Blog

#46 Ondertussen – deed ik aan mindfulness

Mindfulness, mediteren en yoga zijn dingen die tegenwoordig steeds meer ‘in’ zijn. Alle drie de begrippen zorgen voor een belangrijk doel: leven in het nu, in het moment. Door alle drukte van tegenwoordig nemen we niet meer de tijd om stil te staan bij alle mooie momenten in het leven en tot rust te komen om zo te kunnen genieten. Door meer in het moment te leven, zouden we een positievere instelling op kunnen bouwen met veel minder stress, althans, dat is wat ik ervaar. Dit is ook te merken in mijn communicatie en omgeving.

Door: Alma Botic

Ik was ook zo
Als ik je zou vertellen dat ik dagelijks mediteer zou je me waarschijnlijk voor gek verklaren, en dat is begrijpelijk. Toen ik me nog niet had verdiept in deze begrippen vond ik het ook allemaal maar vaag en raar. Toch is het zeker iets wat iedereen toe zou kunnen passen in zijn of haar leven, al is het maar om het te proberen. Voordat ik me hierin had verdiept was ik een echte stresskip die alles perfect en af moest hebben binnen de tijdskaders die ik voor mezelf had vastgesteld. Ik had een slechte nachtrust, zag mijn vrienden weinig en voelde mij niet altijd even gelukkig.

Mijn weg naar mindfulness
Toen ik na een tijdje me ervan bewust werd dat 7 dagen in de week alleen maar drukte en stress niet de uitweg was waar ik voor wilde gaan, ben ik gaan praten met vriendinnen. Een aantal van hen zijn hier erg mee bezig en ik merkte ook altijd dat zij op de een of andere manier altijd rust en geluk uitstraalden, dat wilde ik ook. Het onderwerp spiritualiteit was altijd wel interessant en aantrekkelijk, maar ik deed er niks mee. Na het lezen van het boek “Babe, you got this” merkte ik dat de meeste vrouwen uit het boek zich ook bezig hielden met mindfulness. Na een aantal tips en gesprekken ben ik gekomen bij de film ‘The Secret’, die duidelijk praat over de spiritualiteit en wat je hier allemaal mee kunt bereiken. Vervolgens kreeg ik weer tips van vriendinnen over bekende Youtubers die hier verder op in speelden, met voornamelijk de toepassing in het dagelijks leven. Nachtenlang lag ik gefascineerd in bed te luisteren en ik wist dat ik dit nodig had om me beter te voelen.

Het effect
Toen ik begon met mediteren, het kijken van spirituele films en het lezen van boeken die tips gaven over mindfulness, wilde ik gelijk mijn hele omgeving veranderen. Ik was oprecht enthousiast. Ik voelde me gewoon zo veel beter en ik wilde dat iedereen dat gevoel kon hebben. Dit is de reden waarom ik mijn ouders aanspoorde mee te doen. Nu mediteert mijn vader ook elke avond voor het slapen gaan en hij beweert een betere nachtrust te hebben dan voorheen. Die stresskip van hierboven? Die is verdwenen. Ja, er zijn zaken die je gedaan moet hebben of gesprekken die je niet altijd even leuk vindt, maar ik kijk er minder negatief tegenaan. Door mijn dag lekker en rustig te beginnen ervaar ik die rust de hele dag door. Ook bij deadlines is een kleine portie stress gezond, maar al die overbodige negatieve gevoelens heb ik voor eeuwig losgelaten. Ik doe meer spontane drankjes en etentjes en het belangrijkste: ik doe meer waar ik zin in heb, waar ik me goed bij voel.

Waarom zou ik het doen?
Ik weet dat ik niet ieders mening kan veranderen door een opsomming met positieve effecten, maar ik kan je wel de tip geven om het eens te proberen. Het kan je helpen bij allerlei aspecten in je leven, ook op school en op je werk. Er staan op Netflix een aantal leuke films over dit onderwerp, op YouTube zijn sprekers te vinden die het hierover hebben en er zijn genoeg boeken die op een leuke manier vertellen hoe je mindfulness in je drukke leven kunt implementeren. Die tips zijn hieronder nog terug te vinden. Dus neem jij ook even een momentje voor jezelf vandaag?

 

 

Tips:

Film: The secret – Netflix

Film: Tony Robbins: I am not your guru – Netflix

Spreker: Aaron Doughty – YouTube

Spreker: Leoor Alexandra – YouTube

Boek: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – Haemin Sunim

Boek: Mindfulness: voor een gelukkig leven – Thich Nhat Hanh

Boek: Ikigai – Héctor Garcia

Winkel: Mystiek – Schiedamse Vest 79, 3012 BE Rotterdam

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.