Elke ochtend word ik wakker met een onderliggend gevoel van angst, wetende dat paniek op de loer ligt. Drukke ruimtes zoals winkels, klaslokalen en bussen kan ik tegenwoordig niet meer aan. Ik word klam, krijg het heel benauwd, word angstig en voel me extreem misselijk wanneer ik me in zo’n situatie bevind. Dit begon al toen ik jong was, maar helaas is dit met de jaren verergerd. Ik ben niet de enige die hier last van heeft, daarom deel ik mijn ervaring en tips in dit artikel!
Door: Melisa Koster
Wat is een angst- of paniekaanval?
Wist jij dat ongeveer 1 op de 13 mensen (wereldwijd) lijdt aan een angststoornis? Angst- en paniekaanvallen zijn plotselinge episodes van intense angst of angstgevoelens die iemand kan ervaren. Hoewel angst een normale menselijke emotie is, kunnen angst- en paniekaanvallen buitensporig en overweldigend zijn, waardoor ze moeilijk te beheersen zijn en het dagelijks functioneren kunnen verstoren (Lundbeck, z.d.).
Angstaanvallen worden gekenmerkt door een gevoel van intense angst of dreiging, samen met lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, snelle ademhaling, zweten, trillen, duizeligheid, koude rillingen of opvliegers. Mensen kunnen ook psychische symptomen ervaren, zoals een gevoel van vervreemding, de angst de controle te verliezen, of de angst om flauw te vallen of om dood te gaan. Angstaanvallen kunnen variëren in intensiteit en duur, maar ze bereiken meestal al binnen enkele minuten hun hoogtepunt.
Wat triggert een angst- of paniekaanval?
Paniekaanvallen zijn een specifieke vorm van angstaanvallen die onverwachts en zonder duidelijke reden optreden. Paniekaanvallen kunnen zeer beangstigend zijn en kunnen iemand het gevoel geven dat die een hartaanval of een andere levensbedreigende situatie doormaakt (Meulenberg, 2022). Enkele voorbeelden van triggers zijn:
- Overgevoeligheid van het angstmechanisme
Bij sommige mensen kan het angstmechanisme in de hersenen overactief of overgevoelig zijn, waardoor ze gevoeliger worden voor paniekaanvallen. Zelfs kleine triggers of stressoren kunnen een onverwachte en intense reactie in hun lichaam veroorzaken, resulterend in een paniekaanval. - Stress en trauma
Ernstige stressvolle gebeurtenissen of traumatische ervaringen kunnen het risico op het ontwikkelen van paniekaanvallen vergroten. Deze gebeurtenissen hebben invloed op het zenuwstelsel en verstoren het vermogen van het lichaam om met stress om te gaan, wat kan leiden tot paniekaanvallen. - Fobieën en specifieke triggers
Specifieke fobieën, zoals angst voor spinnen, hoogtes of kleine ruimtes, kunnen paniekaanvallen veroorzaken wanneer iemand wordt geconfronteerd met de situatie of het object waar ze bang voor zijn. De angst en stress die gepaard gaan met de fobie kunnen leiden tot een plotselinge paniekaanval. - Lichamelijke sensaties
Fysieke sensaties zoals hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid of tintelingen kunnen als bedreigend worden ervaren en een paniekaanval teweegbrengen. Het bewust worden van deze lichamelijke sensaties kan een vicieuze cirkel van angst en paniek creëren, waarbij de angst voor een paniekaanval zelf, kan leiden tot het optreden ervan.
Ik kamp zelf ook met paniekaanvallen
Ik kamp zelf ook met paniekaanvallen. Het is voor mij daarom belangrijk om altijd een flesje water of cola bij me te hebben, reispilletjes, Bach Rescue Spray en plastic zakjes voor het geval dat ik heel misselijk word. Het is niet leuk om dit ritueel te volgen, maar het geeft me wel een fijner gevoel wanneer ik het huis uitga. Een aantal weken geleden ben ik naar de homeopaat gegaan en gestart met natuurlijke kuren in de hoop dat dit me verder zal helpen. Dat gezegd hebbende moet ik mezelf dagelijks herinneren dat het oké is om hiermee te dealen en dat het goed komt.
Het is een proces dat tijd kost, maar ik geloof er sterk in dat het altijd de moeite waard is om in jezelf te investeren. Het is niet altijd makkelijk, maar het streven naar persoonlijke groei en welzijn is een waardevolle en belonende reis. Dus ondanks de ups en downs, blijf ik vastbesloten om mijn paniekaanvallen te overwinnen en een leven te leiden waarin ik me vrij en in balans voel.
Tips
Het is belangrijk om te beseffen dat deze aanvallen meestal uit een onderliggend probleem voortkomen, zoals een onverwerkt trauma. Het is dus zaak om naar je lichaam te luisteren en te kijken naar een passende oplossing, bijvoorbeeld therapie. In de tussentijd moet je natuurlijk wel verder met je leven en ik weet als geen ander hoe zwaar dat kan zijn. Daarom heb ik een paar tips voor je opgesteld:
- Zoek iets wat je kalmeert en wat je makkelijk mee kunt nemen, bijvoorbeeld een flesje water of een fidget ring.
- Bespreek de situatie met je werkgever of docent zodat zij weten dat je soms even een momentje voor jezelf nodig hebt.
- Volg een healing account op Instagram, bijvoorbeeld @journey_to_wellness_. Zij post dagelijks oefeningen die je helpen om bijvoorbeeld stress te verlichten of angst te verminderen.
- Het is echt oké. Ga jezelf niet nog erger stressen, maar toon begrip voor de situatie, net zoals je dat bij een van je beste vrienden zou doen!
Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad, of dat je in ieder geval weet dat je niet alleen bent! Mocht je nou meer informatie willen over homeopathie of simpelweg willen praten over jouw ervaring, stuur me dan zeker een berichtje! Je kunt me bereiken via WhatsApp: (06) 81 89 74 87.
Bronvermelding
Lundbeck. (z.d.). Inzicht in gegeneraliseerde angststoornis. https://www.lundbeck.com/nl/patients/psychiatry/generalized-anxiety-disorder
Meulenberg, R. (2022, 22 juni). Wat is de oorzaak van mijn paniekaanval? Ruudmeulenberg.nl. https://ruudmeulenberg.nl/angsten-twijfels-onzekerheden/oorzaak-paniekaanval/#hoe-ontstaan-paniekaanvallen
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.