Blog

The Story Behind – Kabouter Buttplug

Wie vaak in Rotterdam komt, kent hem vast en zeker. Maar ook als je niet uit Rotterdam komt, heb je er misschien wel eens van gehoord. Kabouter Buttplug. Zijn echte naam is ‘Santa Claus’ en hij is ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Kabouter Buttplug, die eigenlijk een kerstman is, draagt een kerstboom op zijn schouders. Het kunstwerk staat op het Eendrachtsplein, midden in het centrum van Rotterdam. Lees hier zijn verhaal.

Door: Mats van Doornik

De beeldenroute Westersingel
Met zijn plek op het Eendrachtsplein maakt Kabouter Buttplug deel uit van de beeldenroute Westersingel. Hier staat hij te pronken met zijn kerstboom. Hij is onderdeel van een reeks van zeventien beelden die geplaatst zijn vanaf het begin van de Westersingel tot aan de Westzeedijk. Deze route is ongeveer een kilometer lang.

De betekenis van Santa Claus
Kabouter Buttplug heeft net zoals zo’n beetje alle kunstwerken ook een betekenis. Volgens maker Paul McCarthy staat zijn kunstwerk voor de consumptiemaatschappij waarin wij leven. Iedereen is uit op steeds meer bezittingen hebben en krijgen. De kerstman staat symbool voor deze levensstijl. Kerst is een tijd waarin veel mensen extra geld uitgeven aan cadeaus voor zichzelf en voor anderen.

De betekenis die het kunstwerk in de volksmond heeft gekregen is ondertussen wel duidelijk. Kabouter Buttplug dus. Maar waar komt die naam nu eigenlijk vandaan? De kerstboom die Kabouter Buttplug vasthoudt, wordt geassocieerd met een anusdildo. En dat is ook niet geheel vreemd. In een interview gaf Paul McCarthy aan dat het idee een keer is ontstaan doordat hij zelf een kleine kabouter en een buttplug op zijn kamer had staan. De buttplug had hij ooit voor de grap van vrienden gekregen. Deze twee objecten stonden naast elkaar op zijn nachtkastje en zijn samen één geworden in de vorm van ‘Santa Claus’. Ondertussen is het kunstwerk echt ‘Rotterdams’ geworden. Want als iets een eigen naam krijgt in de volksmond is het geaccepteerd en onderdeel geworden van de cultuur.

Een lange reis
Het beeld is niet zomaar op het Eendrachtsplein terecht gekomen. Het beeld heeft een lange reis achter de rug. Het beeld zette zijn eerste stap in Rotterdam in 2005. Het was de bedoeling dat het beeld bij de stadsschouwburg zou worden geplaatst. Dit leverde echter veel kritiek op. De kritiek kwam vooral door de vorm van de kerstboom, gecombineerd met de locatie waar het beeld geplaatst zou moeten worden. Mensen vonden het niet gepast.

Toen is besloten dat het beeld op de binnenplaats van museum Boijmans van Beuningen geplaatst werd. Hier heeft Kabouter Buttplug ‘gewoond’ van 2005 tot 2008.

In 2008 werd museum Boijmans van Beuningen verbouwd. Dit betekende voor Kabouter Buttplug dat hij zijn weg wederom moest vervolgen. Het idee voor de nieuwe bestemming was de voor Rotterdam iconische Koopgoot. Ook hier kwam veel weerstand tegen het plaatsen van Kabouter Buttplug. De weerstand kwam vooral van winkeleigenaars die het beeld niet voor hun winkel wilden hebben staan.

Toen is uiteindelijk besloten om het beeld te verplaatsen naar de plek waar het nu staat: het Eendrachtsplein. Hier staat het beeld ondertussen al langer dan tien jaar en het staat helemaal op zijn plek. Jaarlijks trekt het beeld veel bekijks en veel mensen gaan op de foto met het beeld. Het is aan de rechtervoet te zien dat er veel mensen op het beeld gaan zitten. Hier is de zwarte kleur van het beeld afgesleten en is de brozen kleur van het beeld goed te zien.

Wil je Kabouter Buttplug ook zien schitteren op ‘zijn’ plaatsje? Zoek het Eendrachtsplein dan eens op! Via deze link kan je Kabouter Buttplug en zijn omgeving direct online bekijken en zie heb je direct een route naar het beeld toe.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.