Blog

Een energieke start gewenst!

En daar sta je dan. Je weet nog niet wat je moet verwachten. Een nieuwe school, een nieuwe opleiding en wellicht ook een nieuwe stad. Kan zijn dat je er een beetje tegenop ziet. Of misschien mag het van jou na die heerlijke lange vakantie best wel weer een keer beginnen. Wat je er ook van denkt, hoe je je ook voelt, we wensen je als opleiding een warm welkom toe. Onze opleidingsmanager, Mirjam den Boer, voegt daar graag nog een persoonlijk woord aan toe!

Door: Mirjam den Boer 

Je staat aan de start van een nieuwe uitdaging. Een nieuwe studie, een nieuwe omgeving, nieuwe mensen. Dat zal vast gepaard gaan met een licht gevoel van spanning. Althans, ik vind nieuwe dingen stiekem altijd wel een beetje spannend. Afgelopen zomervakantie ben ik voor het eerst alleen op vakantie gegaan. Voorafgaand aan mijn vertrek had ik daar een dubbel gevoel over. Aan de ene kant leek het mij een mooie kans en goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling, aan de andere kant vond ik het idee om mijzelf in het ‘onbekende’ te gaan begeven niet heel prettig. Wat voor mensen zou ik aantreffen op vakantie? Zou ik een leuke klik met één of meerdere van hen hebben? Zou ik mij alleen gaan voelen? Hoe is het om je ervaringen en verhalen niet te kunnen delen met mensen die vertrouwd zijn? Ik ging het meemaken. Met een dosis gezonde spanning stapte ik het vliegtuig in.

Liters zweet en een bak energie
Mijn vakantie bestond uit twee weken aandacht voor voeding en bewegen. Dat klinkt in sommige oren wellicht eerder als een strafkamp, dan als een relaxte vakantie, maar ik had mij aangemeld voor een programma waarbij ik samen met een groep van zo’n twintig personen een strak sportschema volgde op een mooi eiland voor de Spaanse kust. In de ochtend flink zweten, in de middag was er tijd om te relaxen aan het zwembad, een yogales te volgen of een powernap te doen op je kamer. Naast bewegen was er ook veel aandacht voor gezonde voeding. Ik leefde twee weken op een plant-based dieet, wat daar inhield dat ik geen vlees, vis, zuivel, (geraffineerde) suikers en gluten at. In die twee weken ben ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt.  Ik kreeg weer duidelijk wat het je kan brengen als je met aandacht voor jezelf zorgt. Aandacht voor hoe je met je lichaam en geest omgaat. Tot hoeveel je eigenlijk in staat bent als mens wanneer je de juiste keuzes maakt. Ik heb genoten van de twee weken. De adrenaline die vrijkomt na een ochtend volle bak sporten, de voldoening, de drive van de groep mensen, het overheerlijke eten, de goede zorgen. Het gaf naast liters zweet, zo ontzettend veel energie.

Take away vs. ‘take away’
Ik stapte letterlijk en figuurlijk lichter terug het vliegtuig in, mijn koffer gevuld met een berg stinkende kleding en de vraag: wat geeft en wat kost mij energie in het dagelijks leven? Letterlijk waar het voeding betreft, maar die energie had zeker ook te maken met andere keuzes ik maak. Kies ik voor een snelle ongezonde afhaalmaaltijd en een avondje Netflixen, of neem ik de tijd om een gezonde maaltijd klaar te maken en de sportschool in te duiken. Kies ik ervoor om ’s avonds nog even door te werken of steek ik mijn tijd in familie en vrienden? Onderneem ik activiteiten die mij energie opleveren of juist kosten? Stel ik de juiste prioriteiten? Maak ik keuzes op basis van plezier of komen mijn keuzes voort uit angst? Mijn ‘take away’: mijn keuzes zij te vaak gebaseerd op angst. Uit beren op de weg zien.

Alleen op vakantie gaan afgelopen zomer was de beste keuze die ik had kunnen maken. De ‘beren op de weg’ waren nergens voor nodig. Ik heb twee waardevolle weken gehad, een hele leuke groep mensen leren kennen én ben thuisgekomen met meer kennis over mijzelf, nieuwe inzichten én een bak aan energie.

Een energieke start gewenst!
Ik gun jou niets anders dan zo’n zelfde gevoel. Omarm die gezonde spanning, laat je niet gek maken door beren op de weg maar grijp de kansen die de komende jaren voor je liggen. Ontdek je nieuwe omgeving, ontmoet nieuwe mensen, zoek de juiste balans in wat je energie geeft en wat je energie kost. Heb aandacht voor je lichaam en geest en wees jezelf er bewust van waartoe je in staat bent en wat je in huis hebt. Namens de docenten en medewerkers van opleiding Communicatie wens ik je heel veel plezier en succes bij de start van je nieuwe studie!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.