Blog

SAMTHINKS zomerspecial

Buiten is het heet, binnen brandt het ledlicht van het scherm. Tijd voor de klamme hitte van een nieuwe SAMTHINKS. En wel de SAMTHINKS zomerspecial, met mayonaise, curry en uitjes. Uitjes zoals een dagje zwemmen in het meer van hetzelfde of lekker wandelen over het strandt in goede bedoelingen. Deze speciale SAMTHINKS zal in het teken staan van de zon, in de vorm van een handje vol lauwwarme gedichtjes, een drietal lichtgebruinde boekentips, een pittoresk puzzeltje en een zonneklep vol nieuwe woorden!

Limericks
Ook in de bedompte hitte van de Nederlandse zomer is een leuke limerick op zijn plaats.

Lopen naar zee
Er waren eens kinders in Emmen
’t Was heet dus zij wilden gaan zwemmen
Ze liepen naar zee
Maar dat viel nog niet mee
Want wat ik zei, ze woonden in Emmen

Naar Lloret
Een walnoot op reis naar Llorret
Dronk zich dronken maar ging niet naar bed
Hij ging in gevecht met passanten
Dat kwam zelfs in de kranten
Een kop luidde toen: ‘Noot breekt wet’

Omdat het een speciale versie van SAMTHINKS is, voor de verandering een tweetal ollekebollekes over de zomer. Een ollekebolleke is een dichtvorm die werd geïntroduceerd door de legendarische Drs. P. Een ollekebolleke bestaat uit twee keer vier regels, waarbij de zesde regel bestaat uit een zeslettergrepig woord. Verder rijmt de vierde regel op de achtste. Een ollekebolleke heeft vaak een humoristische inhoud. Het metrum is de dactylus (klemtoon op de eerste lettergreep, gevold door een aantal onbeklemtoonde).

Zomer
Daar is de zomer weer!
Tijd van de zonneschijn
Weken vol droogte en
Weken vol pret

Jammer alleen van mijn
Zomervakantiegriep
Daardoor lig ik al-
weer weken in bed

Droogte
Dorheid en warmte
O, waterloos land!
Regen bestaat niet meer
Geen plant die ontspruit

Doorweekt ben ik echter met
Sproei-installatienat
Daarmee houd ik het
Voorlopig wel uit

Sams boekenclub
Wat is er lekkerder dan een goed boek lezen in de vakantie? Die zin is voor het laatst gezegd in 2007, een halfuur voordat de eerste iPhone op de markt kwam. Omdat ik me niet kon voorstellen dat die zin ook maar enigszins in de buurt van de waarheid kwam, heb ik de proef op de som genomen en heb ik mijn vakantie lezend doorgebracht. Uit de tientallen boeken die ik in de twee weken dat ik op vakantie was gelezen heb, heb ik mijn drie favorietste gekozen.

1. ‘Opgesloten’ – Frank Envrij
Envrij weet in zijn zevende avondvullende roman de grens op te zoeken. Het verhaal speelt zich namelijk af in Baarle, dat op de Belgische grens ligt. In deze esoterische roman wordt de lezer deelgenoot van de geheimen in sektarisch genootschap ‘De Onderbuik’. Envrij speelt met perspectief door bladzijdenlange stiltes en zijn bekende scènes van vier woorden. Ik laat jullie een stuk lezen dat loopt van pagina 52 tot 68.

En?
Nee, jij?
Nee.

2. De rooibosuil’ – Earl Grey
Vertaling van Amerikaanse bestseller (oorspronkelijke titel: The tea tawny). We kennen Grey als een schrijver die een verhaal wil vertellen. In dit boek komt dat wederom duidelijk naar voren. Grey legt met een milde vorm van ironie bloot hoe de mensheid al jarenlang faalt in zijn omgang met bosdieren. Het fragment dat ik gekozen heb is typerend voor Greys schrijfstijl.

“De uil keek mij doordringend aan. Alsof hij wist wat er gaande was, wat ik gedaan had. Grote bruine ogen keken dwars door me heen, als een röntgenstraal. Uiltra violette straling dacht ik, ik lachte binnensmonds. Ik keek om mee heen of er iemand in de buurt was aan wie ik de woordgrap kon vertellen. Alleen Wopke stond dichtbij genoeg, maar zij zou hem niet snappen. Laat dan maar. Ik zou hem wel onthouden, dan gebruikte ik hem als ik een keer een gedeelte uit een fictieve roman moest schrijven. Ik keek om me heen, de uil was weg. “Lenny!” De uitspraak van mijn naam bracht me terug uit mijn gedachten. We liepen verder.”

3. ‘Wreedbui, kroniek van een chef-kok met preivrees’ – Koos De Clafoutis
Wat de Vlaamse auteur van dit boek als geen ander kan, is het neerzetten van een tijdsgeest. Dit boekt speelt zich af in Bordeaux, tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Franse regering is door Duitse invallen verplaatst van Parijs naar Bordeaux. Jacques Clouseau wordt aangesteld als chef-kok van het Franse parlement. Een baan met enorme status die hij niet kan weigeren. Er is alleen een probleem: hij lijdt aan ampeloprasumfobie (preivrees). Met alle gevolgen van dien.

