Blog

Dilemma Day – Derek Otte

Een keuze maken is niet altijd makkelijk, zeker niet als je te maken hebt met twee gelijkwaardige opties. We redeneren erop los om er zeker van te zijn dat we de juiste keuze maken en dit levert soms hele leuke antwoorden op. Daarom hebben we ‘Dilemma Day’. De dag waarop we professionals op het gebied van communicatie, studenten, docenten en andere HR-medewerkers duivelse dilemma’s voorleggen gebaseerd op hun persoonlijke passies. Dit keer is het de beurt aan Derek Otte, spoken word artiest en stadsdichter van Rotterdam.

Door: Judith Versteeg en Tugba Savas
Foto’s: Frank Hanswijk

Wat doe je?
In het kort: ik schrijf gedichten(bundels) en spoken word, daar treed ik dan mee op. Ook schrijf ik in opdracht van bedrijven en instellingen. Daarnaast geef ik taalworkshops en eens per week mijn keuzevak Spoken Word op de Hogeschool.

Waar gaat je hart sneller van kloppen?
Reizen, Nikes, een foutloos optreden, een overwinning van Sparta, goed eten, de aanblik van Rotterdam en (letterlijk) van sporten.

Would you rather?         

Nooit meer mogen praten of nooit meer mogen schrijven?
Haha wow, jullie knallen er wel meteen in. Liever nooit meer mogen praten. Schrijven vind ik het allermooiste wat er is, daar leef ik echt voor. En van. Ik heb er ook heel veel aan te danken. Dat zou ik nooit willen verliezen, de lol van het op papier zetten. Met schrijven doe ik ook niemand kwaad; met praten weleens. Wel zou ik voor de optredens iets anders moeten bedenken.

‘Regelgeving’ uit de schappen moeten halen of ‘TOFLOF’ uit de schappen moeten halen?
Zonder twijfel: Regelgeving. Het is een heel bijzondere bundel voor me, omdat het mijn eerste is. Ik heb er met hele mooie mensen aan mogen werken en ben iedereen die er eentje heeft gekocht, hartstikke dankbaar. Maar met TOFLOF wist ik veel beter waar ik heen wilde, waar ik mee bezig was. Met dat boek ben ik ook veel persoonlijker gegaan en het artwork tilt het schrijfwerk ook echt naar een hoger niveau. Het wordt voor mij een hele uitdaging om dat boek te overtreffen!

Een jaar lang je belangrijkste keuzes laten maken door je vrienden of door je ouders?
Hahaha, deze heb ik voorgelegd aan mijn vrienden. Die zijn wat ouder en wijzer dan ik, ik zou ze die keuzes heus wel toevertrouwen. Denk dat ik dan een stuk meer vrij ben, vaker FIFA speel en beter eet. Als ik mijn ouders mijn keuzes laat maken, ben ik vaker op tijd. Ook werk ik dan veel minder en slaap ik meer. Als het aan mijn moeder ligt, trouw ik ook binnen afzienbare tijd en word ik negen maanden daarna vader. Ja, laat mijn vrienden 2018 maar doen!

Internationaal succesvol zijn, maar buiten Rotterdam moeten wonen of in Rotterdam blijven en nooit succesvol zijn in het buitenland?
In Rotterdam wonen, sowieso. In België doet m’n werk het goed, dat is ook het buitenland toch? In Nederland zie ik mezelf echt niet in een andere stad wonen dan in Rotterdam. Terschelling, dat zou ik goed kunnen. Prachtig daar! Maar Rotterdam is thuis, deze mensen. Hier heb ik herinneringen en toekomstplannen. Als ik echt ergens anders moet wonen, in een andere stad, dan maar meteen in het buitenland. Antwerpen, Barcelona, Rome, Istanbul of ergens aan de Noordkust van Marokko. Maar ik ben hartstikke tevreden met m’n nationale bereik, vanuit Rotterdam.

Tot slot, wat wil je meegeven aan de Smart Connector van de toekomst?
Verlies nooit je hobby’s/passies uit het oog en maak er je werk van! Of zoek/maak een baan die in ieder geval in het verlengde ligt van waar jij het allervrolijkst van wordt. Blijf jezelf opnieuw uitvinden, zoek zo veel mogelijk inspiratie op en wees niet bang om dingen te doen die ver buiten je eigen kaders gaan. Je leert ervan!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.