Blog

OVERZICHT coach tipt – ga jij voor het grote geld?

OVERZICHT coach… buigt zich over vragen rondom je loopbaan. Dit keer vraagt Leonie zich af of je nu voor je passie of voor geld mag gaan. Of is het de combinatie: passie die keiharde pegels oplevert. Jan Versteegh zette haar met zijn programma Rijk! aan het denken. Jongeren willen tegenwoordig – volgens Jan – alleen maar ‘rijk’ of beroemd worden. Maar draagt dat werkelijk bij aan geluk?

Door: Leonie Gussekloo

Stiekem willen we het allemaal wel, maar daar openlijk voor uitkomen is dan weer niet helemaal des Hollands. Rijk worden. Wie de afleveringen ‘Rijk!’ van Jan Versteegh heeft gekeken, weet: ‘’je kan rijk worden als je weet wat je leuk vindt en wat je kan.’’ Maar let op, volgens de succesvolle mensen in deze serie moet je er wel echt keihard voor werken!  Maar ook dat is maar een overtuiging. Kan het niet gewoon slimmer? Jan besloot zijn eigen bubbels op de markt te brengen onder de naam V.  Omdat het geassocieerd wordt met geluk. Volgens Ab Dijksterhuis, als psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen regelmatig aanwezig in het programma, moet onze Jan geluk niet verwarren met genot. En dat laatste is kortstondig.

Jagen en verzamelen
Voor veel mensen betekent rijkdom, vrijheid. Als ik rijk ben dan… kan ik eindelijk gaan doen wat ik echt wil. Dat draagt dan weer direct bij aan je geluksgevoelens. Volgens hoogleraar Ab Dijksterhuis moet de focus echter niet op geld liggen, als je langdurig gelukkig wilt zijn. Geluk is iets waar je aan bouwt. Leren om blij te zijn en te accepteren wat je hebt. De definitie die Dijksterhuis hierbij aandraagt: iets heel graag willen wat je al hebt. Het ligt echter in de aard van de mens om meer te willen. Onze hersenen zijn immers nog steeds geprogrammeerd op jagen en verzamelen. Hmm…

Gelukkig zijn met wat je al hebt én je passie volgen. Daar dan vervolgens rijk van worden omdat je je ziel en zaligheid erin legt, prima. Ten slotte kun je met geld hele mooie dingen doen. Dat klinkt wat mij betreft dan ook als de perfecte mix. Dat betekent wel, dat je geld niet als voorwaarde moet stellen om te doen wat je echt wil. Doelgericht werken helpt natuurlijk wel om wat gedaan te krijgen. Daarbij is het volgens Ab wel weer belangrijk dat je voor intrinsieke doelen (belangrijke waarden) gaat in plaats van extrinsieke doelen (geld/status).

Wat is jouw passie?
Waarin wil jij het verschil maken?

Succes maak je samen
Een hele goede manier om zelf gelukkiger te worden, is jezelf ten dienste te stellen van anderen. Andere mensen gelukkig maken met jouw tijd of geld. Succes maak je samen en dat moet je ook samen delen. De wereld is belangrijker dan jij als individu, aldus de wijze woorden van miljonair Dirk Lips. Kijkend naar het feit dat de welvaartskloof almaar groeit is dit misschien het antwoord wel. Ja, er is samenhang tussen geld en geluk. Maar in datzelfde rijtje hoort de verhouding die jij hebt tot je omgeving ook thuis. Komt het voort uit een mooie missie, ben je bereid te delen en wil je het inzetten voor een mooiere wereld? Dan gun ik jou al het geld van de wereld. Daar mogen we best openlijk voor uit komen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.