Blog

Het (on)geluk van een jaartje meer

Binnen vier jaar is dat diploma binnen! Het is de ambitie waarmee je start. Toch blijkt dit niet altijd even gemakkelijk en krijg je te maken met wat hobbels op de weg. Niet leuk natuurlijk, maar – zo blijkt – zitten er in tegenslagen ook vaak belangrijke levenslessen. Of – misschien beter –  ‘verborgen’ leermomenten. Je krijgt er geen cijfer voor, maar misschien ervaar je uiteindelijk dergelijke momenten wel als veel waardevoller. In deze reeks van interviews laat Serkan Babayigit studenten met aan het woord over het (on)geluk van een jaartje extra. Geïnteresseerd in het verhaal erachter.

Door Serkan Babayigit.

Dit is het verhaal Marina. Na haar MBO-opleiding Mediamanagement aan het Grafische Lyceum besloot Marina om door te studeren. Ze had een passie voor internationale handel en koos voor de opleiding International Business Studies aan de Hogeschool Rotterdam. Na een jaar kwam ze erachter dat het niet de juiste keuze was. Haar hart ligt nog steeds bij mediamanagement. Ze switchte van opleiding en koos voor de opleiding Communicatie, een opleiding die je voorbereidt op een carrière in de mediabranche. Met Serkan kijkt ze terug op een schoolperiode die niet altijd over rozen ging.

Het eerste jaar verloopt soepel en Marina heeft ondanks een paar herkansingen geen moeite met de opleiding. Het is wel een drukke periode. Marina moet als zelfstandige student haar studie volledig zelf betalen. Ook woont ze op zichzelf  in hartje Rotterdam. Dat betekent nog eens extra kosten waardoor ze een baantje moet nemen voor 24 uur per week. Ook leent ze geld bij. Na het eerste jaar begint ze meer moeite te krijgen met het combineren van werk, school en privé. Hoewel school voor haar de hoogste prioriteit heeft, krijgt werk steeds vaker de voorkeur. ‘’School staat #1 zolang je school kan betalen,’’ aldus Marina.

Steeds meer stress
Vanaf het tweede jaar stapelen de taken zich op en gaat Marina gebogen onder de werkdruk van haar (bij)baantje en school. Ze heeft steeds vaker moeite met het motiveren van zichzelf. Ze raakt snel vermoeid, is vaak chagrijnig, pessimistisch en houdt steeds minder motivatie over voor school. De ene herkansing volgt op  de andere. Marina begint steeds vaker te twijfelen aan haar opleiding, maar vraagt zichzelf ook af waar de steeds vaker voorkomende negatieve gedachten vandaan komen.

Dan trekt Marina aan de noodbel en vraagt ze om advies van haar huisarts. Na meerdere gesprekken en controles is de diagnose dat Marina aan een depressie lijdt. Volgens de dokter heeft Marina al te lang rondgelopen met een burn-out, wat de grootste aanleiding is voor haar depressie. Marina maakt een keuze. Haar gezondheid krijgt de hoogste prioriteit  Ze beseft dat ze vaker moet rusten, zich minder vaak moet druk maken en vaker dingen moet doen die ze leuk vindt. Zo besluit Marina te gaan reizen. Na een korte vakantie voelt ze zich al wat beter, maar wil meer tijd vrij maken voor zichzelf. En zo vindt Marina een uitweg in de sport.

Steeds meer sport, steeds minder stress
Nu haar moeilijkste periode van school achter de rug is, geeft Marina aan dat ze meer rust heeft. ‘Alles heeft een tijd’ is een passende uitspraak voor de situatie van Marina, die nu vol trots op eigen benen in de afrondende fase van haar studie zit. Achteraf kan Marina net als vele andere studenten met vertraging zeggen dat ze het geluk van een jaartje extra heeft gehad. Ze heeft nu namelijk zelf mogen ervaren dat gezondheid, rust en zelfkennis de hoogste prioriteit verdienen.

Kijk uit: depressiegevaar
Hoewel Marina haar eigen weg heeft gevonden, wil ze andere studenten waarschuwen voor de gevaren van depressie. Volgens Marina is het nog altijd taboe om te praten over mentale gezondheid. Hierdoor worden klachten minder vaak herkend en worden oververmoeide studenten vaker bestempeld als luie studenten. ‘’Praat met familie, vrienden en docenten. En breng ze op de hoogte van wat er zich afspeelt. Zo ontdek je problemen sneller en kan je er op tijd wat aan doen!’’ aldus Marina.

  • Vanwege de privacy van de student is er gekozen voor een fictieve naam.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.