Blog

#47 Ondertussen – was ik een hele dag stil

Stel je voor, een hele dag stil zijn. Niemand te zien in de straten van het hele land, alle buitenlichten zijn uit en iedereen zit binnen om te bidden en te vasten. Dit is werkelijkheid op Bali tijdens Nyepi, een hindoefeestdag op Bali (nieuwjaarsdag) die dit jaar op 7 maart plaatsvond. De dag ervoor is overigens totaal anders, dan wordt er juist veel lawaai gemaakt. ’s Middags worden de straten vrijgemaakt voor een grote ceremonie en later in de avond vindt het Ogoh-Ogohfestival plaats. Heel vreemd, eerst die bomvolle straten en de dag erna is er echt niemand meer te bekennen.

Door: Alma Botic

De ochtend en middag voor Nyepi is er een grote hindoeïstische ceremonie die door families wordt uitgevoerd. Hierdoor staat het verkeer bijna stil en zijn alle tempels gevuld. Bij deze ceremonie worden er offers gedaan aan de geesten van de onderwereld.

Ogoh-ogohfestival
’s Avonds vindt er een grote parade in de straten van Kuta, op Bali. Hierbij worden er allerlei poppen gemaakt door de jongsten van het land. Deze moeten het kwade voorstellen. Men gelooft daar namelijk dat het kwade en de slechte energieën ook vereerd moeten worden om zo een balans tussen goed en kwaad aan te houden. Denk aan yin en yang. Er gaat aan deze parade een half jaar van bloed, zweet en tranen vooraf. Niet gek, want deze poppen zien er zeker niet uit alsof het makkelijk is deze in enkele dagen in elkaar te zetten.

Nyepi
Tijdens de parade zijn alle Balinezen met hun kinderen, broers, vaders en oma’s op straat te vinden. De dag erna is er niemand meer te zien. Ook als toerist doe je daaraan mee. Je moet de gehele dag in het hotel verblijven,  sterker nog de uitgang wordt geblokkeerd door wachters en grote doeken. Ook zijn de lichten uit – dus na 19.00 uur is het er pikkedonker –  en is het vliegveld gesloten. Met deze doodse stilte en de offers van de dag ervoor hopen de Balinezen dat de kwade geesten denken dat de stad verlaten is en zo zelf de stad ook zullen verlaten.

De dag na Nyepi
Vanaf 6.00 uur ’s ochtends is Nyepi voorbij en is het een normale dag zoals elke andere. Iedereen is weer buiten te bekennen, sommigen nemen nog een extra dag vrij, maar in principe is de stad weer levend en bruisend. De poppen van het Ogoh-Ogohfestival worden in de middag naar het strand van Kuta gedragen waar de winnaar van dat jaar wordt gekozen. Vervolgens wordt alles verbrand en is er weer een frisse start van een nieuwe dag en een nieuw jaar.

Traditie
Het is bijzonder om hier als toerist aan deel te nemen. Het stoort de mensen absoluut niet wanneer je de ceremonie bijwoont of naast hen staat om de Ogoh-Ogoh te bekijken. Ze vinden het waarschijnlijk allemaal net zo bijzonder als ik. Ik kan alleen zeggen dat ik respect heb voor de samenleving daar. Een traditie wordt alleen in stand gehouden als iedereen daaraan deel wil nemen, inclusief alle buitenstaanders.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.