Blog

The story behind I Amsterdam

Goed bedacht die naam! Iedereen loopt ermee weg. Sterker nog, die unieke naam levert je als hoofdstad ook nog eens heel veel geld op. Mooier kan niet, zou je denken. Maar dan keert het tij. Er komt kritiek. De naam voldoet niet meer. Ruikt Rotterdam hier kansen? In deze rubriek gaan we op onderzoek uit. Tijd om ons eens te verdiepen in de rood-witte letters van ‘I amsterdam’.

Door: Juliette Beukers
Foto: Antim Wijnaendts van Resandt

Misschien heb je het ook weleens meegemaakt. Je loopt rustig door Amsterdam, te genieten van de drukte en terwijl je langs de rood-witte letters ‘I Amsterdam’ loopt, word je aangetikt: ‘Can you take a picture?’ Iedere toerist wil met dit Amsterdamse motto op de foto. Om aan te tonen dat’ie er echt geweest is.

Verkeerde boodschap
Deze maand werd bekend dat GroenLinks af wil van de letters. Volgens raadslid Femke Roosma is de boodschap dat we allemaal individuen in de stad zijn. Dit wil Amsterdam niet uitstralen, de stad staat juist voor diversiteit, tolerantie en solidariteit. Het Rotterdamse magazine Gers! weet wel raad met de letters. Volgens Edwin Veekens, één van de oprichters van Gers!, is Rotterdam druk bezig met recycling. Onze stad kan dus mooi de letters ‘rdam’ overnemen.

Lonely Planet
Is dit de volgende stap om de nieuwe hoofdstad te worden? Rotterdam is de laatste jaren namelijk dé stad geworden als we het buitenland moeten geloven. De Lonely Planet zette Rotterdam in 2015 al in de top vijf van steden die je gezien moet hebben. Zelfs verschillende kranten, zoals The Wall Street Journal, riepen Rotterdam uit tot de coolste stad. Maar ook steeds meer Nederlanders verhuizen naar de havenstad. Zelfs Amsterdammers gaan overstag. In het Parool vertelt Mandy Prins: “De mensen zijn hier veel leuker. Je maakt gemakkelijker een praatje in de tram en ik kon opeens een huis kopen, tachtig vierkante meter met een tuintje. Het voelde als de jackpot.” (Parool, 2017)

Petitie
De Rotterdamse ondernemer Rob Langedijk vond dit zo’n goed plan dat hij een petitie is gestart om die eerste plek daadwerkelijk te bemachtigen. Joost Eerdmans, de voorman van Leefbaar Rotterdam, ziet dit initiatief wel zitten. Het was zijn doel om binnen een maand tijd 40.000 handtekeningen binnen te halen.

Wat vinden studenten ervan?
Ondanks alle inspanningen is het aantal van 40,000 (nog) niet bereikt. Rotterdam wordt voorlopig dus nog even geen hoofdstad. Dit kan in de toekomst natuurlijk nog veranderen. Toch benieuwd wat de Rotterdamse student hier nu van vindt. Een paar reacties:

“Rotterdam is fijn zoals het is. Het grote past niet zo bij Rotterdam, de sfeer zal veranderen terwijl dit juist een belangrijk kenmerk is van Rotterdam. Als wij de hoofdstad worden, verandert Rotterdam ook. Het is van de Rotterdammers zelf en dat moet het ook blijven.”

“Gewoon doen, Rotterdam heeft veel meer te bieden. Wij zijn erg divers en daar moet meer gebruik van worden gemaakt. Ook de uitgaansgelegenheden kunnen beter worden benut.”

We wachten af. De tijd zal het leren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.