Blog

The Big Five – inspirerende keuzevakken

Als student(e) aan de opleiding Communicatie krijg je door het volgen van een keuzevak de kans om je te verdiepen in een specifiek aspect van de opleiding. Of je kiest er juist voor om je persoonlijk te ontwikkelen en om je kennis te verbreden en dus om naar onderwerpen buiten de opleiding te kijken. De variatie in de keuzevakken is enorm: van het maken van een poster en het kijken naar je Curriculum Vitae tot het leren van Spaans of Chinees en het leren om jezelf te motiveren. Je kan zoveel kanten op bij het kiezen van een keuzevak, maar ik snap dat het kiezen soms lastig is. Daarom heb ik hieronder vijf leuke keuzevakken voor je geselecteerd!

 1. Tips en tricks bij het maken van een korte film
  Er zijn keuzevakken die helpen bij het verbeteren of uitbreiden van je skills. Het keuzevak ‘Tips en tricks bij het maken van een korte film’ geeft je inzicht in verschillende aspecten van het maken van een film. Zo leer je scripts te schrijven en bekijk je voorbeelden van andere korte films. Dit leer je tijdens de lessen en pas je uiteindelijk toe in een zelfgemaakte korte film. Doordat video steeds belangrijker wordt, is het belangrijk dat je verhalen kan vertellen met tekst, maar is het nóg belangrijker dat je verhalen kunt vertellen met beeld. Dit vak helpt je met het vertellen van verhalen via beeld en helpt je met het vergroten van je creativiteit.
 2. Neuromarketing, how to hack a brain
  Wist je dat 95% van je gedrag onbewust en automatisch is en maar 5% bewust en gecontroleerd? Met neuromarketing wordt neuro-onderzoek toegepast met als doel het consumentengedrag te analyseren en op basis daarvan marktgerelateerde voorspellingen te doen. Zo leer je tijdens dit keuzevak meer over zes stimuli die belangrijk zijn voor de consument, krijg je inzichten in verschillende methoden van onderzoek, zoals eyetracking en kom je erachter of je beter zeven of tien verschillende kleuren M&M’s in een bakje moet doen als je wil dat de consument er zoveel mogelijk van eet. Dit keuzevak laat zien hoe jij en anderen worden beïnvloed.
 3. Beertenders & Schoenen
  Ken je die reclames, waarin mannen alleen maar bier drinken en vrouwen vaak een beetje té emotioneel zijn? Hoewel deze stereotypen tegenwoordig veel minder worden gebruikt en vaak ook nog eens niet waar zijn, worden vrouwen en mannen wel verschillend aangesproken in reclames. De hersenen van mannen en vrouwen werken en reageren soms anders. Hierdoor lopen interesses uiteen, worden zij op een andere manier beïnvloed én reageren zij anders op communicatie-uitingen. In het keuzevak ‘Beertenders & Schoenen’ leer je wat deze verschillen tussen mannen en vrouwen zijn en hoe je hier met (online) communicatie op kunt inspelen. En wie weet komt dit keuzevak ook nog tijdens normale gesprekken van pas?!
 4. Speel met toneel
  Ja, je leest het goed ‘Speel met toneel’. Nee, dit keuzevak heeft inderdaad niet veel te maken met het communicatievakgebied, maar durf bij het kiezen van een keuzevak ook te kijken naar andere mogelijkheden. Ik heb zelf altijd interesse gehad in toneel, en door middel van dit keuzevak kon ik eindelijk kennismaken met dit vakgebied. Zo heb ik mijn eigen personage ontwikkeld, een solo verzonnen en gepresenteerd en leerde ik meer over interactie en reactie zoals dit op toneel hoort. Een keuzevak hoeft niet bij je huidige opleiding te passen, het is een goede kans om je te oriënteren op een vakgebied waar je interesses liggen.
 5. Designing your life
  Het keuzevak ‘Designing your life’ gaat volledig over jou en dat kan zowel fijn als een beetje confronterend zijn. Weet jij al wat je wil doen later? Leef jij passief en laat je alles op je afkomen, maar wil je juist de regisseur worden van jouw eigen leven? Dan is dit keuzevak echt iets voor jou! De toegereikte tools helpen je met het nadenken over waar je in het heden staat. Daarna ga je op zoek naar mogelijkheden die bij je passen, werk je alternatieve toekomsten uit en breng je in kaart waar jij energie van krijgt en wat juist energie kost. Ga van passief leven, naar actief leven en onderzoek waar jij écht gelukkig van wordt!

Tip: Kies het keuzevak waarbij je kan leren wat je nog wil leren!
Dit klinkt voor de ene student iets logischer dan voor de andere, want ook ik snap dat het fijn lijkt om een keuzevak te volgen waar je misschien iets minder voor hoeft te doen. Maar bedenk wat jij zelf écht nog wil leren! Dit kan heel handig zijn voor de opleiding, maar ook voor jezelf. Als je weet dat je moeite hebt met Engels, dan kan het keuzevak ‘Refresh your English’ je heel goed helpen. Of je nu op zoek bent naar verdieping, verbreding of persoonlijke ontwikkeling, er is altijd wel een keuzevak dat bij je past!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.