Blog

Eventvier staat op voor de Rotterdamse daklozen

“Wat hen is overkomen kan jou en mij morgen ook overkomen”, want “daklozen zijn niet – op z’n Rotterdams gezegd – een stelletje losers die hun leven hebben verkloot.” Aldus Ahmed Aboutaleb. Dakloosheid zorgt voor veel onbegrip in de samenleving. We leven met tal van stereotyperingen. Zo wordt er gezegd dat daklozen allemaal verslaafd zijn, laag opgeleid zijn of te maken hebben met een psychische stoornis. Terwijl dit in de realiteit niet altijd het geval is. Vaak zijn het mensen zoals jij en ik. Daklozen hebben alleen iets te veel met opeenstapelingen van negatieve gebeurtenissen te maken gekregen. Die zijn zo uit de hand zijn gelopen waardoor ze het dak boven hun hoofd zijn kwijtgeraakt.  Want als je eenmaal in die negatieve spiraal terechtkomt, is het niet makkelijk om eruit te komen.

Door: Jaycee Klop

Graag willen we als EVENTVIER – een evenementenbureau vanuit de Hogeschool Rotterdam – ons steentje bijdragen om het onderwerp dakloosheid op de kaart te zetten. Dit doen we in samenwerking met het Leger des Heils regio Rijnmond Zuidwest. Door het organiseren van het evenement willen we meer bewustzijn creëren rondom het thema dakloosheid. Om zo het negatieve stereotype te bestrijden en meer verbintenis te creëren tussen de dunne lijn van een mens die alles heeft en een mens die niks heeft. Er mag uiteraard gedoneerd worden tijdens het evenement. De opbrengsten zullen besteed worden aan onder andere speelgoed/ spelletjes in de opvang voor crisisgezinnen. Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Hierdoor kunnen we de deelnemers een fijner verblijf bieden terwijl ze actief bezig zijn om weer terug de maatschappij in te kunnen.

Het event
Het evenement draait om dus awareness en verbinding. Hoe breng je een persoon die alles heeft en een persoon die niets heeft bij elkaar? De naam voor ons event is ‘A Skinny Line’, vooral omdat we weten dat de lijn tussen alles of niets hebben heel dun is. Voor het evenement komen er drie workshops beschikbaar die zijn opgemaakt in één grote Sway (interactieve website). De workshops zijn te allen tijde voor jou toegankelijk en zo kun je op een eigen gekozen moment deelnemen. De drie workshops zijn:

  • Workshop 1 – No Small Talk: We hebben vragen verzameld en deze zullen gesteld worden aan een medewerker van het Leger Des Heils en een persoon die zijn of haar ervaringen wil delen over een dakloos bestaan. Hierin kan je als publiek ondanks Corona toch het gesprek aangaan met mensen die veel dichter werken rondom of hebben geleefd in dakloosheid.
  • Workshop 2 – Taste Of Hope: Het Leger Des Heils beschikt over veldwerkers die in de avonden naar plekken reizen om dakloze mensen een kom soep te brengen terwijl ze tegelijkertijd ook een gesprekje aanknopen. Een hongerige maag heeft namelijk geen oren. Een kom soep moet dan ook als ijsbreker fungeren om het gesprek aan te gaan. Hiermee is het doel om de daklozen uit te nodigen voor de opvang en ze hulp aan te bieden, zodat ze uit hun dakloos bestaan bevrijd kunnen worden. Hiervoor is de workshop Taste of Hope bedacht. In deze workshop deelt restaurant Heilige Boontjes een heerlijk recept voor vegetarische soep om meer besef te creëren dat deze kom soep de opening kan zijn voor iemand om weer terug te komen in de samenleving.
  • Workshop 3 – A Tiny House: Niemand minder dan Lotte de Man, spreker en contentmarketeer bij Virtuele Helden,  zal deze workshop voor jullie begeleiden. Dit is een actieve workshop waarin Lotte je leert om zelf een tiny house te maken. Dit tiny house heeft ook een speciale relatie met het Leger Des Heils. Sommige deelnemers ontwikkelen zich namelijk door het bewerken van hout en bouwen in een van de projecten een tiny house.

Om het event in stijl af te ronden is er een muzikale afsluiter. De twee zangeressen van Two Tones zullen op 26 maart gaan optreden voor de vrouwen op de vrouwenafdeling. Dit kun je live volgen via Instagram-Live op @EVENTVIER. De ontwikkelingen rondom de muzikale afsluiter zullen nog gedeeld worden op onze socials. Daarnaast wordt er bij de afsluiter ook bekendgemaakt hoeveel geld we hebben opgehaald!

Je kunt tot 19 maart je steentje bijdragen door een bedrag te storten naar keuze. Maar geen zorgen je kan na 19 maart gewoon nog de workshops volgen. Ben je nieuwsgierig geworden naar de workshops of wil je graag financieel een steentje bijdragen? Hieronder kun je de link vinden naar de Sway. Alvast bedankt en veel plezier!

Link naar de Sway

Volg ons op Instagram
Volg ons op Facebook

Reacties

Wat een mooi stuk! En ja, dakloos worden kan iedereen overkomen.

3 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.