Het werd later en later. Terwijl de klok als een tijdbom boven de keukendeur zijn wijzers liet tikken, gutste het zweet uit zijn poriën. Preisoep, waarom wilden zij uitgerekend preisoep op zijn eerste dag? Hij keek naar de wit-groene stronken die al minutenlang onbewogen in een uithoek van zijn keuken lagen. Hij had het uitgesteld, de aanraking met prei. Hij had eerst een gesnipperd uitje aangefruit en in de grote soeppan gegooid om nog maar even niet te hoeven denken aan wat komen ging. Dat wat onvermijdbaar was. Door de muren van zijn keuken hoorde hij premier Raymond Poincaré driftig spreken over wat het plan was voor Frankrijk in deze zware tijden. Hij wist dat hij zijn steentje bij kon dragen door de beste preisoep aller tijden klaar te maken. Hij deed zijn ogen dicht, haalde drie keer diep adem en liep toen vastbesloten richting de prei. Toen werd het zwart voor zijn ogen.

Kruiswoordpuzzel voor beginners
Want wat is een zomerspecial zonder een kruiswoordpuzzel?

HORIZONTAAL:
1. Getij
3. Vader

VERTICAAL:
1. Europees Kampioenschap (afgekort)
2. Bergruimte

Nieuwe woorden
Op vakantie in het buitenland kom je veel andere woorden tegen. Woorden die wij niet nodig hebben omdat wij zelf een taal hebben. Hieronder weer een aantal nieuwe woorden die je deze zomer ongetwijfeld ook niet nodig zal hebben. En onthoud: als je maar lang genoeg een Nederlands woord schreeuwt, verstaat dat Franse bakkertje het vanzelf.

ZONNERAND: Vertaling van het Engelse tanline. Oftewel, de niet-gebruinde lijnen op een zomers bruin lijf.

KRAUTSURFEN:  Proces waarbij men op Duitse festivals door de lucht verschillende soorten kool van de ene persoon naar de andere persoon overdraagt. Bijvoorbeeld zuurkool (SAUERKRAUTSURFEN).

ZOMERKASTEN: VPRO-interviewprogramma waarin Janine Abbring met een kast van een prominente Nederlander de ideale tv-avond doorneemt. Bijvoorbeeld met de vitrinekast van Louis van Gaal en de inloopkast van Eric Wiebes.

FRANKREIS: De negen uur durende met files gevulde autorit naar een stacaravan op een verouderde camping in de Dordogne in Frankrijk, terwijl je ook in een sterrenhotel had kunnen zitten met gratis ontbijt en uitzicht over het Comomeer. – Maar dat is toch niet leuk voor de kinderen, Erik? Je weet hoe ze zijn. O, we moeten er over 500 meter af richting Gent volgens de TomTom. ♪ EEN EIGEN HUIS, EEN PLEK ONDER DE ZON EN ALTIJD IEMAND IN DE BUURT DIE VAN ME HOUDEN KON ♪ – Kan wel zijn maar het is ook mijn vakantie, Annet. Ik werk me het hele jaar uit de naad voor deze 3 weken en dan is het fijn als ik ook het gevoel heb dat ik op vakantie ben. Ik rijd trouwens rechtdoor, dat is sneller. – Jongens even rustig alsjeblieft, papa en mama kunnen elkaar bijna niet verstaan. Dat weet ik oo… FLADDERIEP LAAT HET HAAR VAN PETRICHOR LOS!… Dat weet ik ook, Erik, maar daarom heb je toch ook die bètablokkers meegenomen?  Ja, Dophei, we gaan bijna plassen. We gaan er hier af richting Gent en dan stoppen we even om de benen te strekken, te plassen en een broodje te et… Erik waarom rijd je nou door? Ik zei toch dat we er af moesten? – Dit is sneller. Hoe eerder we er zijn des te eerder de vakantie is afgelopen. ♪ ZING, VECHT, HUIL, BID, LACH, WERK EN BEWOOOOOONDER NIET ZONDER ONS! – Nou ja zeg, de kinderen moeten plassen, Erik, en ik eigenlijk ook nu. Stop maar bij het eerstvolgende benzinestation. – We zijn driekwartier geleden nog gestopt voor benzine, toen moest er nog niemand plassen. Ik rijd gewoon nog een kilometer of 40 door. – Petrichor, Fladderiep en Dophei hebben zich op het schaar-incident na de hele reis relatief rustig gedragen… – Gelukkig hadden we hechtpleisters bij ons inderdaad. – …ik vind best dat ze nu even een frisse neus mogen halen. – MAAAAM, Petrichor heeft gekotst! Etc.

Zomer-, herfst- en winterstop
Dit zal voorlopig de laatste SAMTHINKS zijn. Na de zomer zal ik namelijk een halfjaar bij De Speld stage gaan lopen. Tot medio februari 2019 zal u het zonder mij moeten zien te redden. Maar dat kunt u prima, dat heeft u, met uitzondering van de laatste negen maanden, de afgelopen jaren ook met bewonderenswaardig succes gedaan. Na dat halve jaar kom ik terug met seizoen 2 van SAMTHINKS.

Tot die tijd zal ik op mijn sociale kanalen alles wat ik bij De Speld produceer delen, dus schroom niet en volg mij op Facebook, Instagram (@samuelvalentijn) en Twitter (@SamuelValentijn).

Bedankt voor het lezen en tot snel!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.