Blog

Smart Words – De kracht van betekenis

In de rubriek Smart Words geeft steeds iemand anders een tip voor een interessant boek. Een boek dat je inspiratie en inzichten geeft, je aan het denken zet. Dit keer vertelt docent Bas Los over het boek dat hij deze zomer in één ruk uitlas: De Kracht van Betekenis (Emily Esfahani Smith).

“There is more to life than being happy.” Deze uitspraak is van de Amerikaanse filosoof en psycholoog Emily Esfahani.

In haar boek De kracht van Betekenis geeft ze aan dat wij in de Westerse cultuur zijn geobsedeerd door geluk. Volgens haar gaat het niet zozeer om een gelukkig, maar om een zinvol leven.  Er is meer dan geld verdienen en een goede baan vinden. Emily baseert haar boek op talloze levensverhalen van mensen uit alle lagen van de bevolking. Oo baseert zij zich op inzichten uit de psychologie en filosofie. Op basis hiervan komt ze tot vier pijlers voor een zinvol leven:

  1. Ergens bij horen, waarbij het er vooral om gaat belangrijk voor een ander te zijn. Door onze relaties en verbintenissen voelen we ons erkend, begrepen en waardevol.
  2. Een doel dat motiveert iets aan de wereld bij te dragen. Dit kan uiteenlopen van global duurzaamheid bevorderen tot een praatje houden met de buurman van twee deuren verder.
  3. Een verhaal van je leven maken, waardoor ervaringen samenhang krijgen. Zo leren we de wereld en onszelf beter begrijpen. Dit komt tegemoet aan de oerdrift om orde te scheppen in de chaos. Emily schrijft: “De meest ontroerende verhalen zijn verhalen waarin mensen zich kwetsbaar durven opstellen, maar die niet te rauw zijn. De verhalen moeten voortkomen uit littekens, niet uit wonden.”Het hoofdstuk over deze pijler sluit heel goed aan op de toenemende aandacht voor storytelling in de Opleiding Communicatie. Dit gebeurt met name in jaar 2 bij de cursus Content en Creatie en in de minor PR Creating Stories.
  4. Boven het ‘gewone’ uitstijgen. Emily noemt dit transcendentie. Het kan gebeuren bij muziek luisteren, kijken naar de sterrenhemel of bij mystieke ervaringen. Tijdens deze ervaringen verliezen we het gevoel van onze zelfgerichtheid. En we voelen ons dieper verbonden met andere mensen en alles wat in de wereld bestaat.

Kortom, De Kracht van Betekenis is van waarde voor de Smart Connector. Het verbindt inzichten en geeft een positieve richting aan.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.