Blog

Hoe is het met – Manon Rinsma

Twee jaar geleden kwamen we de naam van Manon Rinsma bij toeval weer tegen. Ze had net een boek geschreven over een tragische gebeurtenis in haar leven. Een boek met een bijzondere missie. Toen dachten we al, daar moeten we meer van weten. Maar Manon bleek in die tijd in een soort van roller coaster te zitten en daarom stelden we het even uit.  Nu is het dan zover. Met Manon Rinsma blikken we terug op haar tijd op de Hogeschool Rotterdam en de keuzes die ze daarna maakte. Maar laten we je eerst even aan haar voorstellen.

Manon Rinsma Leonard, MSc. volgde de opleiding Communicatie van 2009 tot 2013. Haar afstudeeropdracht deed ze in de Verenigde Staten en dat bleek een gouden greep. Ze bleef er hangen en werd er in 2018 – nadat Amerika haar werkvisum accepteerde – Sr. Charter Sales bij Desert Jet (California, USA). Hier is ze verantwoordelijk voor meer dan 10% van de omzet. Inmiddels is ze gepromoveerd tot ‘Cultural Ambassador’, een functie waarbinnen ze zich hard maakt voor het welzijn en succes van het overkoepelende moederbedrijf. Voordat ze in deze functies belandde, schreef ze nog een boek, reisde ze als backpacker de wereld rond en volgde ze een studie aan de Universiteit van Calafornië – Los Angelles (UCLA).

Je hebt de hogeschool al even verlaten en al aardig wat bereikt in je leven. Maar als we nog even teruggaan in de tijd, waar zouden we je nog meer van kunnen kennen?
In 2012 mocht ik meedoen aan de “Great Game” tijdens de “Global Entrepreneurship Week” in Istanbul. Een team van vijf HR- studenten vloog naar Istanbul om 400 jaar handelsbetrekkingen te vieren. Onze koning en koningin én de voormalig minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, waren ook van de partij. Na een strijdlustige business wedstrijd werden wij (en de HR!) als winnaars bekroond!

En dat boek?
In mijn vrije tijd schrijf ik graag. Mijn boek “13 Diamonds – Life Before Death from a Child’s Perspective” gaat over het verliezen van mijn moeder aan kanker toen ik twaalf jaar oud was. Met mijn platform “Stronger by Sharing” help ik anderen door moeilijke situaties heen door ze te motiveren ook hun verhaal te delen. Het schrijven van je verhaal maakt je sterker. Maar vlak de impact die jouw verhaal op anderen kan hebben, ook niet uit. Door je ervaringen te delen kan je een ander weer op weg helpen. Daar staat het platform voor. Zelf heb ik dat ook ervaren toen ik mijn boek schreef.

Een prachtig initiatief. Inmiddels ben je ook al weer een tijdje werkzaam bij Desert Jet. Wat is het tofste dat je tot nu toe hier hebt meegemaakt?
In mijn huidige rol is het vooral heel erg tof dat ik zo nu en dan zelf van een privéjet gebruik mag maken! Daarnaast heb ik natuurlijk ook mijn ambities. Toen mijn team herstructureerde, wist ik dat het op mij aankwam. Ik bracht het geld binnen, trainde nieuwe teamleden en leidde het initiatief voor een positieve werksfeer. Een fantastische kans om in mijn korte carrière aan te tonen waar ik toe in staat ben.  Mijn CEO zorgde voor mijn promotie tot ‘Cultural Ambassador’.

Wat typeert jou binnen jouw baan als communicatieprofessional?
“Honesty is key.” Eerlijke communicatie is een van mijn meest typerende eigenschappen. Ik heb duidelijke ambities en spreek die ook uit. Het management weet wat ik wil. Ook mijn klanten en collega’s weten wat mijn woord waard is.

Als je nu terugkijkt, welk onderdeel van je studie is voor jou vooral van belang geweest?
Het Honors Program waar ik deel van uitmaakte, had een ongelooflijke impact op mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ik kreeg via het programma veel kansen die ik ook direct aangegrepen heb. Ik had de vrijheid om mijn projecten zelf richting te geven en veel verschillende dingen te leren die niet altijd onderdeel waren van het curriculum.
Toen ik op de Hogeschool Rotterdam begon, had ik namelijk geen duidelijk doel voor ogen en vond ik het niet gemakkelijk om mijn weg te vinden. Dat veranderde dus toen ik in het HP terechtkwam. Daar heb ik dan ook ook de leukste herinneringen aan. De tijd in Turkije was top, maar ook op de projecten die we deden met de Centraal-Amerikaanse ambassades kijk ik met veel plezier terug. Of die keer dat we om  5 uur ’s morgens met zijn allen in  de auto vertrokken naar Groningen voor de HBO-Talentprijs.

Binnen de studie Communicatie leiden we op tot smart connectors. Wat vind jij het belangrijkste dat een smart connector moet kunnen?
Duidelijk en doelgericht communiceren! Ja, echt. Het lijkt soms zo makkelijk, maar duidelijke communicatie is cruciaal voor iedere organisatie. En weten wat je ermee wilt bereiken natuurlijk. Focus je op dat doel en laat je niet te veel afleiden door bijzaken. En natuurlijk ‘kunnen luisteren’, ook enorm belangrijk. Alleen door te luisteren kun je mensen samenbrengen en goed teamwerk afleveren.

Ten slotte, heb je nog een gouden tip voor de studenten?
Blijf jezelf, ook als de maatschappij dit niet altijd lijkt te waarderen. En minstens even belangrijk: Ga je dromen achterna! Stop hier echt nooit mee.


Je hebt van die mensen, over wie je denkt: van jou zou ik weleens wat meer willen weten. Van die types die toffe dingen lopen en zitten te doen (vrij naar Boddé & Van Luyn). Types die bij je in de klas zitten of hebben gezeten, types die je kent uit het vakgebied, uit de media of gewoon via-via. Aan dit soort kleurrijke figuren besteden we aandacht in de rubriek ‘Hoe is het met..’.
Wil jij meer weten over zo’n tof iemand. Mail dan even naar info@smartconnecting.nl. Dan gaan wij er achteraan!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.