Joshua van Meuwen is naast communicatiestudent ook radio-dj, en dus is hij ook graag bezig met muziek. Van pop tot dance en van alternative tot hiphop: zijn muzieksmaak is ontzettend breed. Maar hoe zit het met de andere studenten in zijn omgeving? Voor de SMART Playlist gaat hij kriskras door de opleiding Communicatie om op zoek te gaan naar de echte muziekfreaks, om vervolgens drie van hun favoriete tracks in een playlist te stoppen. Deze keer gaat hij langs bij Alma Botic, een vierdejaarsstudent uit een gezin dat enorm van muziek houdt én zelf ook het één en ander weet over genres en liedjes. Een muziekfreak in de puurste vorm, dus!
Door: Joshua van Meuwen
Voor degenen die jou nog niet kennen, wie is Alma?
Ik ben 21 jaar oud, zit dus inmiddels in mijn laatste jaar en werk in Den Haag als adviseur voor een pr-bureau waar ik veel toffe dingen voor mag bedenken. Dus alles wat je op de opleiding Communicatie leert, mag ik nu doen in het echte leven. Daarnaast houd ik ook erg van muziek. Dat is iets waarmee ik ben opgegroeid, aangezien ik uit een muzikaal gezin kom. Zelf zat ik ook tien jaar op een theaterschool en heb ik zelfs meegedaan aan een aantal operaconcerten. En verder heb ik gewoon wat standaard hobby’s waarmee ik mezelf (vooral nu in coronatijd) probeer te vermaken.
En lukt dat dan ook? Want ik kan mij voorstellen dat dat soms best wel lastig kan zijn.
Ja dat klopt, maar ik ben er heilig van overtuigd dat je alles kan met een beetje zelfdiscipline. Als je weet wat je wil doen en wat je wil bereiken, moet je er gewoon vol voor gaan. Dus ik moet eerlijk zeggen dat ik nu niks te klagen heb, op het missen van sociale contacten na dan, maar ik heb het al druk zat. Het is gewoon belangrijk om jezelf vooral te blijven motiveren, dus ik zou dan meteen als tip mee willen geven dat je voor jezelf een to-do lijstje maakt waarop je al je taken af kan vinken. Timemanagement is echt key, want op die manier kun je al je taken beter inplannen om uitstel te voorkomen. Dat zorgt ervoor dat je jezelf in het weekend kunt verwennen met een maskertje of bingewatch-sessie.
Even over de opleiding zelf: waarom heb je destijds gekozen voor Communicatie? Wat sprak jou aan waardoor jij uiteindelijk je beslissing maakte?
Ik was iemand die niet precies wist wat nou bij mij paste, want ik wilde ook echt iets zoeken wat aansloot op mijn eigen capaciteiten en interesses. Toen ben ik destijds naar een open dag van Hogeschool Rotterdam geweest en ik vond de opleiding Communicatie erg interessant, omdat dit echt een alles-in-één opleiding is. Je leert echt heel veel; van de psychologie van mensen tot hoe de wereld er over 30 jaar uit kan zien en wat dat voor een communicatieprofessional kan betekenen. Daarnaast is communicatie erg belangrijk in de samenleving, juist nu. Ik bedoel: waar zouden we zijn geweest als bepaalde maatregelen niet duidelijk waren gecommuniceerd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Communicatie is er altijd en mensen buiten die wereld weten niet hoeveel werk er achter één poster zit, bijvoorbeeld. Dat is ook maar iets bijzonders.
Nu ik jou dan zo hoor, klinkt het alsof je mening over communicatie in de loop der jaren is veranderd. Klopt dat dan ook, en denk je dat je qua opleiding de juiste keuze hebt gemaakt?
Jazeker. Ik denk namelijk dat je vanuit dit vakgebied makkelijk door kan groeien. Je hebt veel mogelijkheden om jezelf te ontplooien en je kan terecht komen in zoveel verschillende omgevingen dat het altijd uitdagend en interessant is. Ook denk ik dat communicatie een perfecte combinatie is van theorie en iets ontwikkelen, je hoeft namelijk niet alleen veel deskresearch te doen. Je bent ook veel bezig met dingen creëren, dus het wisselt steeds af. En mijn mening over het communicatievakgebied is zeker veranderd. Niet alleen komt dat doordat ik nu wat ouder ben, maar ook vanwege de ervaringen die ik heb opgedaan in de afgelopen jaren. Vraagstukken die voor veel mensen lastig zijn, zijn voor ons soms ontzettend makkelijk op te lossen. Het blijft ook tof als iemand aan komt zetten met iets complex. Dat zorgt dat het uitdagend voor ons blijft. Maar daarnaast denk ik dat het lot ook wel mee heeft gespeeld in mijn keuze: ook al wist ik eerst niet wat ik wilde, denk ik dat het wel de beste keuze is geweest.
