Blog

Valentijnsdag is een grote campagne: laat jij je meeslepen in deze marketing hype?

Dat het weer Valentijnsdag is, is je vrijwel niet ontgaan. Op radio, televisie en internet barst het al weken van te voren van de Valentijnsdag reclame. De veertiende februari is officieel de dag van de liefde maar kan net zo goed de dag van de commercie worden genoemd.

Heb je jezelf ooit afgevraagd wat die eindeloze stroom aan Valentijnscampagnes met ons doet? Is Valentijnsdag niet gewoon een grootschalige campagne vergelijkbaar met de koopgekte op Black Friday? Ik neem je mee naar de oorsprong van Valentijnsdag en waar het écht voor staat. En je leest hoe jongeren zoals jij en ik, omgaan met deze dag van romantiek en de invloed van commercie.

Door: Maren Koot

Waar komt Valentijnsdag vandaan?
De oorsprong van Valentijnsdag brengt ons terug naar verschillende legendes, maar de meest populaire is die van Sint-Valentijn, een christelijke heilige die de liefde verkondigde. In de loop der eeuwen transformeerde deze dag tot een viering van romantiek. Maar nu lijkt de huidige commerciële nadruk lijkt ver af te staan van deze oorspronkelijke essentie. Valentijnsdag in Nederland begon als een dag waarop geliefde elkaar anoniem liefdesbrieven stuurden. Maar tegenwoordig draait het vooral om bloemen, chocolade en kaarten. De romantische gebaren lijken soms te zijn vervangen door de druk om extravagante cadeaus  te geven aan je Valentijn.

Tussen liefde en druk
Voor jongeren zoals jij en ik, is Valentijnsdag waarschijnlijk een mix van verwachtingen en emotionele druk. Sociale media versterken deze druk door een overvloed aan romantische gebaren en verliefde stelletjes te tonen. Het is een dag waarop je relatiestatus lijkt te worden gemeten aan de hand van Instagram posts en Snapchat-verhalen. Het kan leiden tot gevoelens van zelftwijfel en onzekerheid, vooral als je geen Valentijn hebt, wat op een dag als vandaag het grootste “nadeel” is. Een boek dat recent verscheen, Waarom liefde eindigt, is een boek over onderzoek naar relaties in de 21ste eeuw. Socioloog Eva Illouz merkt op dat de romantische liefde zich afspeelt op een commerciële markt van vraag en aanbod, met altijd ruimte voor een betere optie.

Geen Valentijn dit jaar…
Single zijn op Valentijnsdag wordt vaak beschouwd als een soort sociale misser. Maar laten we eerlijk zijn, het is gewoon een dag, en de waarde van liefde wordt niet bepaald door het al dan niet hebben van een romantische partner. Jongeren zouden de ruimte moeten voelen om deze dag te omarmen zoals zij dat willen, zonder het gevoel te hebben dat ze iets missen. Want Valentijnsdag draait niet alleen om romantische liefde. Het kan ook een kans zijn om vriendschappen te vieren en zelfliefde te omarmen. Organiseer bijvoorbeeld een gezellige avond met je beste vriendinnen en noem het Galentine’s Day.

Overdreven gedoe?
Terwijl Valentijnsdag oorspronkelijk draaide om het uiten van oprechte liefde, lijkt het tegenwoordig verstrikt te zijn geraakt in een web van commerciële druk. Grote merken spelen handig in op onze emoties met romantische reclames en speciale aanbiedingen, waardoor het lijkt alsof het kopen van ‘dure’ cadeaus gelijkstaat aan het uiten van liefde. Het is belangrijk voor ons om te onthouden dat liefde niet in een winkel te koop is en dat echte waarde niet afhangt van de prijs van een cadeau, of het aantal likes onder de Valentijn posts.

 

Tips voor een leuke Valentijnsdag
Vandaag is het Valentijnsdag en je hebt misschien nog geen concrete plannen gemaakt. Geen paniek! Het is niet te laat om een onvergetelijke dag te beleven met je vriend, vriendin, moeder of ieder ander die je lief hebt. Hier zijn drie last minute tips met de focus op quality time en samenzijn.

  1. Samen koken:
    Trek je schort aan en duik samen de keuken in voor een zelfgemaakt diner. Kies gerechten waar jullie van houden of probeer iets nieuws uit. Het delen van de keuken en samen genieten van een zelfbereide maaltijd kan de perfecte setting zijn een gezellig of intiem Valentijnsdiner.
  2. Cocktailavond:
    Creëer een thuisbar en organiseer een cocktailavond met je vrienden of geliefde. Zoek online naar eenvoudige recepten voor romantische cocktails, zoals een klassieke Martini of een fruitige Mojito. Laat de creativiteit los terwijl je samen heerlijke drankjes mixt en proost op de liefde
  3. Romantisch filmavond:
    Maak het gezellig met dekens, kussens en kaarslicht voor een romantische filmavond. Kies een favoriete film uit of ontdek de nieuwe nummer 1 film op Netflix. Zorg voor wat lekkere snacks zoals popcorn, chocolaatjes of zelfs een kaasplankje om de filmervaring compleet te maken.

Dus, is Valentijnsdag echt gewoon een grote campagne? Het lijkt er wel op, maar laten we niet vergeten dat het ook de gelegenheid biedt om liefde in al haar vormen te vieren. Of je nu een romantische date hebt, de avond doorbrengt met vrienden, of kiest voor een dosis zelfliefde, onthoud dat Valentijnsdag uiteindelijk is wat je er zelf maakt. Laat je niet volledig meeslepen door de marketing hype, maar koester de liefde op jouw eigen, authentieke manier!

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.