Blog

#lekkersociaal: tips & tricks voor LinkedIn

Welkom terug! Omdat de geheimpjes op Facebook goed bevallen waren, ga ik deze keer eens ergens anders naar kijken. We hebben het allemaal ‘omdat het moet’, want je weet het maar nooit. Maar wat moet je er nou precies over denken? Ik heb het natuurlijk over LinkedIn en laten we daar vandaag even wat dieper op ingaan!

Door: Giorgos Brentjes 

LinkedEn?
Tja, LinkedIn is niet bepaald het meest sexy sociale mediaplatform voor ons studenten. Het is eigenlijk een beetje zoals die ene oom die op verjaardagen in de hoek van de kamer alle blokjes kaas zit te verorberen, zonder oogcontact te maken met anderen. Je weet gewoonweg niet wat je ermee aan moet, maar toch zit er een belangrijk randje aan.

De basis van LinkedIn is bij iedereen wel bekend. Jouw profiel fungeert in feite als een soort online cv op basis waarvan bedrijven nieuwe werknemers proberen te vinden en vice versa. Waarom zou jij dan in hemelsnaam een account aanmaken, terwijl je alleen nog als vakkenvuller in de Dirk van den Broek hebt gewerkt? Hier is waarom!

LinkedIn heeft een stoffig imago, maar er is zoveel meer mogelijk met dit ondergewaardeerde platform. Als jij als tweedejaars op zoek bent naar een stage voor na de zomervakantie, is LinkedIn vaak de eerste plek waar jouw potentiële stagebedrijf naar jou gaat zoeken.
Een professioneel profiel is daarom ontzettend belangrijk om te hebben, maar hoe bouw je dit op?

De anatomie van LinkedIn
De basics zijn je natuurlijk wel bekend. Het plaatsen van je werkervaring, vorige opleidingen en welke talen je spreekt, het gebruikelijke werk. Maar missen we niet iets? Je profielfoto natuurlijk! Vol enthousiasme plaats je vervolgens een foto van jezelf op vakantie in Blanes terwijl je zit te lurken aan een grote bak sangria.  Gewoon voor even. Over een paar weken ga je ‘m wel vervangen.

Een foto zegt meer dan duizend woorden en op LinkedIn is dat niet anders. Zorg er dan voor dat je een professionele foto klaar hebt liggen, zodat werkgevers een scherper en zakelijker beeld van je krijgen.
Daarnaast wil je natuurlijk snel gezien worden nu je een flitsende foto klaar hebt staan. Creëer dan een zo groot mogelijk netwerk! Hoe meer connecties je hebt, hoe relevanter jouw profiel zal worden en hoe makkelijker het zal worden om contact te leggen met mensen buiten jouw eigen kring. Wellicht zit daar wel de million dollar job tussen…

Met je profiel nu volledig opgezet, inclusief foto en netwerk, lijk je klaar voor de strijd. Alleen ligt de waarheid iets anders, omdat werkgevers meer willen. Vraag vrienden en collega’s om aanbevelingen op je profiel te plaatsen zodat werkgevers meteen zien wat je te bieden hebt volgens anderen. Houd het echter wel professioneel in je aanbeveling, dus probeer reacties zoals ‘dese goos ken goed werrekuh’ achterwege te houden.

Probeer vervolgens structureel een bijdrage te plaatsen over relevante onderwerpen. Ben jij op zoek naar een stage in de social mediasector? Zoek en plaats dan artikelen over hoe Instagram de markt heeft beïnvloed en iedereen plotseling influencer is terwijl deze nieuwe beroepsgroep alleen serieus worden genomen door Tante Miep en een of andere random Nigeriaanse prins die een utopisch businessplan aanbiedt. Interesse in anderen kweekt interesse in jou, dus post regelmatig iets en volg ook relevante bedrijven/kopstukken.

Zo komen we weer aan het einde van deze korte ‘LinkedIn voor dummies’-reis en hoop ik van harte dat je nu als de brandweer zal gaan op de arbeidsmarkt. Kan natuurlijk ook niet anders met deze kwaliteitsanalyse, al zeg ik het zelf.

Om er lekker luchtig uit te gaan, bied ik weer een #SocialStruggle aan!

‘Je moet van ieder wc-bezoek een foto plaatsen op Facebook’

Of

‘Je mag alleen in MSN-taal niveau groep 8 met je baas praten via WhatsApp’

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.