Goed, door naar de muziek dan, want dat staat hier immers centraal. Waar luister je op een gemiddelde dag naar?
Bij mij gaat het echt alle kanten op, omdat ik op een andere manier naar muziek luister. Ik luister ook echt naar nummers die aansluiten op een vibe die ik dan op een bepaald moment van de dag heb. Het kan zijn dat ik, wanneer ik het druk heb, gewoon naar klassieke pianomuziek luister. En als ik opgefokt ben, luister ik juist weer naar rock-’n-roll. Ik luister eigenlijk overal naar, maar dan alleen als de liedjes herkenbaar zijn of als er ook echt een boodschap in de track zit. Dus niet alleen “f*ck dit, ik ga zuipen, ik heb veel geld”, het moet ook echt betekenis hebben.
En die brede fascinatie, komt dat dan ook doordat je in een muzikaal gezin bent opgegroeid?
Ik denk zowel door mijn ouders, als door mijzelf. Ik ben zelf naar veel muziek gaan luisteren, zoals naar operamuziek. Je moet gewoon erg open-minded zijn als je veel genres wil leren waarderen. Maar mijn ouders hebben op dat gebied ook wel invloed op mijn muzieksmaak gehad, door mijn vader leerde ik bijvoorbeeld rustige blues kennen en door mijn moeder stoere rock. Ik stond er altijd wel voor open om naar alles te luisteren, want des te meer je luistert, des te anders je naar muziek gaat kijken. En daardoor maakt het dus niet zo zeer uit waar ik naar luister, zolang het mij maar raakt.
Zijn jullie dan toevallig ook typisch zo’n gezin dat constant appjes naar elkaar stuurt met “dit moeten jullie echt horen” en “dit is net uit en ik vind het zóóó goed”?
Haha, ja inderdaad! Nu moet ik wel zeggen dat ik degene ben die dat het meeste doet, bijvoorbeeld toen er een nieuwe release uitkwam van een favoriete artiest laatst Ik had het meteen naar mijn ouders gestuurd met een hele analyse over de tekst en de instrumenten. Wij luisteren er niet alleen naar, maar we gaan het ook echt observeren en ontleden. Het is ook gewoon leuk om muziek te delen in plaats van dat je het alleen voor jezelf houdt.
Dat is zeker waar, ik weet precies wat je bedoelt. Hé, de liedjes dan. Ik ben heel benieuwd wat je hebt gekozen, dus wat doen we als eerste in de SMART Playlist?
Omdat ik het zo gevarieerd mogelijk wilde houden en tegelijkertijd bekend, begin ik met Higher Ground van Stevie Wonder. Dat vind ik zelf enorm inspirerend, omdat hij zegt dan ook hoe dankbaar hij is voor deze tweede kans in het leven en hoe unstoppable hij nu is. Ook wel apart: direct na die release had Stevie een bijna-doodervaring, je zou dus wel kunnen zeggen dat dat enigszins aansluit op dat nummer. Daarnaast werken de uptempo beat, de lyrics en de context die hij benoemt erg motiverend voor mij. Het geeft mij echt het gevoel dat ik blij mag zijn dat ik er nog ben, dat ik gezond ben en dat ik weer lekker kan knallen op een dag.
Een soort motivatieplaat dus? Dat je, wanneer je in een dip zit en naar de track gaat luisteren, weer genoeg energie hebt?
Zeker, maar dat komt ook omdat ik veel van Stevie Wonder hou. Gewoon die R&B en die tijdsgeest waarin hij opkwam als artiest liggen goed en als ik hem met de rest uit die periode vergelijk, valt hij echt op. Maar dit nummer specifiek werkt altijd goed voor mij.
Mooie opener. Ik zou zeggen: gooi de volgende maar!
Dat was van uhm… oh da’s heel slecht, want nu weet ik zijn naam niet meer. Maar het nummer heet sowieso In The Air Tonight.
Ooh, Phil Collins bedoel je?
