Blog

Het is oké, om niet altijd perfect te zijn

Zware eisen, hoge druk. Misschien ervaar jij ook wel sociale druk om áltijd maar perfect te zijn. Dat gewoon jezelf niet goed genoeg is. Je bent niet alleen. In dit artikel lees je een gedicht over perfectionisme en wat je hiertegen kunt doen.

Door: Noémi van Nierop

 

Perfect

Hoge druk in mijn hoofd

Altijd meer, beter, sneller

Altijd meer de ander, minder mij

 

Ben ik goed genoeg?

Ik ren, vlieg

Iedereen tevreden

Ben ik mezelf niet vergeten?

 

Stop

Sta even stil

Vergeet even de ander

En volg jouw wil

 

Jezelf zijn

Dat is wat telt

En pas dan

Pas dan komt de ander

 

Het is oké.

 

Perfectionisme onder jongeren

Steeds meer jongeren hebben last van hoge sociale druk, een druk om perfect te zijn. Misschien heb jij hier ook wel last van. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het aantal jongeren dat last heeft van perfectionisme blijft stijgen (Vonk, 2019). Iedereen ziet wat je doet, en het kan daardoor voelen alsof iedereen jou controleert. Je legt de lat hoger en gaat over je eigen grenzen. Maar is dit wel echt nodig? Zelf heb ik hier persoonlijk ook last van gehad. Het is voor mijn gevoel niet snel goed genoeg, en daardoor kan ik úren met iets bezig zijn. Het is dan lastig om je perfectionisme de baas te worden, maar toch is het niet onmogelijk.

 

Wat moet ik nu?

Je hoeft niet alleen je perfectionisme aan te pakken. Binnen Hogeschool Rotterdam zijn er verschillende manieren om hulp te zoeken. Volg bijvoorbeeld eens het keuzevak ‘Release je Stress’ waarin je leert om beter om te gaan met druk. Stress heeft namelijk veel te maken met jouw perfectionistische gevoelens en gelukkig kan je dit aanpakken! Naast verschillende keuzevakken, worden er ook workshops georganiseerd. Hiermee kan je ook stress aanpakken of leren plannen. Leren omgaan met de druk om je heen, de druk die je ook jezelf oplegt. Geïnteresseerd? Bekijk de volgende link eens en meld je aan: https://hint.hr.nl/workshops.

Tot slot kan je natuurlijk ook altijd persoonlijk contact met je leerteamcoach opnemen. Deze docent staat altijd voor jou klaar en kan je helpen de perfectionistische gevoelens meer los te laten. Wees niet bang om ze aan te spreken, ze zijn er voor je.

 

Een stap terug

Lieve jij, wat goed dat je dit artikel hebt gelezen. Als je merkt dat je te streng voor jezelf bent, zet dan een stap terug en kom even tot rust. Jij bent geweldig zoals je bent, laat andere je niks anders aanpraten. You’ve got this!

 

Bronvermelding

Vonk, O. (2019, 12 februari). “Perfectionisten moeten leren genieten”. Delta Journalistic platform TU Delft. Geraadpleegd op 10 mei 2023, van https://www.delta.tudelft.nl/article/perfectionisten-moeten-leren-genieten#

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.