Blog

#102 Ondertussen – is er goed nieuws over de energietoeslag (maar niet voor mij..)

Studente Liza Bijster is student. En moeder. En ze heeft een huis. Maar als student blijk je niet zomaar recht te hebben energietoeslag, terwijl Liza die hard kan gebruiken. In deze ondertussen neemt ze je mee in waar ze tegenaan loopt en hoe we er met z’n allen voor kunnen zorgen dat ook studenten energietoeslag krijgen. 

Als student heb ik niet veel te besteden en moet ik iedere maand goed op mijn uitgaven letten. Maar de kosten voor energie en gas zijn de laatste tijd flink gestegen. Gelukkig zijn ze nu weer wat gezakt, maar de prognoses voor komende winter zijn niet veelbelovend.. Een energietoeslag zou meer dan welkom zijn. Het is dan ook frustrerend om te horen dat ik niet in aanmerking kom voor deze toeslag, terwijl ik wel in dezelfde situatie zit als andere mensen met een laag inkomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de energietoeslag bedoeld is om mensen met een laag inkomen te ondersteunen bij het betalen van hun energierekeningen. Studenten hebben vaak al genoeg financiële uitdagingen en de hoge kosten van energie en gas kunnen een extra last zijn. Het lijkt mij dan ook niet meer dan redelijk dat ook zij in aanmerking komen voor een toeslag. Het argument dat het voor de gemeente teveel werk is om uit te zoeken welke studenten met zijn vijftienen in een huis wonen en wie alleen woont, vind ik dan ook absoluut geen goed argument. Ten eerste zijn er genoeg studenten die alleen wonen en ten tweede is het toch niet zo moeilijk om te controleren of iemand recht heeft op een toeslag of niet? Bovendien krijgen mensen met een laag inkomen en een vast contract de toeslag wel, dus waarom studenten dan niet? Je leest het al, ik heb veel vragen..  

Goed nieuws!
Maar.. Er is inmiddels goed nieuws voor studenten! Recentelijk hebben rechters uitspraken gedaan die het uitsluiten van studenten van de energietoeslag als onrechtmatig bestempelen (De Rechtspraak, 2023). Dit betekent dat studenten die voorheen werden uitgesloten van de toeslag nu wél recht blijken te hebben op dezelfde steun als andere burgers met een laag inkomen.  Daarnaast hebben juristen benadrukt dat het uitsluiten van studenten juridisch gezien niet mag. Het is discriminatie op grond van leeftijd en dat is niet toegestaan volgens de wet. Dit betekent dat studenten die denken dat ze recht hebben op de toeslag deze nu kunnen aanvragen en hun zaak kunnen aanvechten als deze wordt afgewezen. En dat is al een flinke stap vooruit, fijn! 

Nu Rotterdam nog..
Het probleem is nu (nog) dat een aantal gemeenten hier niet mee akkoord gaan, waaronder (je raadt het al..) de gemeente Rotterdam. De gemeente, waarin ik woon. Andere gemeenten zijn al wel over de boeg, zoals de gemeente Arnhem. Als student die zich in een vergelijkbare situatie bevindt, roep ik je op om alsnog energietoeslag aan te vragen bij jouw gemeente en bezwaar te maken als je afgewezen wordt. Laat je niet ontmoedigen door de eerdere afwijzingen! Met de recente uitspraken van de rechters en de steun van juristen aan onze kant, is de kans groot dat jouw bezwaar nu wél gehoord zal worden. Het aanvragen van energietoeslag en het aanvechten van afwijzingen kan een stap in de goede richting zijn om onze rechten te waarborgen. Laten we samen strijden voor een eerlijke behandeling en een betere toekomst. Kijk op de website van de Landelijke Studentenvakbond wat jij kunt doen!

 

Bron: De Rechtspraak. (2023, 14 februari). Gemeente mag studenten als groep niet uitsluiten van eenmalige energietoeslag. De Rechtspraak. Geraadpleegd op 6 mei 2023, van: Rechtstpraak

Foto door Rodolfo Clix: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vijf-gloeilamplichten-1036936/

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.