Precies, en die heb ik uitgekozen omdat de muziek in dit nummer zo bijzonder is. Het gebruik van die instrumenten en de verandering van tempo is al bijzonder genoeg om naar te luisteren, maar daarnaast denk ik dat het een enorme impact kan hebben op je gemoedstoestand. Als ik namelijk naar hem luister, kan ik voelen hoe hij zich voelde tijdens zijn scheiding (want daar gaat het nummer over). Ik vind het dan ook echt een perfecte break-up song, maar als je echt van muziek houdt, dan moet je hier sowieso naar luisteren. De instrumenten op de voor- én achtergrond maken het nummer namelijk echt uniek.
En naast dat die boodschap goed binnen komt, klinkt het nummer door die instrumenten ook echt ver voor zijn tijd. Sowieso die drumsolo aan het einde, die komt altijd weer zo lekker binnen bij mij.
Ja, echt. Alles van begin tot eind is zo prachtig bedacht, en dan heb ik het nog niet eens over de tekst. Hij verwoordt er zoveel mooie dingen in en dat past ook goed bij de muziek. Als artiest moet je goed begrijpen wat je doet en Phil Collins doet dat en hij doet het ook écht heel goed. Ik denk ook dat, stel dat hij het pas een paar maanden geleden had uitgebracht, het alsnog een hit zou worden. Dat is het nu nog steeds trouwens en we zijn nu… 15 jaar verder, of zo?
Volgens mij zelfs langer geleden, dacht ik. Ik ga eens even snel kijken. *zoekt het op via Google* Ah, 1981 zie ik hier staan.
Oké, dan is het toch net iets méér dan 15 jaar geleden, hahaha. Kunnen we dat eruit laten?
Haha, als je dat echt wil…
Nee hoor, geintje.
Haha, is goed. Dan gaan we lekker door naar de laatste. Welke stoppen we nog snel in de playlist?
De derde is een Frans nummer, daarvoor koos ik, omdat ik eigenlijk een beetje een zweefteef ben. En dan meer in de zin van “lekker tien minuten naar buiten staren en dan helemaal in gedachten verzinken”. Daarom hou ik er ook van om soms naar rustige, romantische, ietwat ‘zweverige’ muziek te luisteren waarbij ik ook lekker weg kan dromen. Daarom heb ik ook gekozen voor Un Belle Histoire van Michel Fugain, dat vanwege een aantal redenen. Allereerst brengt het je terug in de tijd, zeg maar de Franse tijdsgeest van toen met alleen maar in gedachten de liefde, passie, genot en vrijheid. Je hoort dit duidelijk terugkomen in het lied. Daarnaast is het ook echt een klassieker, iedereen kent het.
Ja inderdaad, want de kans is groot dat iedereen het vast wel eens heeft gehoord op YouTube of in één of andere reclame.
Precies, precies.
Nou, bedankt voor je liedjes! Ik heb er echt heel veel aan en ik ga er ook zeker weer een keertje op mijn gemak naar luisteren. Heb je tot slot misschien nog een muziekadvies aan de lezer?
Ja, dat heb ik zeker. Ik heb iets wat ik jaren geleden heb geleerd van één van mijn regisseurs en wat ik nu nog steeds bij mij draag. Dat advies is: luister drie keer achter elkaar naar een bepaald nummer en doe dat dan iedere keer op een andere manier. De eerste keer moet je het nummer tot je nemen en eigenlijk observerend luisteren, zonder een specifieke mening te vormen. De tweede keer ga je het nummer een beetje ontleden door te luisteren naar de achtergrond, de verschillende muziekinstrumenten die worden gebruikt en naar de verschillende vocalisten. Dat zorgt ervoor dat je het geheel beter begrijpt en dat kan invloed hebben op je emotie bij dat nummer. En de derde keer moet je gewoon gaan luisteren met de gedachte van: “nu ga ik proberen de context en de boodschap te begrijpen”. Als je al die drie stappen hebt doorlopen, dan pas kan je een goede mening vormen en dat zorgt er dan ook voor dat je meer open-minded naar muziek gaat luisteren. Niet dat je blindelings naar liedjes gaat luisteren, want daar is muziek natuurlijk niet voor.
Ben jij nou ook benieuwd naar de SMART Playlist? Check de volledige lijst dan hieronder en abonneer meteen! En als jij nou ook iets toe wil voegen, mail dan naar 0966543@hr.nl of info@smartconnecting.nl met als onderwerp ‘SMART Playlist’!
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.