lievelingsdrankje: wodka met cranberrysap. Proost Nakita!

Wat een klas. Diep respect voor COV4F.

Reacties

Prachtig verwoord. Ze was er inderdaad bij. Dank!

8 jaar geleden geplaatst

Het was een prachtige avond, Nakita was erbij! Xxx

8 jaar geleden geplaatst

Bedankt voor deze mooie woorden, Tineke

8 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.