Blog

Door andere ogen #2 – Fatih op Zuid

Naast films, boeken en dichten heeft student Fatih Sevinç ook een grote passie voor fotografie. Een passie die hij graag met ons wil delen. In deze rubriek lopen we met Fatih mee en zien we de wereld door zijn ogen. Vergezel Fatih deze keer bij zijn wandeling op Rotterdam-Zuid, de plek waar hij is opgegroeid.

Door: Fatih Sevinç

Mijn eerste artikel op het platform kreeg veel waardering de vorige keer. Ik heb daarom besloten om nog een keer door Rotterdam te lopen. Ik vind het zo fijn dat ik verhalen kan vertellen doormiddel van mijn fotografie. Dit keer doe ik dat op Zuid, waar ik ben geboren. Ik neem jullie mee naar de plekken waar ik als kind kwam en nu herinneringen naar boven wil halen. Wat is er de afgelopen tijd gebeurd en wat herken ik nog?

Mijn wandeling begint bij metrostation Slinge. Het uiterste metrostation van Rotterdam-Zuid waar mensen hun auto parkeren als ze uit de omgeving komen om vervolgens met de metro de stad in te gaan. Dit metrostation staat in Pendrecht, een wijk diep in het zuiden van Rotterdam waar door de architect van toen (Lotte Stam-Beese) veel natuur, brede wegen en afstand tussen gebouwen prioriteiten waren. Als je door de wijk loopt merk je al snel dat het minder dichtbebouwd is dan de rest van de stad!

In het centrum hebben ze de markt aan de Binnenrotte. Op Zuid heb je een hele grote bij de Afrikaanderwijk, Beijerlandselaan en hier een kleine markt aan de Asterlo. Ik kwam hier wekelijks met mijn familie en het leukste vond ik dan om de diversiteit aan voedsel te zien. Ik heb hier veel kibbeling gegeten, maar ook eierkoeken en nootjes! Wel vind ik de markt van vroeger veel gezelliger dan nu, misschien omdat de markt aan de Asterlo nu kleiner is dan toen.

Het Zuider Gymnasium was vroeger het Zuiderziekenhuis! Dit is trouwens het eerste zelfstandige gymnasium op Rotterdam-Zuid, daar ben ik heel trots op. Je hoeft de brug niet over of kilometers om te rijden voor je het schoolniveau dat je hebt, daar is nu eindelijk het Zuider Gymnasium voor. Eigenlijk vind ik het wel een compliment, want hier ben ik dus 23 jaar geleden geboren.

De Beijerlandselaan is een hele lange winkelstraat op Zuid. Je kent het vast wel van de avondklok rellen. De Beijerlandselaan heeft betere tijden gekend en is altijd een favoriet geweest tijdens Koningsdag, omdat er dan heel veel te koop is. Laat je vooral niet afschrikken van de gebeurtenissen, maar bezoek deze straat eens een keer om de grote diversiteit van winkels te bekijken. Er is van alles te vinden!

Ik loop verder over de Beijerlandselaan om straks naar een mooi Rotterdams icoon te gaan. Je kent het vast wel want als ik het over Zuid heb dan kan het maar over een heel belangrijk gebouw gaan. Ik verklap het nog even niet. Dit is een van de diverse straten van Rotterdam, hier zie je veel mensen van verschillende culturen door elkaar heen lopen. Dat zie je ook terug in de winkels.

Wat fijn is aan Rotterdam-Zuid zijn de trams en de bussen die het deel waar de metro’s niet komen dienen. Praktisch ieder deel op Zuid is hierdoor goed te bereiken. Daar moeten we best dankbaar voor zijn want in andere grote steden zoals Cork, Ierland of Antwerpen, België heb je dat minder.

Ik ben er dan eindelijk: hét icoon van Rotterdam-Zuid. De Kuip blijft voor mij een icoon waar ik iedere keer met volle trots naar kijk als ik onderweg ben naar een afspraak. Niet alleen omdat ik hier ooit een t-shirt met handtekeningen heb gewonnen, maar omdat dit een deel is van mijn Rotterdamse identiteit. Ik ben geboren op Zuid, ik heb mijn basisschool en de middelbare school op Zuid afgerond en ook daar kwam de Kuip vaak in voor.

Zuid is bezig met het ontwikkelen van nieuwe bouwprojecten waaronder het project Zuidplein. Het is nog steeds een bouwput, maar wel een eentje die duidelijk zichtbaar wordt dat er iets moois komt te staan! Het busstation is af en de bussen komen en gaan naar verschillende delen binnen en buiten Rotterdam. Tegenover Zuidplein heb je Ahoy Rotterdam en daar komt binnenkort ook een nieuwe Pathé bioscoop en een hotel voor gasten die Ahoy komen bezoeken!

Mijn laatste stop. Goed verstopt tussen de bouw zit Serifoglu Rotterdam. Een nieuw gezicht op Zuid, maar een plek waar ik graag mijn baklava koop voor mijn vrienden op werk en school. Ik vind het echt een aanwinst voor de stad en zeker de moeite waard om het een keer te bezoeken!

Reacties

Superleuk dat we weer mee mochten kijken tijdens de wandeling!

2 jaar geleden geplaatst

Wat mooi om je zo te volgen Fatih.

2 jaar geleden geplaatst

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.