Blog

The story behind – Kerstcircus Ahoy

Hoe leuk was dat! Een clown die achterna werd gezeten door een (tamme) leeuw. Ik zag het publiek lachen. Ook weet ik nog hoe ik met grote twinkelende ogen keek ik naar de circusartiesten die aan de trapezes hingen. Tien jaar na mijn eerste ervaring ga ik binnenkort weer naar een voorstelling van het Kerstcircus Ahoy. Ik kijk ernaar uit. En om vast in de sfeer te komen neem ik contact op met Fernand Banning, die al 40 jaar producer en regisseur van het Kerstcircus van Ahoy is. Ik ben op zoek naar antwoorden op mijn vragen. Zijn er tradities tijdens deze kerstperiode, hoelang bestaat het kerstcircus al en waar komen al die artiesten vandaan? In deze Story Behind aandacht voor dat wat een modern circus anno 2019 inhoudt. 

Door: Eva de Bruin

Na de wederopbouw van de Rotterdamse haven werd in 1950 gestart met de bouw van Ahoy. Het voormalig Ahoy heeft tot 1966 op de plek van ons huidige ziekenhuis Erasmus MC gestaan. Na 1966 is er een tijdelijk onderkomen gevonden op het terrein van de voormalige Helikopterhaven. In 1968 ging men aan de slag met het huidige complex bij het Zuidplein, dat in 1971 werd geopend. Na deze tijd hebben er nog tal van verbouwingen en renovaties plaatsgevonden.

Tien jaar geleden...

Tien jaar geleden

Het kerstcircus
Dit jaar heeft het kerstcircus zijn 49ste editie in Ahoy. Voor het kerstcircus zijn er twee dagen nodig om Ahoy om te bouwen naar het gewenste theater zodat alles wat nodig is voor de acts op de juiste plaats staat. Het kerstcircus heeft voornamelijk vaste bezoekers, die jaarlijks met de hele familie terugkomen. Het is niet voor niets dat het Ahoy Kerstcircus in Nederland het grootste aantal bezoekers per voorstelling heeft. Het circus zorgt ervoor dat het een feest is waar je met de hele familie naar toe kan gaan tijdens deze kerstperiode. Er is voor elk wat wils. Hiervoor is Fernand Banning het gehele jaar bezig met het zoeken van nieuwe acts. De artiesten zijn voornamelijk van internationale afkomst, maar dit jaar staan er ook Rotterdammers op het programma. Het zijn Emily en Menno van Dyke. Samen verzorgen zij de performance van de magische Juggling Tango.

Achter de schermen
Op 16 december start men met de opbouw en daarna volgen enkele dagen van repetities voor de artiesten. Op 21 december worden de deuren geopend voor de eerste voorstelling.Tijdens Kerst werken is voor vele mensen al normaal geworden, zo ook voor de artiesten. Achter de schermen is de kerstsfeer overigens wel merkbaar. Er wordt zelfs twee keer een uitgebreid kerstdiner gehouden voor de vaste medewerkers en het orkest. Zo gaat men bij het maken van de voorstelling zeker niet voorbij aan de gezelligheid van dit mooie feest.

Het moderne circus
We horen vaak dat het circus het zwaar heeft. Gelukkig geldt dit niet voor Kerstcircus Ahoy. Het aantal bezoekers van vorig jaar, dat waren er ca. 45.000, laat zien dat jong en oud nog steeds volop genieten van het circus. Nog een misvatting: bij de acts wordt er nog steeds gebruik gemaakt van olifanten en tijgers. Dat is al even niet meer zo. Sinds 2015 is er een Nederlandse wetgeving die zoogdieren behorend tot wilde diersoorten niet meer in het circus toelaat. En ook de katten die deel uitmaken van de ‘Cat Act’ hebben een heerlijk leventje. Ze wonen net als alle andere katten in Nederland, gezellig bij hun bazin Angela Ross in haar caravan. ‘‘Een klassiek circus in een moderne verpakking,’’ aldus Fernand Banning. Door middel van een jaarlijks afwisselend programma probeert hij het publiek het magische gevoel van het kerstcircus jaarlijks bij te brengen.

Ik kijk in elk geval uit naar mijn magische kerstavond, terug in het kerstcircus van Ahoy.

 

Reacties

Leuk Eva ik krijg er zin in.

5 jaar geleden geplaatst

Leuk artikel Eva over een prachtig circus en traditie in Rotterdam.

5 jaar geleden geplaatst

Ik heb nu direct zin om naar het kerstcircus te gaan! Mooi geschreven en veel plezier bij jouw magische kerstavond!

5 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.