Blog

#105 Ondertussen – Begrijp je jouw viervoeter nog steeds niet

Je huisdier, een dier waar je veel om geeft en waarvoor je alles zou doen. Vraag je je soms ook wel eens af hoe je huisdier zich voelt of wat hij denkt? Het is misschien moeilijk om altijd te begrijpen wat je huisdier precies wilt of bedoeld. Gelukkig zijn er best een aantal makkelijke en handige trucs om daar achter te kunnen komen. Als smart connector is het extra belangrijk om anderen goed te begrijpen en geen misstanden te zaaien. Daarom is het goed hiervan te leren en in de toekomst te voorkomen. En waar kun je beter bij beginnen dan je eigen huisdier? Hier daarom een aantal kenmerken waaraan je kunt herkennen, wat je lieftallige viervoeter wil.

Door: Larissa Kruit

Geluiden

Katten kunnen verschillende geluiden maken, waaraan je kunt weten hoe ze zich voelen. Zo spinnen katten als tevreden en/of ontspannen zijn. Als er gejank of gehuil uit een onverwachte hoek komt, geeft je kat aan in nood te zijn. Bij een hond is janken een teken dat hij zich eenzaam voelt. Daarbij kan het wijzen op verlatingsangst. Vaak bestaat dit gejank uit lange stukken. Als je hond net een oude grombeer is kan het dier tevreden zijn. Wel is het belangrijk om naar de lichaamstaal te kijken als je hond gromt. Het kan namelijk ook een teken zijn om op afstand te blijven. Als cavia’s piepen als een luchtalarm dan zijn ze boos en agressief.

Lichaamstaal

De oren zijn een belangrijk lichaamsdeel om in de gaten te houden. Katten met naar achteren gelegde oren zijn namelijk erg bang, terwijl je trouwe viervoeter met gespitste oren zich juist ergens op concentreert. Honden vermijden oogcontact je als ze boos op je zijn. Tanden wijzen bij de meeste dieren op angst of woede. Onze pluizige huisgenoten voelen zich dan vaak bedreigd. Een kat, die wel in een hangmat lijkt te liggen wijst op ontspanning, maar kan ook een teken zijn voor woede bij het dier. De staart van een hond, die even hoog of hoger dan het lichaam is, betekent dat je hond in een “good mood”  is.

Communiceren

Huisdieren kunnen vaak niet letterlijk verstaan wat je zegt. Het blijft dan nog wel belangrijk om met je dier te praten. Ze letten namelijk wel op de toon van je stem en begrijpen dit ook. Ben je blij, boos of bang? Je huisdier weet precies wanneer je in welke mood bent. Daarnaast kan het praten met je dier hem ook geruststellen. Zo praten we thuis altijd op een geruststellende manier tegen mijn hond als er vuurwerk af wordt gestoken. Hij komt vervolgens tegen je aan en voelt zich een stukje prettiger.

Toch blijft het ook belangrijk om non-verbaal goed te blijven communiceren met je dier. Deze vorm van communicatie moet zowel van jou als van je huisdier komen. Je trouwe viervoeter aaien, maar hij loopt weg? Dit betekent bijvoorbeeld dat hij niet geaaid wil worden. Een ander voorbeeld is dat mijn hond altijd bij de deur gaat zitten als hij uitgelaten moet worden als het nog geen tijd is om dat te doen. Andersom kun je duidelijk maken iets niet te willen door weg te lopen of je om te draaien. Ook straffen blijft een belangrijk onderdeel in de communicatie. Verder kun je je huisdier een vorm van liefde geven zoals knuffelen of aaien om bijvoorbeeld aan te geven dat je verdrietig of blij bent.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.